Bundek: Adrenalinski park za sportaše i rekreativce

Središnji prostor novog Tematskog parka Bundek – istok (Racinjak) zauzimat će zona namijenjena baseballu, na istočnom dijelu je zamišljena zona automodelara, skatepark i adrenalin park, a zapadni dio je planiran kao prostor za povremena sezonska događanja

998
Bundek
Tematski park Bundek – istok (Racinjak)

Središnji prostor novog Tematskog parka Bundek – istok (Racinjak) zauzimat će zona namijenjena baseballu, na istočnom dijelu je zamišljena zona automodelara, skatepark i adrenalin park, a zapadni dio uz Bundek je planiran kao prostor za povremena sezonska događanja – sajmove, festivale i sl. Riječ je o projektu arhitekata Kristine Jeren, Ive Pejić i Miroslava Pejića koji su svojim rješenjem pobijedili na natječaju Grada Zagreba i Društva arhitekata Zagreb.

Prema najavama, Grad u uređenje Racinjaka, koji bi se prostirao na 29 hektara, planira uložiti 18,5 milijuna kuna, a jedna od prvonagrađenih arhitektica, Kristina Jeren, uvjerena je kako se njihov projekt bez sumnje može uklopiti u zadani proračun.

“Naš je projekt nastajao s idejom da se radovi mogu izvoditi i u fazama”, objašnjava Jeren te dodaje kako zbog toga ne bi trpila funkcionalnost parka.

Između osnovnih zona u kojima dominira dio namijenjen baseballu prostiru se ostali sadržaji za  različite dobne skupine, sportaše i rekreativce.

Vizualna komunikacija s rijekom

Prostor predviđen za park trenutačno je nedefinirana površina, a arhitekti su uvjereni kako će kroz njega u budućnosti prolaziti glavne prometnice koje spajaju sjeverni i južni dio grada.

Projektirajući, vodili su se idejom da ga vizualno povežu sa Savom, postojećim parkom Bundek i naseljima na jugu. “Vizualna komunikacija s rijekom je od velike važnosti za koncept i ima kao logički nastavak fizički dolazak do rijeke putevima usmjerenim prema nasipu. Iako se nalazi izvan obuhvata natječaja, prostorni koncept predlaže komunikaciju do same obale Save i organizaciju boravišnih sadržaja unutar inundacijskog pojasa rijeke”, kaže se u obrazloženju rada. Na rijeci se predlažu neinvazivne intervencije – stabilne platforme i šetnice koje nisu agresivne prema toku rijeke.

Dijelove parka namijenjene baseballu, automodelarima ili skaterima povezivala bi mreža staza unutar koje su formirani zeleni ”otoci” s različitim sadržajima, a povrh svega su postavljeni minimalistički arhitektonski elementi.

Prirodni smjerovi kretanja

“Prije projektiranja staza proveli smo neko vrijeme na lokaciji promatrajući sve smjerove kretanja. Utvrdili smo ih nekoliko te je tako nastala mreža koja prati logiku lokalnih stanovnika, sportaša, šetača i ostalih”, pojašnjava arhitektica Jeren.

>>Nove Sesvete: Umjesto Badela mogao bi niknuti mali grad

>>Kako će Zagreb postati pametan grad

Sve građevine u parku su krajnje jednostavne i građene prirodnim materijalima, raspoređene u zonama uz sportsko – rekreativne, edukacijske ili društvene sadržaje. Park bi trebale krasiti dva osnovna tipa građevina – prizemni trijem i jednokatni vidikovac kojim se Racinjaku želi vratiti ono što mu nedostaje – vizualni i barem posredni kontakt sa Savom i sjevernim dijelom grada.

Zatvoreni sadržaji unutar parka (svlačionice, kafići, sanitarije, prateće prostorije za automodelare i sl.) klasično su zidani, a materijali prilagođeni korisnicima, otporni i jednostavni za održavanje.

Uz park su predviđena parkirna mjesta za automobile i tri autobusna mjesta.

U oblikovanju zelenih površina minimalno se namjerava intervenirati u postojeće kvalitetno zelenilo pa će se ono najvećoj mogućoj mjeri nastojati zadržati. Gdje je to bilo nemoguće predviđena je sadnja zamjenskog zelenila koje se uklapa u novi prostorni karakter parka.

Energetski učinkovit prostor

Komponentu zaštite okoliša projektanti su imali na u umu i pri planiranju odvodnje, navodnjavanja i opskrbe fontana. Park je naime zamišljen kao energetski učinkovit prostor na kojem se sva sakupljena voda zadržava na lokaciji.

“Budući da se radi o velikom otvorenom krajobraznom prostoru na kojem je pogodno sakupljanje kišnice, ona se prikuplja kroz teren, ali i oluke na krovovima građevina i dovodi do cisterni u kojima se blago tretira i priprema za ponovnu uporabu u navodnjavanju prostora parka, ispiranju toaleta, za opskrbu vanjske hidrantske mreže i opskrbu planiranih fontana”, kažu arhitekti.

Drugi aspekt energetske učinkovitosti se očituje u pogledu odabira i napajanja jednog od najbitnijih elemenata urbane opreme – rasvjete. S obzirom da se unutar obuhvata predviđa izvođenje ulične rasvjete uz sve staze, trgove i sadržajne cjeline, odabrane su led lampe s integriranim solarnim panelima kao primarnim sustavom opskrbe električnom energijom, dok je spajanje na klasični razvod elektroinstalacija samo pričuvna opcija.

Prilikom odabira materijala naglasak je bio na ekonomičnosti, jednostavnoj izvedbi i lakom održavanju. Kako najveći dio površine prekrivaju staze različite širine, one će se u završnom sloju prekriti sitnim šljunkom.

Prostor socijalne interakcije

Površine trgova prekrit će se slojem češljanog betona s radnim reškama oko mjesta na kojima je predviđeno sjedenje ili zadržavanje, a tako bi trebala izgledati i mjesta gdje su planirane podne fontane.

Kružno oko parka protezat će se staza za rolanje, a asfaltirana će biti i sva igrališta dok će površine oko dječjeg igrališta i sprava vanjskog vježbališta biti od tartana.

Novi park je prvenstveno prostor socijalne interakcije u kojem postoje programski fleksibilni sadržaji koji omogućavaju aktivnu improvizaciju korisnika bilo dodavanjem novih sadržaja ili modificiranjem postojećih. Zamišljen je kao potpuno fleksibilan prostor koji se može transformirati i trpi promjene u sadržajima, a prije svega može se izvoditi fazno, budući da pojedini sustavi ”otoka” mogu funkcionirati neovisno od drugih, zaključuju arhitekti.

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 19. veljača 2018. (br. 4017) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama,uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.