Tempo predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita laganiji nego lani

Prema neslužbenim informacijama i ove godine je zahtjeve prva predala Erste banka, ali samo 13, dok ih je lani predala 203. Privredna banka Zagreb predala je 40 zahtjeva, a Raiffeisen bank Austria četiri

382
zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita
Ministar Predrag Štromar i državni tajnik Željko Uhlir jutros su u prostorijama APN-a prisustvovali zaprimanju prvih zahtjeva (izvor: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja)

U Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak u 7:30 sati počelo je zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. Ove godine je mnogo manje strke nego lani, a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štomar uvjeren je da je razlog za izostanak gužve “bolje planiranje i analiziranja situacije od prošle godine”.

Prema neslužbenim informacijama i ove godine je zahtjeve prva predala Erste banka, ali samo 13, dok ih je lani predala 203. Privredna banka Zagreb predala je 40 zahtjeva, a Raiffeisen bank Austria četiri.

Lani su dostavljači banaka već tijekom noći stigli su pred Agenciju i čekali da predaju zahtjeve. Prvi su stigli predstavnici Erste, Zagrebačke i Privredne banke. Već prvg dana zaprimljeno je 948 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita iz svih deset kreditnih institucija. Samo Zagrebačka banka predala je lani već prvog dana APN-u 359 kompletiranih zahtjeva.

Razlog za jutarnju žurbu i gužvu pred Agencijom bio je što se zahtjevi, kao i ove godine, razmatrati redom kojim su kreditne institucije predavale dokumentaciju. Zahtjevi koje je predala pojedina banka razmatraju se pak onim redom kojim su zaprimljeni u kreditnu instituciju.

>>Subvencije za stambene kredite – okidač rasta cijena nekretnina

No, unatoč velikom interesu pokazalo se da su sredstva dovoljna, a neke banke najavile su da će povoljnije uvjete kreditiranja ponuditi i onima kojima ne bude odobrena subvencija. Ministar je lani čak uveo kvote po bankama, ali pokazalo se da ta mejra nije bila nužna pa ju je ubrzo i ukinuo.

Do 29. siječnja ove godine odobreno je 2328 subvencioniranih stambenih kredita, od toga 1689 za kupnju stana, 463 za kupnju kuće, i 176 za izgradnju kuće.

Uglavnom, pokazalo se da kada novaca ima dovoljno, kriterij “tko prvi”, bez obzira je li riječ o “najbržem prstu” ili “najbržim nogama”, nije presudan. A kada novaca nema, onda je problem sve, pa i to što je dio potpora namijenjena nerazvijenim područjima.

Netko će reći da se pozivi, ili kako ih pojednostavljeno zovemo natječaji, za bespovratne potpore za subvencioniranje kredite i bespovratne potpore poduzetnicima ne mogu upoređivati, ali potpore su potpore, a natječaji su natječaji.

Štromar i ove godine očekuje više od dvije tisuće zahtjeva

Bez obzira na laganiji ovogodišnji tempo, ministar Štromar uvjeren je da će i ove godine biti predano više od dvije tisuće zahtjeva za subvencioniranje.

“Osigurali smo dovoljno sredstava, a svi oni koji se jave u slijedeća dva tjedna sigurno će dobiti subvenciju. Ovo godine je sve puno jednostavnije, i siguran sam da će biti više od dvije tisuće zahtjeva”, rekao je Štromar.

Za provedbu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u ovoj godini osigurana su 42 milijuna kuna. Dodao je da ove godine očekuje više zahtjeva iz slabije razvijenih područja. Naime, ove godine novost je da subvencija ovisi o indeksu razvijenosti i iznosi ozmeđu 30 i 51 posto.

>>Popis svih općina i gradova s postotcima subvencioniranja sukladno indeksu razvijenosti 

Agencija ima pravo od banaka tražiti nadopunu zahtjeva, a direktor Slavko Čukelj rekao je da je rok za nadopunu do 30 dana. Sredstva za subvencije osigurana su za trogodišnje razdoblje, tako da će biti raspisana još dva natječaja.

Zahtjev za subvencioniranje zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi se odabranoj kreditnoj instituciji, a mogu ga podnijeti kreditno sposobni građani mlađi od 45 godina koji ne posjeduju stan ili kuću.

Odluku o tome ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita po odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, odabrana kreditna institucija dostavlja APN-u. Agencija će zaprimljene zahtjeve razmatrati prema vremenu zaprimanja, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava.

Efektivne kamatne stope između 3,12 i 3,75 posro

Za ovu godinu APN je ugovor o subvencioniranju stambenih kredita potpisao s dvanaest kreditnih institucijaZa subvencioniranje stambenih kredita javilo se 12 kreditnih institucija

Kreditne institucije za kunske kredite ponudile su efektivne kamatne stope u rasponu od 3,12 do 3,75 posto. U istom rasponu se kreću i kamatne stope za kredite uz valutnu klauzulu u eurima.

Najpovoljniju efektivnu kamatnu stopu za kunske kredite i za kredite uz valutnu klauzulu u eurima ponudila je Hrvatska poštanska banka (3,12 posto). Za kredite uz valutnu klauzulu u eurima slijede OTP banka (3,14%), Privredna banka Zagreb (3,15%) i Splitska banka (3,19%), a za kunske RBA (3,24%), PBZ (3,35%) i OTP (3.39%).

Detaljan pregled efektivnih kamatnih stopa po bankama možete pogledati na linku:

>>HPB ponudio najnižu kamatnu stopu za subvencionirane stambene kredite

Popis dokumentacije potrebne za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje stambenog kredita možete pročitati ovdje.

>>Zaba: Spremni smo na veliki interes klijenata za subvencionirane stambene kredite

>>Kamatna stopa na subvencionirane stambene kredite u Erste banci od 2,99% do 3,3%