Aladrović: Nije prirodno isplaćivati dividendu i tražiti potporu od države

Ako pitate je li normalno ostvarivati dobit i očekivati potporu države, smatram da ćemo u vrlo kratkom razdoblju učiniti određene korake kako bismo limitirali iznose potpora za one koji ostvaruju dobit, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

223
revidiranje mjera pomoći gospodarstvu
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je mogućnost revidiranja nekih mjera pomoći gospodarstvu zbog krize izazvane pandemijom koronavirusne bolesti.

Ministar je rekao kako slijedi isplata tek druge trećine potpore za očuvanje radnih mjesta: “Očekujemo da ćemo do 20. svibnja isplatiti potpore za travanj i ostaju nam potpore za svibanj koje ćemo isplatiti u lipnju. U tim rokovima ćemo znati kako supstituirati sve ono što smo do sada učinili i kako iskontrolirati adekvatno trošenje sredstava”.

Smisao mjera bio je, tumači Aladrović, povećanje njihove likvidnosti i održavanja razine zaposlenosti. “Sve potpore isplaćuju se iz državnog proračuna i europskih fondova i kao takve bit će i jesu predmet temeljitih kontrola.”

“Ako pitate je li normalno ostvarivati dobit i očekivati potporu države, smatram da ćemo tu u vrlo kratkom razdoblju učiniti određene korake kako bismo limitirali iznose potpora za one koji misle da mogu ostvariti dobit. Nije prirodno isplaćivati dividende i istovremeno tražiti pomoć države.”

Mjere su pripremane u kratkom razdoblju i vrijeme za analize je bilo ograničeno, tumači Aladrović. “Mislim da je sve ono što smo učinili bilo na vrijeme, ali to nas ne ograničava da u kratkom ili srednjem roku redefiniramo kako će se potpore ubuduće dodjeljivati i da definiramo kriterije tako da pomažemo najugroženijima, a ne tvrtkama kojima pomoć u ovom trenutku nije ni potrebna. Vrlo brzo donijet ćemo rješenja i sve potrebne dokumente u kojima ćemo redefinirati odnos prema tvrtkama koje mogu ostvariti dobit bez državnih subvencija.”

>>Aladrović : NIje planirano produženje potpora za očuvanje radnih mjesta

Zdravko Marić: Ako bude potrebno, korigirat ćemo kriterije

“Kada smo dizajnirali mjere, naša intencija bila je da one što prije stupe na snagu, jer hrvatsko gospodarstvo i mi svi baš nemamo puno vremena čekati da se nešto dogodi. Dakle, trebalo je djelovati odmah”, rekao je ministar financija Zdravko Marić. “Postavili smo kriterije koji su dosta jasni i prohodni, odnosno zahtjevi se, bez obzira na to je li riječ o potporama ili odgađanju poreznih obveza, mogu brzo odobriti. Tada smo rekli da ćemo pratiti što se dešava i ako bude potrebno, ovisno o razvoju situacije, da ćemo korigirati mjere odnosno kriterije. Hrvatski zavod za zapošljavanje i Porezna uprava intenzivno rade na uparivanju baza podataka za obje mjere kako bismo vidjeli jesmo li s mjerama o dobro pogodili. Za veliku većinu gospodarstva ove mjere su izuzetno korisne, no važno je da vidimo što možemo poboljšati.”

Mjere za očuvanje radnih mjesta zamišljene za razdoblje od 1. ožujka do 31. svibnja, što znači da će posljednje isplate biti u lipnju za prethodni mjesec, razlaže ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. U ožujku je broj korisnika bio nešto manji jer je tijekom većeg dijela tog mjeseca gospodarstvo bilo aktivno.

Travanj je pak najizloženiji mjesec jer je u tom razdoblju veći dio ekonomije bio “zaključan” pa Aladrović očekuje između 570 i 600 tisuća zahtjeva za potpore.

“Očekujemo da će se u svibnju broj poslodavaca koji traže potporu i broj radnika za koje se potpore traže smanjiti s obzirom na to da će se veliki dio gospodarstva reaktivirati – dio potpuno, a dio djelomično. Definitivno možemo vidjeti da gospodarstvo raste”, kaže ministar Aladrović.

>>Zdravko Marić: Nismo gluhi, nijemi, ni slijepi

Novi krug mjera do kraja svibnja

Najavio je da će Vlada i u sljedećem razdoblju horizontalno djelovati na gospodarstvo.

“U lipnju i srpnju ćemo vidjeti kakvu situaciju možemo očekivati, no prvo ćemo analizirati učinke otvaranja gospodarstva u svibnju. Vjerujem da ćemo do kraja svibnja, a možda i ranije, donijeti mjere koje će biti usmjerene na zadržavanje gospodarske aktivnosti i održavanje radnih mjesta u narednom razdoblju.”

Aladrović je dodao kako će “određenu količinu sredstava za pomoć poduzetnicima i radnicima naći”.

Na pitanje koliko dugo će mjere biti na snazi, odgovorio je da će to ovisiti o razini gospodarskih aktivnosti.

“U ovom trenutku možemo samo predviđati što će se dogoditi. A to ovisi o epidemiološkoj situaciji, kupovnoj moći građana i o turizmu. Iako svakog dana dobivamo sve više informacija, još uvijek imamo vrlo površne informacije o tome što će se događati. Naše projekcije previđaju pad BDP-a koji sa sobom vuče i određene posljedice na nezaposlenost, ali one znatno odudaraju od katastrofičnih procjena kakve možemo čitati u medijima.

Porast nezaposlenosti nećemo moći izbjeći, kao ni ostale zemlje koje se bore s pandemijom. No, u ovom trenutku brojke pokazuju da su naše mjere imale pozitivan učinak. Imamo pozitivne efekte reaktiviranja gospodarskih aktivnosti, ali tim brojkama pristupamo oprezno i znat ćemo reagirati kada budemo imali više informacija o tome što će se događati”, zaključio je ministar Josip Aladrović.