Vlada poslala paket poreznih zakona na raspravu u Sabor uz snažnu kritiku HUP-a

"Reformi u Hrvatskoj nema, a ovo što je najavljeno nisu reforme nego određene promjene. S njima nećemo niti zadržati radnu snagu, niti ćemo povećati plaće“, poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja

117
paket poreznih zakona

Vlada RH na sjednici održanoj u četvrtak jednoglasno je prihvatila prijedlog izmjena i dopuna devet poreznih zakona i uputila ih je u Sabor na prvo čitanje. Ministar financija Zdravko Marić u obrazloženju prijedloga rekao je da je ovo treći krug poreznog i administrativnog rasterećenja u sklopu porezne reforme započete krajem 2016. s primjenom u 2017. godini. Cilj je učiniti porezni sustav stabilnijim, jednostavnijim, predvidljivijim i konkurentnijim, a ukupno rasterećenje ovim izmjenama dosegnut će 6,3 milijardi kuna i ravnomjerno je  raspoređeno između građana i poduzetnika, istaknuo je ministar.

I predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić naglašavali su smanjenje stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja, stoku i pelene s 25 na 13 posto, što bi nadaju se u Vladi, trebalo rezultirati nižim maloprodajnim cijenama navedenih proizvoda. Kroz proširenu primjenu snižene stope PDV-a očekuje se porezno rasterećenje od 1,4 milijarde kuna.

“Ove kategorije hrane i stanovanja u mjesečnoj i godišnjoj košarici građana s najnižim dohodcima dolaze čak do dvije trećine njihovih izdataka”, rekao je Marić.

>>Saznajte što sve predlaže Vlada u trećem krugu poreznog rasterećenja

Predlaže se ukidanje doprinosa za zapošljavanje i zaštitu na radu, ali i povećanje doprinosa na zdravstvo s 15 na 16,5 posto. Za poslodavce to znači rasterećenje veće od 900 milijuna kuna, naglasio je ministar financija.

Najviša stopa poreza na dohodak primjenjivat će se na iznose veće od 30.000 kuna umjesto na 17.500 kuna koliko trenutno iznosi granica poreznih razreda, a porez na promet nekretninama smanjuje se s 4 na 3 posto.

Deranja: Niti ćemo zadržati radnu snagu, niti ćemo povećati plaće

Tijekom javne rasprave na internetskim stranicama e-savjetovanja stiglo je više od šesto komentara predloženih izmjena, a snažna kritika stigla je od Hrvatske udruge poslodavaca koji su u četvrtak ujutro održali konferenciju za medije.

“Reformi u Hrvatskoj nema, a ovo što je najavljeno nisu reforme nego određene promjene. S njima nećemo niti zadržati radnu snagu, niti ćemo povećati plaće“, poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. “Posla ima više nego ikad, a nemamo ga s kime odraditi.“

“Očekujemo da se promijene i provedu zakoni koji će utjecati na smanjenje troška poslovanja. Bez tog smanjenja mi ćemo gubiti radnu snagu, a rezultat je da će tvrtke gubiti ugovore i klijente što će dovesti do gubitka prihoda i proračuna i plaća radnika”, kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

“Poduzetništvo je limitirano djelovanjem Vlade i politike. Ne možemo više održati koncept ‘šest mjeseci analiziramo, šest mjeseci sintetiziramo’, a onda se šest mjeseci dogovaramo jesu li odluke politički oportune. To je za nas poduzetnike neprihvatljivo“, rekao je Franjo Turek, direktor Metalske industrije Varaždin. “Tržište rada treba otvoriti i omogućiti poslodavcima da se sami snađu.”

>>HUP predlaže manje oporezivanje dohotka i proširenje neoporezivih primitaka

HUP je tijekom javne rasprave uputio svoje prijedloge mjera. Između ostaloga predlažu da se porezno rasterete trinaesta plaća, topli obrok i prijevoz, a to već niz godina zagovaraju i sindikati.

Poslodavci su također pozvali Vladu da odmah počne sa smanjivanjem parafiskalnih nameta u iznosu od milijardu i pol kuna koje je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio za iduću godinu.