Kako nam “brutalni optimizam” može pomoći da prevladamo krizu

Brutalni optimisti učinkovite su vođe koji angažiraju svoj tim i svoje kupce da budu uz njih i pomognu im u osmišljavanju mogućnosti i stvaranju nevjerojatnih rješenja

60
brutalni optimizam
[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

Današnji poslovni lideri suočavaju se s vrlo složenim okruženjem. Povjerenje potrošača u gotovo sve institucije opada dok očekivanja od proizvoda i usluga rastu. Intenzivni ekonomski i geopolitički uvjeti ne nude predah, zbog čega su tvrtke manje sklone ulagati u istraživanje i razvoj. No, takvo okruženje znak je da su gotovo sve  industrije spremna ne samo za inovacije, već i za trajne, jezgrovite promjene.

Lideri koji prakticiraju brutalni optimizam – što znači da suočeni sa sve složenijim izazovima vjeruju da izazove možemo prevladati svojim talentom, tehnologijama i znanjem – zgrabit će pruženu priliku.

Na uspjeh uvelike utječe naš stav. Naravno, uvijek postoje okolnosti koje su izvan naše kontrole, ali naš stav – ustrajnost, spremnost, kreativnost, energija, poniznos, otpornost je ono što određuje hoćemo li uspjeti ili nećemo.

Brutalni optimisti ne zabijaju glavu u pijesak i ne ignoriraju stvarnost. Oni su odgovorni, analitični i brutalno iskreni o onome što se događa. Ne poriču ono što jest, već to u potpunosti prihvaćaju, a zatim poduzimaju kreativna rješenja kako bi napravili pozitivnu promjenu. Svjesni su da na ishod više utječu njihovi odgovori nego samo okruženje. Probleme rješavaju, umjesto da o njima samo raspravljaju. Brutalni optimist probleme vidi kao prilike – problemi i poteškoće njihovo su sredstvo da postanu bolji.

Brutalni optimisti učinkovite su vođe koji angažiraju svoj tim i svoje kupce da budu uz njih i pomognu im u osmišljavanju mogućnosti i stvaranju nevjerojatnih rješenja.

Nepokolebljiva kritika

Brutalni optimizam znači razmotriti sve mogućnosti i onda djelovati. A da bismo ostali pozitivni dok se suočavamo s poteškoćama, potrebna je disciplina. Brutalni optimisti suočavaju se sa svim činjenicama, dobrim, lošim, ružnim okolnostima, a zatim se odlučuju na akciju i odgovor. Odbacuju prosječnost i neuspjeh.

Brutalni optimizam počinje otklanjanjem pogrešnih predodžbi o trenutnom položaju. Razmotrite pažljivo okolnosti i napravite razliku između onoga što se događa i vaše percepcije onoga što se događa. Mnogo toga u što vjerujete da je istinito može se samo činiti istinitim.  Budite brutalno iskreni s činjenicama, a zatim odaberite optimizam. Optimizam potiče ustrajnost, a ustrajnost rješava problem.

Kada razgrnemo slojeve složenosti koji definiraju sustave pod kojima smo tako dugo radili, ono što ostaje često je samo iluzija da su se stvari tako radile oduvijek. No, inovacija i odanost statusu quo su nespojivi. Moramo stalno procjenjivati ​​kako naši sustavi rade. Kada to ne činimo, ne inoviramo.

Stalna procjena učinkovitosti preduvjet za inovacije

Shvaćanje da proces ponovne procjene nikada nije gotov dio je brutalnosti. Lideri koji pokreću inovacije morat će biti brutalni u procjeni učinkovitosti svojih proizvoda i usluga, u odlučivanju što funkcionira, a što ne.

Inovacija uključuje žrtvu i bitno je rano prepoznati taj kompromis. Često ta žrtva služi kao katalizator promjena – potičući lidere u svim industrijama na još snažnije inovacije, bez opterećenja (ne)učinkovitošću zastarjele infrastrukture i tehnologija.

Uzmimo za primjer svemirski teleskop James Webb. Kada je Gregory Robinson postao programski direktor Webba, program je bio u problemima, opterećen visokim troškovima i neučinkovitošću procesa zbog čega je datum pokretanja neprestano odgađan.

Robinson je odlučio staviti proizvod u prvi plan. Brutalno je revidirao program i podigao moral tima kako bi ljudske pogreške sveo na minimum. Rezultat toga bio je nevjerojatan: , prve fotografije koje koriste gravitacijske leće za prikaz dalekih galaksija i omogućuju nova velika otkrića.

Hrabrost da se zamisli bolja budućnost

Inovacija zahtijeva ustrajnost potaknutu optimizmom. Moramo biti uporni kako bismo pregledali alate i uvide koje posjedujemo, a koji mogu potaknuti radikalne promjene i doista trasirati bolji put naprijed.

Kako bi promijenili zastarjele procese, čelnici moraju odabrati optimizam. To ne znači neumjereno razbacivanje optimizmom – takav stav neće riješiti naše probleme.

Optimizam znači imati viziju, sposobnost da se osmisli put naprijed, i vjeru da se taj put slijedi otvorenog uma. To može biti teško nakon što ste morali biti tako brutalno iskreni. Ali to čini razliku između toga da se zaglibite pred izazovima koji su pred vama i prevladavanja tih izazova.

Brutalni optimizam zahtijeva rijetku kombinaciju kritičke procjene prošlosti i sadašnjosti i optimističnog pristupa rješavanju problema. Ako jedno od toga nedostaje, imamo neravnotežu koja ograničava učinkovitu inovaciju.

Prilike se otvaraju u svim industrijama, od zdravstva do astrofizike. Kada prihvatimo jedinstvenu priliku koju nudi ovaj trenutak i primjenimo brutalni optimizam, možemo napraviti stvarnu promjenu i ublažiti probleme s kojima se susreće naša zajednica.