Walmart rastom vrijednosti dionica u stopu prati Amazon

Dionice Walmarta u godinu dana porasle su 18 posto, a tržišna kapitalizacija dosegnula je 290 milijardi dolara. Za usporedbu, dionice Amazona u istom razdoblju porasle su 19 posto dok je dionica Targeta pala 3 posto

91
Walmart

Maloprodajni div Walmart objavio je u četvrtak financijsko izvješće o poslovanju u prvom tromjesečju. Rezultati su premašili očekivanja analitičara. Nakon što je Walmart izvijestio da prilagođena kvartalna dobit iznosi 1,12 dolara po dionici, 11 centi više od prognoza Wall Streeta, dionica je zaključila trgovanje s rastom od 1,4 posto u odnosu na prethodni dan, na vrijednosti od 101,31 dolara.

Prema izračunu CNBC-ja ulaganje u Walmarta kroz deset godina donijelo bi vam zaradu, ali ona bi bila ispod povrata koji je u istom razdoblju donio indeks S&P 500. U brojkama to bi izgledalo ovako: da ste 16. svibnja 2009. uložili u Walmart 1000 dolara, deset godina kasnije, u podne 16. svibnja 1019., vaše ulaganje bi vrijedilo 2700 dolara. Ukupni povrat iznosi 175 posto. U istom razdoblju indeks S&P 500 ostvario je prinos od 227 posto.

>>Evo koliko biste zaradili da ste prije 10 godina uložili u Apple

Prodaja u Walmartovim američkim trgovinama koje su otvorena najmanje godinu dana porasla je 3,4 posto, što je najveći porast u prvom tromjesečju u posljednjih devet godina, navodi se u objavi kompanije. Analitičari su predviđali rast od 3,3 posto.

Online trgovina porasla je 37 posto naprema rastu od 33 posto u istom razdoblju prošle godine. Ukupno su dionice Walmarta u godinu dana porasle su 18 posto, a tržišna kapitalizacija dosegnula je 290 milijardi dolara. Za usporedbu, dionice Amazona u istom razdoblju porasle su 19 posto dok je dionica Targeta pala 3 posto.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2007. uložili 1000 dolara u Netflix?

Iako je ulaganje u Walmart tijekom višegodišnjeg razdoblja donijelo profit, to nije nikakva garancija za kretanje vrijednosti dionice u budućnosti.

Ono što je brine analitičare su prihodi koji su podbacili: 123,93 milijarde dolara u odnosu na očekivanih 125,03 milijarde dolara. Dio stručnjaka iz industrije zabrinut je da bi uvođenje dodatnih carina moglo naštetiti prodaji.

Neizvjesnost zbog carina

Bijela kuća je početkom ovog tjedna objavila listu kineske robe u vrijednosti oko 300 milijardi dolara na koju bi predsjednik Trump mogao uvesti carine od čak 25 posto. Na listi su odjeća, sportska i druga oprema.

“Veće carine znače veće cijene“, rekao je u četvrtak Brett Biggs, financijski direktor Walmarta. Dodao je kako se još uvijek nada da će biti sporazum između SAD-a i Kine.

“Ponavljam da je naš cilj biti tržišni lider s najnižim cijenama“, rekao je Biggs. je. “Želimo upravljati maržama na dobrobit kupaca i dioničara. Već mjesecima imamo spremnu odgovarajuću strategiju koja će ublažiti carinski udar.“

Maloprodajni lanac je mnogo uložio u proširenje ponude, ubrzao dostavu robe naručene online i osposobio više trgovina za pakiranje i dostavu živežnih namirnice naručenih online. Walmart do kraja godine namjerava ponuditi mogućnost da se namirnice naručene online mogu pokupiti u 3100 trgovina te dostavu naručenih namirnice s 1600 lokacija tijekom istog dana.

>>Evo koliko biste zaradili da ste prije 10 godina uložili u Microsoft

Izvršni direktor Doug McMillon rekao je u četvrtak da Walmart nastavlja svoju transformaciju u digitalno poduzeće.

Analitičari investicijske tvrtke Jefferies optimistični su glede budućnosti tvrtke. U bilješci navode da su Walmartova ulaganja u nove tehnologije i online trgovinu dobar temelj za budući rast vrijednosti dionica.