Počinje obnova pruge Virovitica – Pitomača vrijedna 170 mil. kuna

Projekt je vrijedan oko 170 milijuna kuna bez PDV-a. Financirat će se komercijalnim kreditom s državnim jamstvom a izvođač radova je tvrtka Swietelsky d.o.o.

341
obnova pruge Virovitica - Pitomača
Foto: Općina Pitomača

HŽ infrastruktura potpisala je u ponedjeljak u Virovitici s tvrtkom Swietelsky ugovor o izvođenju radova na obnovi pruge Virovitica – Pitomača. Projekt je vrijedan oko 170 milijuna kuna bez PDV-a, a financirat će se komercijalnim kreditom s državnim jamstvom.

Riječ je o dionici željezničke pruge Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj, važne za regionalni prijevoz između sjeverozapadne, sjeveroistočne i središnje Hrvatske. Predviđeno trajanje radova na obnovi dionice duge 21 kilometar je 18 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Nakon završetka radova dionicom će vlakovi prometovati brzinom od 100 kilometara na sat, što će u odnosu na sadašnju brzinu od 80 kilometara na sat skratiti putovanje i učiniti ga sigurnijim.

Tvrtka Swietelsky d.o.o. čije je sjedište u Zagrebu, a u vlasništvu je austrijske tvrtke Swietelsky Baugesellschaft m.b.H., na hrvatskom građevinskome tržištu prisutna je više od 20 godina. Na prugama pod upravljanjem HŽ Infrastrukture do sada su obnovili više od 500 kilometara kolosijeka.

“To obuhvaća radove na dionicama Ogulin – Split, Mrzlo Polje – Ogulin, Vrbovec – Botovo, Osijek – Beli Manastir, Vrpolje – Slavonski Šamac i Zagreb Borongaj – Dugo Selo”, istaknuo je predstavnik izvođača radova Zvonko Dundović. “Sve poslove ugovorne s HŽ Infrastrukturom do sada smo obavili profesionalno, kvalitetno i u roku, držeći se financijskih ugovornih okvira. Nadamo se da će tako biti i sada”, poručio je Dundović.

Za obnovu triju dionica osigurano 449 mil. kuna

Dionica Virovitica – Pitomača je prva od tri dionice na pruzi Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj na kojoj kreće obnova.

>>Nova pruga skratila put od Bjelovara do Zagreba za pola sata

>>Europska komisija odobrila 311 mil. eura za prugu Rijeka – Zagreb

“HŽ Infrastruktura je u investicijskom planu 2020. – 2024. osigurala ukupno 449 milijuna kuna za obnovu triju dionica na pruzi Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Dalj. Osim dionice Virovitica – Pitomača obnovit će se dionice Pitomača – Virje (oko 22 km) i Virje – Koprivnica (oko 20 km) pa ovaj dio Hrvatske uskoro postaje veliko željezničko gradilište”, rekao je predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić. Podsjetio je Kršić i na početak radova na rekonstrukciji postojećega i izgradnji drugoga kolosijeka na pruzi Križevci – Koprivnica – državna granica.

Ministar mora prometa I infrastrukture Oleg Butković pohvalio se pak velikim investicijskim ciklusom u željeznicu ukupne vrijednosti 1,5 milijardi eura.

“Iako smo se fokusirali na ulaganja u pruge međunarodnog značaja iznimno nam je važno i regionalno povezivanje, u ovome slučaju Podravine sa Slavonijom”, rekao je Butković.