Pripremite se – u rujnu novi krug subvencioniranih stambenih kredita

U kojim bankama će biti moguće uzeti stambeni kredit uz subvencije države bit će poznato početkom kolovoza. Tada će se znati i kamatne stope po kojima će se ove godine odobravati subvencionirani krediti

175
Subvencionirani stambeni krediti

U utorak je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavlilo poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja u rujnu. Ministarstvo ove godine očekuje još niže kamatne stope nego prošle godine, ispod 2,9 posto. Konačan popis banaka u kojima će biti moguće uzeti stambeni kredit uz subvencije države bit će objavljen početkom kolovoza. Tada će se znati i kamatne stope po kojima će se odobravati subvencionirani stambeni krediti.

Ministarstvo je također pozvalo sve zainteresirane za prijavu da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju. Savjetuje se građanima “da odmah krenu s procedurom jer ima puno posla, a i nekretnine bi, baš zbog subvencija, do rujna mogle i dodatno poskupjeti”.

Subvencionirani stambeni krediti jedna su od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već treću godinu za redom pomaže mladim obiteljima da steknu vlasitu stambenu nekretninu, što je, smatra Ministarstvo,  “jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj”.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te APN sklopu programa pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete tijekom trajanja subvencije.

Dodatnih godinu dana subvencije za svako dijete

Ove godine izglasane su izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja ima dvoje djece u vrijeme prijave subvencija umjesto pet trajati sedam godina. Dobiju li  još jedno dijete tijekom trajanja subvencije, trajanje će se produžiti na ukupno devet godina.

“Svi koji se prijave i budu imali svu potrebnu dokumentaciju, subvenciju i dobiti, a natječaj će trajati najmanje tri tjedna” – istaknuo je ministar Predrag Štromar.

>>HPB ponudio najnižu kamatnu stopu za subvencionirane stambene kredite

>>Subvencionirani stambeni krediti u 11 banaka i jednoj štedionici

Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.