Prodani Hoteli Makarska, Jadran i Club Adriatic, novi natječaj za Hotele Maestral

Ponudu češkog J&T IB Capital Marketsa za dubrovačke Hotele Maestral odbijena je jer je Upravno vijeće CERP-a procijenilo da je za dubrovačke hotele na atraktivnoj lokaciji ponuđen premali iznos dodatnih ulaganja

399
privatizacija hotela

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na sjednici održanoj u četvrtak prihvatilo je zajedničku ponudu Valamar Riviere i AZ fonda za kupnju Hotela Makarska te ponudu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste za kupnju crikveničkog hotelskog poduzeća Jadran.

Upravno vijeće CERP-a nije prihvatilo ponudu češkog J&T IB Capital Marketsa za dubrovačke Hotele Maestral iako je prije dvadesetak dana Dubrovački vjesnik, pozivajući se na neslužbene informacije iz Ministarstva državne imovine, objavio da je ponuda prihvaćena te da je pitanje dana kada će to biti i službeno objavljeno.

Za 68,94 posto dionica Hotele Maestral država je odredila minimalnu cijenu od 114,27 milijuna kuna. Češko investicijsko društvo, koje je jedino predalo ponudu za lapadske hotele, ponudilo je traženi iznos, ali Upravno vijeće ipak nije prihvatilo ponudu.

Ponuda odbijena zbog preniskih ulaganja

U obrazloženju se navodi da je Upravno vijeće odbacilo ponudu češkog J&T IB Capital Marketsa za Hotele Maestral zato što su “očekivali viši iznos za ulaganja, s obzirom na to da je riječ o dubrovačkoj hotelskoj kući na atraktivnoj lokaciji”. Iz CERP-a su najavili da će uskoro biti raspisan novi natječaj, “pri čemu će se voditi računa da se dobiju dobre ponude”.

Tvrtka Hoteli Maestral d.d. uz Dubrovnika vlasnik je i upravitelj pet hotela u uvali Lapad, u zapadnom dijelu Dubrovnika. Hoteli su smješteni jedan pored drugog, u neposrednoj blizini obale. Građeni su između 1935. i 1965., a obnovljeni su krajem devedesetih godina prošlog i u prvom desetljeću ovog stoljeća.

Najkvalitetniji smještaj nudi Hotel Uvala s pet zvjezdica, a tu su još hoteli Splendid, Komodor i Vis s po tri zvjezdice te paviljon Adriatic s dvije zvjezdice. Ukupni kapacitet svih hotela su 472 sobe s 931 krevetom.

Hoteli Makarska Valamar Rivieri i AZ fondu

Hoteli Makarska nakon više od deset godina i niza neuspjelih pokušaja našli su novog većinskog vlasnika. Za 55,5 posto dionica turistička kompanija Valamar Riviera u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondom ponudila je 172,6 milijuna kuna, odnosno oko 22,6 milijuna kuna više od početno tražene cijene. Najavili su znatna ulaganja u Makarskoj, no, ni iz CERP-a ni iz Valamara do sada nisu otkrili koliko točno planiraju uložiti.

Turističko-hotelsko poduzeće Hoteli Makarska upravlja hotelima Meteor (4*), Dalmacija (3*) te hotelskim naseljem Rivijera (2*) i teniskim centrom u kojem se održavaju međunarodni turniri. Objekti su smješteni uz samu plažu.

Valamar Riviera i AZ obvezni mirovinski fondovi zajednički su 2016. realizirali akviziciju rapskog Imperiala. U rekonstrukciju hotela uložili su 72 milijuna kuna. Valamar Riviera upravlja s 30 hotela i ljetovališta i 15 kamping ljetovališta.

Jadran Crikvenica mirovincima

Novi vlasnici crikveničkog hotelskog poduzeća Jadran također će biti mirovinski fondovi. PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi zajedno su za 70,7 posto dionica Jadrana  ponudili 199,8 milijuna kuna odnosno oko 6 milijuna kuna više od minimalne postavljene cijene. Najavili su da će dokapitalizirati tvrtku s 200 milijuna kuna.

>>Crikvenički Jadran u prošloj godini ostvario povijesni rezultat

>>Pero Matić novi predsjednik Uprave crikveničkog Jadrana

Član Upravnog vijeća CERP-a i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je za Hinu da nije bilo formalnih razloga da se ponuda za Jadran ne prihvati te da su ponuditelji dostavili sva tražena jamstva.

Club Adriatic prodan za 54 milijuna kuna

Novosel je dodao da je Upravno vijeće CERP-a odlučilo prihvatiti “izuzetno dobru” ponudu švicarske tvrtke Immo Invest Partner iz Glattebrugga koja je jedina predala obvezujuću ponudu za kupnju 100-postotnog udjela u državnoj tvrtki Club Adriatic.

Švicarci su za Club Adriatic ponudili 54 milijuna kuna, odnosno 6 milijuna kuna više od najniže postavljene cijene. Novosel je dodao i da su, kada je riječ o Clubu Adriatica, u cjelosti namireni vjerovnici iz predstečajne nagodbe.

Tvrtku Club Adriatic d.o.o. je prije 14 godina osnovala država odnosno tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju s ciljem da se bavi stavljanjem bivših vojnih odmarališta, hotela i kampova u turističku funkciju kroz procese privatizacije ili na neki drugi način.

U listopadu 2014. nad tvrtkom je pokrenut postupak predstečajne nagodbe. No, Trgovački sud u Zagrebu je početkom travnja 2016. godine prekinuo postupak za sklapanje predstečajne nagodbe do pravomoćnog okončanja upravnog spora pokrenutog pred Upravnim sudom u Zagrebu.

Vlade Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića u ljeto 2015. odnosno u ljeto 2016. donijele su gotovo identične odluke da turističko društvo Club Adriatic do 31. listopada 2016., odnosno do 31. listopada 2017. nastavlja upravljati turističkim nekretninama i tvrtkama: Turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom u Orebiću na Pelješcu, Hotelom Hrvatska u Baškoj Vodi na Makarskoj rivijeri, kampom Uvala Slana s apartmanskim hotelom Klub Vala u Selcu kraj Crikvenice te kampom Kupari.