Zaštićeni najmoprimci morat će od 2023. plaćati tržišne stanarine

Do rujna 2023. zaštićeni najmoprimci moraju s vlasnicima stanova po tržišnim uvjetima dogovoriti otkup stana ili sklopiti novi ugovor o najmu. Ako u tome ne uspiju, morat će iseliti

1855
Zaštićeni najmoprimci

Zaštićeni najmoprimci morat će od rujna 2023. plaćati stanarinu po tržišnim uvjetima. Ustavni sud je na sjednici održanoj 9. srpnja odbacio više prijedloga kojima se osporavala ustavnost Zakona o najmu stanova, Osporavane su ranije verzije zakona te posljednja izglasana 2018. godine.

Nakon ove odluke zaštićeni najmoprimci do rujna 2022. moraju s vlasnicima stanova po tržišnim uvjetima dogovoriti otkup stana ili sklopiti novi ugovor o najmu. Ako ne uspiju s vlasnicima dogovoriti jednu od ove dvije opcije, morat će iseliti iz stana

Ustavni sud zaključio je da se su u novim prigovorima iznesni argumenti koji su odbačeni još 2016., kada se pokušalo osporiti ustavnost samog koncepta privatizacije stambenog fonda u Hrvatskoj na kojem su prije postojala stanarska prava.

Ustavni sud ustrajao u stavu da zagovaranje vraćanja na stare modalitete nema uporišta u Ustavu, navodi Večernji. U odluci se podsjeća kako je lani zakonom uređen prijelazni režim nakon kojega će se potpuno napustiti koncept stanarskih prava (koji je ukinut još 1996.) i pravni institut zaštićenog najma.

Ustavni sud potvrdio je ustavnost zakonskih odredbi koje propisuju da će se najamnina za zaštićene najmoprimce svakog rujna tijekom pet godina uvećavati za 1,20 puta u odnosu na najamninu koju su zaštićeni najmoprimci plaćali na dan 31. kolovoza 2018.