Kako pametno kupovati i uštedjeti

Mastercard kartica Zagrebačke banke pravo je rješenje za korisnike koji kontroliraju svoje troškove. Plaćanjem Mastercard karticom takvi korisnici mogu ostvariti niz dodatnih pogodnosti i ušteda

1773
Mastercard kartica

Prosinac je tradicionalno najintenzivnije potrošačko razdoblje u godini. Zbog blagdana i druženja spremni smo potrošiti malo više, a osim toga to je početak razdoblja zimskih sezonskih sniženja koja se protežu i u novu godinu, kroz siječanj i veljaču. Ove godine popusti premašuju i 50 posto, što ukazuje da su i naši trgovci prihvatili praksu drugih europskih zemalja. A istraživanja pokazuju da se 70 posto robe proda upravo na sniženjima.

U takvim okolnostima, kada je kućni proračun pod dodatnim pritiskom, nužno je dobro izbalansirati troškove. U tome nam mogu pomoći Mastercard kartice.

Bezgotovinske transakcije su brže i jednostavnije od plaćanja gotovinom.

Sam koncept korištenja zamjenskih instrumenata umjesto gotovog novca prilikom transakcija star je nekoliko tisuća godina. Još su drevni Mezopotamci koristili  glinene ploče za trgovanje sa susjednim civilizacijama. Iako nezgrapna, glinena ploča s pečatima obiju strana bila je praktičnija od topljenja tona bakra kako bi se iskovala gomila novčića potrebnih za transakciju.

Obročna otplata

Osim zamjene za gotovinu, druga važna značajka Mastercard kartica je mogućnost obročne otplate, što omogućava racionalnije upravljanje kućnim proračunom. Veći trošak uz pomoć kartice možete rasporediti na nekoliko mjeseci.

Obročna otplata omogućava odgodu plaćanja prema dogovorenom broju rata u dogovorenom vremenu, bez kamata, naknada i dodatnih troškova.  Mjesta na kojima je moguća kupnja na rate posebno su označena. Tako je, na primjer, s Mastercardom Zagrebačke banke otplata na rate moguća na više od 17 tisuća prodajnih mjesta. Naravno, kartice su široko prihvaćeno sredstvo plaćanja i na internetu uz najviši kartični sigurnosni standard.

Osim obročne kupnje bez kamata i naknada, Zabina Mastercard kreditna kartica nudi mogućnost otplate u mjesečnim ratama (1 – 36 rata) ili postotnom iznosu (5 – 95 %) pružajući korisnicima realizaciju životnih potreba i ostvarenje snova već danas.

U situaciji kada ste suočeni s neplaniranim troškom, poput popravka automobila ili kupnje novog kućanskog uređaja,  plaćanje Mastercard karticom može vam pomoći da premostite financijski jaz dok vam na račun ne sjedne isplata osiguravatelja ili plaća.

Mastercard karticom s odgodom plaćanja možete, između ostaloga, ostvariti gotovinski nenamjenski mikrokredit ili potrošački krediti na rate – također na posebno označenim prodajnim mjestima.

>>I kartice treba pripremiti za put

Ukupni troškovi, znamo svi iz vlastitog iskustva, često budu veći nego što planiramo. Mastercard kartice nude fleksibilnost otplate troškova i mogućnost organizacije budžeta. Pametno planiranje troškova korisnicima Zabinih kartica omogućuje i odabir datuma terećenja. Dug je važno redovito podmirivati kako biste izbjegli zatezne kamate i druge nepotrebne troškove. E-zaba, m-zaba i mjesečni izvadak omogućuju vam pak precizan uvid u troškove te kontrolu nad njima.

Popusti i pogodnosti

Ne treba zanemariti ni dodatne pogodnosti koje korisnik stječe uporabom Mastercard kartice, kao što su popusti i pogodnosti na prodajnim mjestima.

Iskoristite i uštede koje se ostvaruju sudjelovanjem u besplatnom MultiPlusCard programu nagrađivanja u kojem Zaba daruje bodove za svaku kupnju, jednokratno ili na rate, Mastercard i Maestro karticama u Hrvatskoj i inozemstvu,  te putem interneta. Nagradni bodovi donose nove uštede i popuste kroz MultiPlusCard nagradne kupone. Tako, na primjer, Booking.com vraća 4 posto vrijednosti rezerviranog smještaja ako korisnik preko stranica Zagrebačke banke rezervira putovanje, unese broj MultiPlusCard  kartice i plati ga Mastercard karticom Zabe.

Mastercard kartica je, dakle, pravi izbor za pametnu kupnju.

>>Mobitelom u blagdanski šoping