Kako odgovoriti na pitanje “Kakav je vaš stil rada?”

Koliko god ovo pitanje ostavlja široki prostor za odgovor, ono vas može zateći nespremne. Ako niste spremni, bit ćete nervozni. No, ako se prethodno pripremite i osmislite što i kako na njega odgovoriti, možete se istaknuti među kandidatima

97
kakav je vaš stil rada
[Photo by Vlada Karpovich from Pexels]

Neka pitanja na intervjuu za posao vas jasno upućuju što trebate odgovoriti. Neka druga traže da malo razmislite i odgonetnete što i kako trebate odgovoriti. Jedno do njih je “Kakav je vaš stil rada?”.

Možda ste već čuli pitanja poput “Kakav je vaš stil upravljanja?” ili “Kakvu radnu sredinu preferirate?”. Ona pripadaju istoj grupi, a svako od njih ostavlja mnogo prostora za interpretaciju.

Možete govoriti o svom stilu upravljanja. Možda vrlo dobro možete objasniti kakvo vam okruženje omogućuje da najbolje obavljate posao. Ali ima mnogo načina kako možete odgovoriti na takva pitanja.

Ta sloboda pri odgovoru pruža vam priliku da dokažete zašto ste tako sjajan kandidat, ali i da se sami uvjerite kako je riječ o pravoj prilici za vas. No, da biste ostvarili prednost odgovarajući na ovo pitanje, morate znati nekoliko stvari.

Zašto vam postavljaju ovo pitanje?

Kad vas pitaju za vaš stil rada, obično žele procijeniti hoćete li biti uspješni u ovoj ulozi, u ovom timu i u ovoj tvrtki. Žele znati “kako ćete se uklopiti u njihov način rade, možete li odgovoriti zahtjevima koji se pred vas postavljaju te kako surađujete s drugima”, kaže karijerna savjetnica Lynn Berger. Jesu li vaše kvalitete, vještine i sklonosti dovoljne da ispunite ciljeve koji se pred vas postavljaju i jeste li pravo pojačanje postojećem timu?

Na primjer, ako vas intervjuiraju za ulogu koja zahtjeva multifunkcionalnu suradnju i timski rad, a vi ističete da ste osoba koja voli raditi tiho i neovisno, to je upozorenje za osobu koja vas intervjuira. S druge strane, ako kažete kako vas grupna energija potiče da napredujete i učite od kolega, to šalje poruku da ste pravi kandidat za ovu ulogu.

Ovo pitanje, odnosno vaš odgovor na njega, pokazuje vašu samosvijest i zrelost. Anketari se žele uvjeriti da “razumijete sami sebe i da ste svjesni što vam je potrebno kako biste bili produktivni i usmjereni na ostvarenje ciljeve”, kaže karijerna savjetnica Musea Yolanda Owens.

I ovdje je kvaka: pitanje je namjerno nejasno, upozorava Museova karijerna savjetnica Jena Viviano. Ispitivači žele proniknuti u vaš način razmišljanja i ono što vam je najvažnije. Hoćete li govoriti o komunikaciji? Ili o balansiranju različitih zadataka i projekata? Kako god odlučili odgovoriti, to će osobama koje vas intervjuiraju pomoći da vas bolje upoznaju i da lakše steknu sliku o tome kako ćete obavljati posao.

Sedam savjeta kako odgovoriti na pitanje “Kakav je vaš stil rada?”

Koliko god ovo pitanje ostavlja široki prostor za odgovor, ono vas može zateći nespremne. “Ako niste spremni, bit ćete jako uznemireni”, kaže Berger. No, ako se prethodno pripremite i osmislite što i kako na njega odgovoriti, možete se istaknuti među kandidatima.

1. Razmislite o čemu ćete govoriti

Pitanje “Kakav je vaš stil rada?” se dobrim dijelom odnosi na vaše meke vještine. Koje meke vještine imate i kako bi vam one mogle koristiti u suradnji s timom? Mogli biste govoriti o svojim međuljudskim vještinama, poput komunikacije, emocionalne inteligencije i empatije, pouzdanosti, vodstva, motivacije ili timskog rada. Ili biste mogli istaknuti svoje sposobnosti organizacije, ustrajnosti, rješavanja problema, upravljanja vremenom ili radne etike.

Ali nemojte samo navoditi svoje meke vještine! Pričajte o tome kako volite raditi svoj posao, kako surađujete s drugima i kakva radna sredina vam odgovara. Tako ćete pokazati svoje meke vještine, kako će vam one pomoći u novoj ulozi i kako će one pomoći novom poslodavcu da ispuni svoje ciljeve,

Ako niste sigurni u kojem smjeru želite ići, razmislite o tome na sljedeći način: “Što je ono što želite da poslodavci profesionalno znaju o vama, a nije navedeno u vašem životopisu?”, savjetuje Owens.

Postavite si sljedeća pitanja:

 • Kako komunicirate?
 • Što vas čini zadovoljnim?
 • U kojoj se poziciji osjećate najudobnije? Kao neovisni suradnik, menadžer, osoba koja pomaže drugima ili vođa?
 • Ako ste menadžer, volite li više upravljanje timom ili izravno obraćanje pojedincima?
 • Jeste li orijentirani na detalje ili razmišljate o široj slici?
 • Volite li više rutinu ili ste spremni prilagođavati se iznenadnim događajima?
 • Volite li voditi više projekata istovremeno ili se radije usredotočite na jednu stvar u određenom trenutku?
 • Osjećate li se ugodno u čvrsto strukturiranom okruženju ili više volite imati veliku autonomiju?
 • Što vas motivira?
 • Koliko ste organizirani i kako upravljate svojim vremenom?
 • Koliko ste motivirani i produktivni prilikom rada na daljinu?

2. Uskladite opis posla s vašim vrijednostima

Pitanje “Kakav je vaš stil rada?” pruža vam široke mogućnosti kako na njega odgovoriti. Odaberite što ćete odgovoriti u skladu sa zahtjevima posla i vaših očekivanja odnosno vrijednosti te prigodno naglasite kako se te dvije stvari preklapaju.

Dakle, vaš prvi zadatak je da pomno proučite opis posla i istražite tvrtku. Provjerite jeste li potpuno razumjeli o kakvom je poslu riječ i što se od kandidata traži. Razmislite koliko je to usklađeno s vašim osobinama, vještinama i vrijednostima. Razgovor o tome bit će najbolji ulog koji možete ponuditi.

Na primjer, ako se prijavljujete za upravljanja projektom, posao koji zahtijeva svakodnevnu interakciju s kolegama iz cijele tvrtke kako biste uskladili rokove, možda biste trebali razgovarati o svom stilu suradnje i pristupu motivaciji dionika koji vam nisu izravno odgovorni, o vašim besprijekornim organizacijskim vještinama i pozornosti koju pridajete detaljima.

3. Budite iskreni

Da, važno je uskladiti vlastita očekivanja s očekivanjima poslodavca. Ali to ne znači da osobi koja s vama razgovara morate govoriti samo ono što mislite da ona želi čuti. Budite autentični i iskreni kada govorite o stvarima koje želite i trebate kako biste najbolje obavili svoj posao.

“Uvijek to savjetujem klijentima. Ako iskreno kažete što mislite, i ako im se svidi to što govorite, imate dobru početnu poziciju. Ako im se ne svidi, izbjegli ste potencijalnu zamku”, tumači Owens.

Ako opišete radni stil koji mislite da se traži, ali on ne odgovara vašoj osobnosti, možda ćete dobiti posao. No, u tom slučaju odnos s novim poslodavcem počinjete graditi na lažnim temeljima. U konačnici vjerojatno niti jedna strane neće biti sretna.

U tom smislu, priprema za odgovor na pitanje “Kakav je vaš stil rada?” može vam pomoći da razjasnite što doista osjećate prema ponuđenom poslu.

“Ako čitate što se traži na potencijalnom poslu i ne pronalazite se u tome, dobro razmislite je li to posao za vas”, upozorava Berger. Možda biste trebali postaviti neka dodatna pitanja kako biste utvrdili je li to posao koji vam odgovara ili nije.

4. Razmislite kome odgovarate na pitanje

Možete se usredotočiti na različite aspekte svog radnog stila, ovisno o tome s kime razgovarate. Na primjer, ako se kandidirate za vodeću poziciju, možda ćete razgovarati s budućim šefom, a možda će sugovornik biti netko iz tima kojeg biste trebali voditi. Ako vas prvi pita o vašem načinu rada, možda ćete odlučiti govoriti o tome kako želite uravnotežiti strateško planiranje sa svakodnevnim operacijama i upravljanjem timom. Ali ako vam pitanje postavi netko iz vašeg budućeg tima, vjerojatno će ga više zanimati kakav ste menadžer i što će to značiti za tim. Možda će se pitati: “Jeste li vi mikromenadžer? Hoćete li mi zagorčati ili olakšati život?””,

5. Ispričajte priču

Ovo pitanje je toliko neodređeno da je vrlo lako dati općenit i nejasan odgovor. Vaš posao kao kandidata je da se istaknete i da ostavite nezaboravan dojam u odnosu na druge kandidate.

Jedan od najboljih načina da ostavite nezaboravan dojam je da ispričate priču.

Dakle, ako razgovarate o poslu koji zahtijeva puno neovisnog posla, bez puno nadzora menadžera, vjerojatno ćete odgovarajući na pitanje “Kakav je vaš stil rada?” htjeti govoriti o svojoj inicijativnosti, autonomiji i vještinama rješavanja problema. Ali najbolje što možete učiniti jest da ispričate primjer kako ste vodili projekt, kako ste se nosili s njim i kako ste pronalazili rješenja.

6. Budite pozitivni

Ako u odgovoru spominjete prethodne poslove, pazite da ne govorite loše o prethodnim poslodavcima. Umjesto da govorite o stvarima koje vam se nisu sviđale, usredotočite se ono što je bilo dobro. Koja iskustva vam mogu pomoći da dobijete posao koji želite? Koja iskustva vam mogu pomoći da kvalitetnije obavite posao?

7. Ne pretjerujte!

“Moj je savjet da ne komplicirate”, kaže Viviano. Ne odgovarate na pitanje o nuklearnoj fizici ili smislu života. Nema potrebe filozofirati. To što do sada niste imenovali svoj radni stil ne znači da ga nemate. Ako razmislite o tome po čemu se vaš pristup poslu razlikuje od pristupa vaših kolega, vjerojatno ćete prepoznati nešto što je karakteristično upravo za vas. Ako pak razmislite o osobinama i mekim vještinama koje ovaj posao zahtijeva od vas, o vještinama i osobinama koje imate te o onome što trebate i želite kako biste napredovali u novom radnom okruženju, shvatit ćete da imate što reći.

Primjeri kako odgovoriti na pitanje u različitim situacijama

Programer koji radi na daljinu

Ako se kandidirate za programera koji radi na daljinu, možete odgovoriti ovako:

“Već sedam godina radim od kuće i naučio sam puno o tome što mi pomaže da ostanem koncentriran, motiviran i produktivan. Najbolje radim uz veliki monitor, s prigušenim osvjetljenjem i uz smirujuću, ali glasnu glazbu koju slušam putem slušalicama. Uspostavio sam svoj mali kućni ured kako bih se mogao fokusirati. Nekoliko puta tijekom dana komuniciram sa svojim timom na Slacku, ali između toga isključim primanje obavijesti i minimiziram sve prozore kako bih izbjegao ometanje. Jednom je moj kolega morao izaći u trenutku kad nam se bližio rok za isporuku koda važnom klijentu. Povukao sam se u svoj ured na nekoliko dana kako bih se fokusirao na posao i uspio sam završiti ne samo svoj dio koda, nego i kolegin dio. Sve smo isporučili na vrijeme.”

Voditelj prodajnog tima

Ako kandidirate za posao voditelja prodajnog tima i razgovarate s nekim tko bi vam mogao biti izravno odgovoran, mogli biste reći:

“Najvažnije što mogu učiniti kao menadžer je da podržim svoj tim i pomognem im da se međusobno podržavaju. Svoj radni dan prilagođavam tome. Dakle, prva stvar u mom tjednom rasporedu je sastanak jedan na jedan sa svakim članom tima kako bismo razgovarali o napretku, problemima, izvršenju zadataka i kako bismo razmijenili sve potrebne informacije. Vjerujem im da su tijekom tjedna posvećeni svojim zadacima i uvijek sam im dostupan putem Slacka ako se pojavi nešto izvanredno između redovnih sastanaka. Tada bih zakazao redovite sastanke timova kako bi se svi okupili, razmotrili rješenja, razmijenili ideje i pružili si međusobno podršku. Na mom posljednjem poslu jedna kolegica imala je posebno izražen osjećaj da sasluša kolege, postavi im prava pitanja i pomogne im pronaći rješenje. Kroz te sastanke nije samo pomogla kolegama da zaključe dogovore i ostvare kvartalne ciljeve, nego je otkrila talent da trenira druge prodavače i napredovala je, tako da je na kraju unaprijeđena u menadžera.”

Marketinški menadžer

Ako kandidirate za mjesto marketinškog menadžera koje zahtijeva redovitu višefunkcionalnu suradnju, možete odgovoriti ovako:

“Nastojim dati sve od sebe kad surađujem s kolegama kako bismo postigli zajedničke ciljeve. Još kao student sam volio grupne projekte i uzbuđuje me kada kao tim planiramo kampanje i kreiramo svježe, inovativne ideje. Kad sam radio u agenciji XYZ, stekao sam naviku da pozivam ljude iz različitih odjela da se pridruže kreativnim radionicama kako bismo razmijenili ideje. Neke od naših najuspješnijih kampanja izrasle su iz ideja koje smo generirali sa suradnicima iz IT-ija, odjela ljudskih resursa, proizvodnje i odjela za odnose s kupcima. Zbog toga sam bio vrlo uzbuđen kad sam saznao da bih i ovdje imao priliku usko surađivati s timovima za proizvodnju i prodaju, kao i s nadarenim marketinškim timom. Druga stvar za koju smatram da je presudna za uspješnu suradnju je organizacija i dokumentacija. Veliki sam pobornik jednog središnjeg mjesta na kojem su pohranjeni svi materijali o projektu, uključujući bilješke sa sastanka, aktivnosti, vizuali, nacrti kampanja i rokovi.”