U pogon puštena plinska stanica u Grubišnom Polju

Za vrijeme probne eksploatacije postignuta je proizvodnja plina od 275 tisuća kubičnih metara na dan, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara, rekao je Vlado Vlašić, direktor Podzemnog skladišta plina

12
podzemno skladište plina
[Izvor: Vlada.hr]

Hrvatska u Grubišnom Polju dobiva još jedno podzemno skladište plina. Završetak prve faze projekta obilježen je puštanjem u rad novoizgrađene plinske stanice s najmodernijom opremom. Cijeli projekt vrijedan 67 milijuna eura trebao bi biti završen za tri do četiri godine.

“Stigli smo na pola puta. Pred nama su sada dvije do tri godine pridobivanja plina iz ležišta tijekom kojih ćemo proizvesti oko 150 milijuna standardnih metara plina. Za vrijeme probne eksploatacije postignuta je proizvodnja plina od 275 tisuća kubičnih metara na dan, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara”, rekao je Vlado Vlašić, direktor Podzemnog skladišta plina.

Projekt izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske, i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom. Projekt bi trebao doprinijeti energetskoj stabilnosti u Hrvatskoj te sigurnoj opskrbi gospodarstva i građana prirodnim po priuštivim cijenama.

S obzirom na energetsku krizu i nestabilne lance dobave, aktiviranje LNG terminala u Omišlju stiglo je u pravom trenutku, a uz to treba jačati i plinski transportni sustav, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habjan.

“Kako bi se zaokružila ova inicijativa, važan moment je i podzemno skladište plina u Grubišnom Polju. Njegova fleksibilnost i usluge koje će davati na tržištu plina dodatan su element sigurnosti opskrbe i garant razvoja tržišta”, rekao je Habjan.

Kapacitet plinskog ležišta u Grubišnom Polju na dubini od oko 800 metara je oko 200 milijuna prostornih metara. Očekivani radni volumen skladišta plina koje će biti spojeno na transportni sustav Virovitica-Kutina je oko 117 milijuna prostornih metara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je Hrvatska osigurala 556 milijuna eura u programu RE-power za energetske projekte, a među njima planirana je i gradnja novih plinovoda.

“Uz prirodni plin novim transportnim sustavom će biti moguća i distribucija vodika čime se Hrvatska prilagođava skoroj budućnosti u kojoj će biti napuštena fosilna goriva. Tako ćemo osigurati energetsku neovisnost Hrvatske i zadržati ulogu važnog energetskog čvorišta”, kazao je Plenković.

Prihod od rudne rente bitno će osnažiti proračun Grubišnog Polja: lani je u proračun na temelju rudne rente uplaćeno 500 tisuća eura, a ove godine će prihod iznositi 1,2 milijuna eura.

Podzemno skladište plina na jesen počinje s prvim aktivnostima u drugoj fazi projekta.