Znate li? Znate li da je Hrvatska imala prvu modernu pecaru, gdje se odmah počeo proizvoditi poznati Stock brandy? Za činjenicu da je u Hrvatskoj napravljena prva čokolada na svijetu s rižom, Mikado, ste vjerujem čuli. No, znate li koja je poveznica sa Stock tvornicom? Vjerovali ili ne, to je 2u1 priča o brendovima.

U novom nastavku Brend vremeplova vraćamo se u daleku 1921., u dane listopada. Točnije, 20. listopada 2021. u Požegi je službeno otvorena prva pecara, prvi moderni industrijski pogon za proizvodnju žestokih pića, Stock Cognac Medicinal. Tu su se proizvodile voćne rakije, vinjak i domaći brandy. I oglašavani su uz poruku “zajamčeni pravi vinski destilat”.

Iza svega je stajao talijanski industrijalac Lionello Stock, inače podrijetlom iz Splita. On je u suradnji s partnerom Carlom Camisom preko tvrtke Destileria a vapore Camis&Stock (koju su njih dvojica pokrenuli 1884. godine), od poglavarstva Požege otkupio prostor uz lijevu obalu rijeke Orljave.

Početak slatke priče

E, sad dolazimo do poveznice s čokoladom. Već nekoliko godina od početka rada pecare, točnije 1924., Stock tvornica kreće i u proizvodnju čokolade. Tržište 1925. dobiva i prve Stock čokolade – de menage, mliječna i vanilija. Vrlo brzo tamo je osam pogona, 250 zaposlenih, izvoz, 35 trgovačkih putnika…

Proizvodnja se proširuje na praline, vafle i kakaov prah. Jedna od zanimljivosti tog vremena je i da u Požegu, na preradu i proizvodnju, dolazi čak 40 posto od ukupne količine kakao zrna uvezene u Kraljevinu Jugoslaviju. Gotovo 30 posto od ukupnog broja zaposlenih osoba u Požegi bio je upravo u proizvodnji žestica i čokoladnog segmenta, u tvornici Stock.

Tvornica je ostvarila uspon u razdoblju od 1926. do 1931. godine, a vrhunac je doživjela 1927. kada je ostvarila proizvodnju od ukupno oko 700 tona godišnje.

Zvečevo i Stock: Pecara i tvornica čokolade – prije svih, i to 1921.

Suradnja s Nestléom i raznolikost asortimana

Godine 1934. Nestlé, danas najveća prehrambena kompanija na svijetu, nudi Stocku Ugovor o najmu postrojenja za proizvodnju čokolade i bombona na 10 godina. I 1936. Nestlé preuzima tvornicu koja za njih radi punih deset godina, do 1946.

Tvornica je u to doba bila organizirana u devet odjela (Čokolada i čokoladni bomboni, Alkoholna pića, Kakao u prahu i kakaovo maslo, Praline i punjena čokolada, Kanditi, Svileni bomboni i karamele, Marmelada i voćni sirupi, Roba od vafla i fini deserti, Zamatanje čaja), a zapošljavala je 350 radnika.

Svijet upoznaje prvu čokoladu s rižom

Nakon Drugog svjetskog rata je nacionalizirana, da bi u srpnju 1951. godine službeni naziv tvornice bio promijenjen u Zvečevo, tvornica čokolade, bombona, proizvodnja žestokih pića i voćnih prerađevina. Ključna razlika kvalitete bila je i vlastita mljekara koja je u sastavu tvrtke od 1958. (bivša Slavonka), čime je omogućena proizvodnja čokolade od svježeg mlijeka, a ne mlijeka u prahu.

Vrijedni majstori i entuzijasti, nakon modernizacije, spajaju dotad nespojivo i 1964./64. stvaraju svjetsku inovaciju – prvu čokoladu na svijetu s rižom. Radilo se o ekspandiranoj riži i 90 postotnoj mliječnoj čokoladi, od mlijeka iz vlastite mljekare.

Mikado – čokolada za careve i bogove

Anegdota kaže da je ime nastalo nakon što je netko uzviknuo da je ovo hrana za careve i bogove, pa je i naziv Mikado ukazivao na poslasticu japanskih vladara i bogova.

Od 1966. nastaju novi brendovi poput mliječnih čokolada Seka i Braco, jedinstvenih čokolada s porukom Volim te (prva čokolada s tri punjenja u jednoj tabli), Samo ti

Zanimljivost je i da se u priču ponovo vraća Nestlé, s kojim Zvečevo 1970. sklapa ugovor o dugoročnoj poslovnoj suradnji i kreće na jače osvajanje domaćeg i inozemnog tržišta i koji traje do 1995. Sve dalje je druga priča.

#BrendRevolucija br.4


Projekt izrade serijala tekstova Brend Revolucija, autora Darka Bukovića, objavljen je uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa za poticanje novinarske izvrsnosti za 2024. godinu

Ako želite saznati još novosti iz svijeta poduzetništva, biznisa, financija i novih tehnologije prijavite se na naš tjedni newsletter!