Osam navika uspješnih vođa

Uspješni vođe imaju cilj, čitaju svaki dan, brinu o svom zdravlju, poduzimaju nešto čak i kada ih to plaši, fokusiraju se na izazovne zadatke, ne bježe od izazova jer im oni donose sve više samopouzdanja...

844
navike uspješnih vođa
Izvor: Pixabay.com

Izrazito uspješni vođe znaju kako je uspjeh proces kojeg treba njegovati kroz dulje vrijeme. Kako biste se izdvojili kao lider, trebate usvojiti navike uspješnih vođa koje podupiru vaš uspjeh i dobar ugled, a koje donosi portal entrepreneur.com. Kada vam navike postanu dio rutine, spremni ste postati izuzetni vođa, a na putu ka uspjehu možete pomoći i ostalima.

Čitajte svaki dan

Uspješni vođe svjesni su važnosti navike svakodnevnog čitanja. Čitanje nas čini pametnijima, poboljšava mentalnu jasnoću, smanjuje stres, poboljšava opće znanje, obogaćuje rječnik, poboljšava pamćenje, aktivira umijeće rasuđivanja, poboljšava fokus i koncentraciju… Čitanje je aktivnost koja vas istovremeno opušta i stimulira. Kako biste bili dobar vođa morate uvijek biti spremni učiti, a čitanje je odličan put.

Fokusirajte se na izazovne zadatke

Izuzetni vođe ne bježe od izazova jer im oni donose sve više samopouzdanja. Izazovi ne samo da poboljšavaju vaše vještine i znanje, oni vam pomažu izgraditi vjeru u sebe da možete postići ciljeve koje ste si zadali.

Ne možete postati izuzetni vođa ako vozite na auto-pilotu. Umjesto toga morate stvoriti naviku da se koncentrirate na izazovne zadatke koji će vas i vaš tim dovesti na najviše razine.

Neka vam zdravlje bude prioritet

Veliki vođe imaju naviku brinuti se o sebi na četiri razine: fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj. Znaju da je opće fizičko zdravlje temelj zahvaljujući kojem mogu napredovati i ostali segmenti. Stoga vam treba prijeći u naviku redovno vježbanje, pravilna prehrana, dovoljno spavanja te uzimanje dodataka prehrani koji vam omogućuju usredotočenost, energiju i izdržljivost tijekom cijelog dana.

Učite od ljudi kojima se divite

Iznimni vođe često teže postići i previše i vrlo su kritični prema sebi kada griješe. Kako bi izbjegli te zamke, uspješni vođe nastoje imati nadređene ili druge ljude kojima se dive i s kojima se mogu konzultirati kada zatreba.

To pomaže smanjiti paniku u slučajevima stresa jer savjet osobe kojoj se divite pomaže povratiti pribranost. Riječ je o konceptu koji podrazumijeva da svi vođe trebaju vođe.

>>Pravila uspješnog networkinga

Isplanirajte sljedeći dan večer prije

Ključna odlika uspješnih je planiranje sljedećeg dana večer prije. To pojašnjava širu sliku, donosi jasnoću u vezi planova i organiziranost.

>>Kako najuspješniji direktori provode radni dan

Imajte na umu ciljeve

Mnogi vođe svakodnevno iznova zapisuju svoje ciljeve. Drugi kažu kako je ciljeve dovoljno naglas pročitati jednom dnevno. Kako bilo, imajte ih uvijek pri ruci kako biste ih se mogli prisjetiti i uvjeriti se da ste na dobrom putu. U protivnom biste lako mogli iz vida izgubiti ono važno.

Poduzmite nešto čak i kada vas to plaši

Ono poznato uvijek nam je draže nego nepoznato jer se uz poznato osjećamo sigurnije.

Briljantni lideri razbijaju status quo. Znaju da rast i značajne promjene mogu doći samo iz nečeg nepoznatog, hrabrog i novog. Osobni i kreativni razvoj ne mogu se roditi iz udobnosti. Promjene nas plaše jer mogu donijeti propast. Zato neka vam uđe u naviku izaći iz kolotečine i poduzeti neke rizike.

Strah od nepoznatog može vas zaustaviti u provođenju promjena pa biste mogli ostati na mjestu na kojem niste zadovoljni. Neka vam rizik postane navika, možda nećete pobijediti, ali ćete barem nešto naučiti.

>>Vještine koje će vam se zauvijek isplatiti

Pronađite moćni i inspirativni „Zašto“

Imati cilj u životu prvi je korak ka ispunjenom životu. Ako ste prezauzeti s milijun zadataka svakoga dana, kada nemate jasnu svrhu, možda nesvjesno idete krivim putem. To je možda stoga što vaši ciljevi nemaju ništa s vašim postupanjem i da ćete možda nastaviti 5 ili deset godina isto da biste shvatili da to nije ono što ste željeli.

Kada ste sigurni u svoje „Zašto“, rad i rizik su isplativi. Vaš Zašto uvijek ima nešto zajedničko s ljubavlju. Želimo uspjeti kako bismo mogli podržavati i brinuti o ljudima koje volimo i koji podupiru našu viziju. Velike lidere uvijek vodi želja da vole druge ljude i daju svoj doprinos zajednici.

>> Sedam tjednih savjeta za produktivnost