Počelo prikupljanje potpisa za referendum protiv uvođenja eura

Potpisi će se prikupljati u idućih 15 dana, do 7. studenoga, na više od 250 lokacija širom Hrvatske. Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je da je za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti 368.867 potpisa

96
zaštitimo hrvatsku kunu

Počelo je prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu”, koju su pokrenui Hrvatski suvernisti uz podršku nekoliko manjih stranaka. Traže da se odgodi uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj dok se o tome ne izjasne građani.

Potpisi će se prikupljati u idućih 15 dana, do 7. studenoga, na više od 250 lokacija širom Hrvatske.

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je da je za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti 368.867 potpisa.

Predloženo referendumsko pitanje glasi: “Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: ‘Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu'”, objasnio je predsjednik Organizacijskog odora Marko Milanović Litre.

Suverenisti tvrde da se euro kao službena novčana jedinica u Hrvatsku želi uvesti nasilno, bez da se građane upita što misle o tome. Osim toga, smatraju da s obzirom na trenutačnu inflaciju i skorašnje zaokruživanje cijena.

“Mi smo s eobvezali na euro, ali nismo se obvezali u kojem trenutku će to biti im pod kojim uvjetima. Ono što je bilo šest kuna, koštat će jedan euro. U to ne morate sumnjati. To će biti velikiudar na hrvatske građane, na one koji su najpogođeniji”, dodao je Milanović Litre.