Objavljen poziv za projekte revitalizacije zapuštene gospodarske baštine

Poziv se odnosi na projekte revitalizacije brownfield lokacija - zapuštenih i neodgovarajuće korištenih nekretnina na području Urbane aglomeracije Zagreb

u 8:59 Zadnja izmjena: 10.08.2018 u 13:48
147
Revitalizacija brownfield lokacija
Kompleks Gredelj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je u utorak javni poziv na dostavu projektnih prijedloga “Revitalizacija brownfield lokacija” za područje Urbane aglomeracije Zagreb.

Svrha poziva je revitalizacija brownfield lokacija, odnosno obnova zapuštenih, napuštenih ili neodgovarajuće korištetnih nekretnina (zemljišta, zgrada..) – na području Urbane aglomeracije Zagreba. Riječ je o lokacijama koje mogu bili zagađene i/ili onečišćene, a predstavljaju vrijedan prostorni resurs unutar područja Urbane aglomeracije Zagreb koji se može prenamijeniti i urediti za potrebe stanovništva ili ekonomske isplative investicije.

Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanove i organizacije civilnog društva sa sjedištem u okviru Urbane anglomeracije Zagreb. Prihvatljive su aktivnosti priprema projektno-tehničke i investicijske dokumentacije, obnova brownfield lokacije, izgradnja i/ili rekonstrukcija infrastrukture na brownfield lokaciji, aktivnosti promidžbe i vidljivosti, upravljanje projektom i administracija i horizontalne aktivnosti.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva je 161,74 milijuna kuna, odnosno 21,9 milijuna eura. Sredstva su osigurana iz Europskog fonda za regionani razvoj kroz Operativni program Konkuretnost i kohezija 2014. – 2020.

Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 85 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova Projekta. Najniži iznos bespovratnih sredstava za sufinanciranje pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 3,5 milijuna kuna, a najviši iznos je 50 milijuna kuna.

Projektni prijedlozi zaprimat će se od 20. rujna ove godine do 31.prosinca 2019. godine. Sve detalje o ovom javnom pozivu možete pronaći u bazi otvorenih javnih poziva strukturnifondovi.hr.

Urbana aglomeracija grada Zagreba obuhvaća 11 gradova, 19 općina te dvije županije.

Na području zagrebačke aglomeracije 37 projekata

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba u prosincu prošle godine objavio je dokumet Strategija razvoja urbane aglomeracije Zagreba do 2020. godine u kojem je navedeno 37 projekata revitalizacije brownfield lokacija na području zagrebačke aglomeracije.

>>Kako će Zagreb postati pametan grad

>>Industrijska baština: Strojarnica za popravak lokomotiva i vagona

>>Bivša Zagrepčanka jedna od najvećih investicija između dva svjetska rata

S gradskog područja na popisu su, između ostalih, Paromlin, Uljara, pogon tvornice Jedinstvo, Branimirova tržnica, bivša tvornica Badel (Šubićeva – Martićeva – Derenčinova – Vlaška), Zagrepčanka (stara gradska klaonica na Heinzelovoj), bivša vojna bolnica u Vlaškoj, “nova bolnica” u Blatu te prostor Gredelja – bivše Strojarnice za popravak lokomotiva i vagona Ugarskih državnih željeznica.

Od projekta suburbanog gradskog područja na popisu su, između ostalih, prenamjena bivših vojarni u Jastrebarskom i Samoboru, uređenej kompleksa Novih Dvora u Zaprešiću te revitalizacija bazena u Svetom Ivanu Zelini.