Klimatske promjene postaju preveliki rizik za osiguravatelje

Odgovori reosiguravatelja poklapaju se s glavnim rizicima šireg sektora osiguranja. Dominiraju tri rizika vezana za sposobnost sektora da primijeni nove tehnologije i suoči se sa strukturnim promjenama

30
Reinsurance Banana Skins 2019
Sektor reosiguranja zabrinut je zbog troškova odštetnih zahtjeva zbog sve učestalijih i razornijih prirodnih katastrofa, te izgleda da bi neki rizici mogli postati neprihvatljivi za osiguranje

Tri najveća rizika za reosiguravatelje u 2019. godini bili su tehnologija, kibernetika i klimatske promjene, pokazalo je PwC-ovo istraživanje Reinsurance Banana Skins 2019.

Uz konstantne promjene vanjskog okruženja, sektor osiguranja nastoji odgovorti na nove potrebe svojih klijenata, dioničara i regulatora. Unatoč promjenama i rizicima koji su istaknuti u ovom istraživanju, odgovori ukazuju na spremnost sektora da upravlja i riješavama te rizike.

Odgovori reosiguravatelja poklapaju se s glavnim rizicima šireg sektora osiguranja. Dominiraju tri rizika (Banana Skins) vezana za sposobnost sektora da primijeni nove tehnologije i suoči se sa strukturnim promjenama.

>>Priča o Limunadi ili kako je tehnologija protresla industriju osiguranja

Tehnološki rizik proizlazi iz zabrinutosti jesu li reosiguravatelji spremni boriti se sa starim IT sustavima uz proliferaciju novih izvora podataka. Kibernetički rizik  proizlazi iz nepoznatih obaveza sklapanja kibernetičkih polica, te prijetnje izravnih kibernetičkih napada na osiguravajuće tvrtke koje čuvaju vrijedne podatke.

“Tehnologija i kibernetika dominiraju rizicima reosiguravatelja. Način na koji upravljaju tim rizicima ključan je za dugoročan kredibilitet, profitabilnost i kapacitet za inovacije unutar sektora”, kaže Stephen O’Hearn, PwC-ov globalni voditelj usluga za sektor osiguranja.

Klimatske promjene

Treći glavni rizik su klimatske promjene, koje su zabilježile najviši rezultat do sada. Sektor reosiguranja iskazao je zabrinutost za troškove odštetnih zahtjeva zbog sve učestalijih i razornijih prirodnih katastrofa, te izgleda da bi neki rizici mogli postati neprihvatljivi za osiguranje.

“Svijetu prijete potencijalno nepopravljive ekološke promjene. Putem modeliranja i savjetovanja, reosiguravatelji imaju ključnu ulogu u globalnim naporima za rješavanje ovih prijetnji te u unapređenju razumijevanja, zaštite i otpornosti širom svijeta”, kaže Andy Moore, PwC-ov globalni voditelj za regulatorne i aspekte rizika u sektoru osiguranja.

Na 4. mjestu je upravljanje promjenama koje odražava stalno prisutnu zabrinutost kako bi tržište osiguranja moglo biti poremećeno novim tehnologijama i radikalnim promjenama očekivanja klijenata. Direktor osiguravajućeg društva za odštete s Filipina kaže da su “klijenti su sada zahtjevniji – preferiraju dobru uslugu, pristupačnost i niske cijene istovremeno”. Nemogućnost odgovora na te potrebe može [kod tvrtki] rezultirati gubitkom posla odnosno klijenata.

Regulatorni rizik

Prvu petorku zatvara regulatorni rizik, koji se u posljednje dvije godine popeo s 8. mjesta. Reosiguravatelji su zabrinuti zbog novih pravila kao što su GDPR i MSFI 17. Ostatak od prvih 10 rizika obuhvaća uglavnom operativne rizike.

“Ako razmotrimo pet glavnih rizika u cjelini, uočljivo je u kojoj se mjeri oni međusobno nadopunjuju – tehnologija pokreće rizike od upravljanja promjenama, na primjer, jednako kao što regulativa o podacima i kibernetske prijetnje povećavaju tehnološke rizike. To naglašava važnost holističkog pristupa današnjem okruženju rizika koji se brzo razvija“, dodaje Stephen O’Hearn.

K tome, velik broj tema koje zaokupljaju širi sektor pojavio se iz reosiguravateljskih tržišnih odgovora. One uključuju konsolidaciju, kapacitete i globalizaciju.

Reinsurance Banana Skins 2019. proveo je Centre for the Study of Financial Innovation u suradnji s PwC-om. Istraživanje je objavljeno u lipnju 2019. godine, a bavilo se globalnim sektorom osiguranja, uključujući sektore životnog, neživotnog i mješovitog osiguranja, reosiguranja i sektora posredništva.