Obrazovanje ili iskustvo: što je važnije za dobivanje posla?

Radno iskustvo može vas u određenom trenutku činiti dobrim izborom za određeni posao, ali bez visokog obrazovanja možda će vam nedostajati vještine koje su važne za napredovanje

207
obrazovanje radno iskustvo
Visoko obrazovanje posebno je važno za ljude na početku njihove karijere. Kako napredujete, radno iskustvo i stjecanje novih vještina vašem obrazovanju mogu dati dodatnu težinu [Image by Pexels from Pixabay]

Rasprava o tome što je važnije za dobivanje posla – obrazovanje ili iskustvo – stara je koliko i samo visoko obrazovanje. Znači li vam više diploma ili stečeno radno iskustvo? Osim prilikom dobivanja posla, hoće li vam vaše obrazovanje ili iskustvo više pomoći da zadržite posao, napredujete u karijeri i dobro zarađujete?

Investopedia je pokušala odgovoriti na ova pitanja oslanjajući se na istraživanja, ankete i prikupljene podatke.

Radno iskustvo nasuprot obrazovanju

Argumenti za visoko obrazovanje naspram radnog iskustva (i obrnuto) su različiti, ali neki od glavnih glase ovako:

  • Stjecanje visokog obrazovanja dokazuje da možete uspjeti u akademskoj zajednici, ali ne dokazuje da možete biti uspješni u stvarnoj poslovnoj situaciji. Uspjeh u stvarnom poslu potencijalnim poslodavcima govori više o tome što im nudite.
  • Radno iskustvo može vas danas čini dobrim izborom za određeni posao, ali bez visokog obrazovanja možda će vam nedostajati vještine koje su važne za napredovanje.
  • Diploma pokazuje da imate specijalističko znanje ili tehničke vještine koje poslodavac traži i koje se mogu prenijeti na radno mjesto uz minimalnu obuku na radnom mjestu.

Vrijednost radnog iskustva

Ako ste tek diplomirali, vaša diploma može poslužiti kao dokaz da ste stekli vještine potrebne da biste započeli raditi u odabranom području. Potencijalni poslodavci vjerojatno će vas vidjeti kao nekoga tko može brzo ući u posao, uz kratku obuku potrebnu za vaše radno mjesto. A obuka uglavnom poslodavce košta i vremena i novca.

Bilo koje radno iskustvo koje ste usput stekli također može pomoći, bez obzira na to je li riječ o stažiranju u vašem području ili o poslu koji ste odradili kako biste platili račune. Kao što je George D. Kuh primijetio u “The Chronicle of Higher Education”: “istraživanja sugeriraju da je rad tijekom fakulteta povezan sa stjecanjem vještina koje poslodavci preferiraju kao što su timski rad i upravljanje vremenom”.

“Takav rad”, dodao je Kuh, “pomaže studentima da iz prve ruke upoznaju praktičnu vrijednost svog obrazovanja stečenog u učionici, primjenjujući ga u stvarnom životnom okruženju – što često pomaže u razjašnjavanju njihovih karijernih težnji”.

S druge strane, ako ste diplomu stekli prije 15 ili 20 godina, pogotovo iz tehnološkog smjera, to je sada gotovo irelevantno – barem kao dokaz onoga što danas možete ponuditi poslodavcu. Potencijalnim poslodavcima morat ćete pokazati da ste nastavili učiti, pratiti trendove u industriji i da ste stekli nove vještine koje poslodavac traži. Daljnje obrazovanje, kao što je sudjelovanje u relevantnim certifikacijskim programima, također može pomoći.

Vrijednost obrazovanja

Više obrazovanja često omogućuje veću stabilnost radnog mjesta i plaće. Redovita istraživanja Američkog ureda za statistiku rada o mogućnostima zapošljavanja pokazuju da oni s višim razinama obrazovanja obično zarađuju više i imaju niže stope nezaposlenosti.

Najnoviji podaci Ureda, iz rujna 2021., pokazali su da su 2020. radnici sa stručnim ili doktorskim titulama imali najveće prosječne tjedne zarade (1893 USD odnosno 1885 USD), a slijede oni s magisterijem (1545 USD), diplomom prvostupnika (1305 USD ) i diplomom suradnika (938 USD). Na dnu liste su radnici bez završene srednje škole (619 dolara).

Radnici s diplomom prvostupnika imali su u 2020. prosječnu tjednu plaću od 1305 dolara, naprema plaći od 781 dolara za radnike sa završenom srednjom školom.

Više obrazovanja također je snažno koreliralo s nižim stopama nezaposlenosti. Podaci Američkog ureda za statistiku iz lipnja 2021. pokazuju, na primjer, da je stopa nezaposlenosti među osobama s doktorskim ili stručnim titulama tijekom 2020.- godini koju su obilježila velika otpuštanja povezana s pandemijom koronavirusa – iznosila 3,1 posto ili manje,naprema stopi od 11,7 posto među onima bez srednjoškolske diplome.

Posjedovanje diplome (ili nekoliko njih) može kandidatima za posao dati prednost pri zapošljavanju, pokazuju ankete. Izvješće Udruge američkih koledža i sveučilišta (AACU) iz 2018. pokazalo je, na primjer, da 82 posto rukovoditelja i 75 posto anketiranih menadžera za zapošljavanje “vjeruje da je za pojedince danas vrlo važno ili apsolutno neophodno završiti fakultetsko obrazovanje”.

Mnoge od vještina koje su naveli kao najvažnije nisu uključivale određeni kurikulum, već su imale više veze s vrstama mekih vještina za koje se često kaže da ih fakultet daje. Kao primjer, 90 posto menadžera za zapošljavanje navelo je kao vrlo važnu sposobnost “učinkovite usmene komunikacije”, a 87 posto reklo je istu stvar o “učinkovitom timskom radu”.

Postoje kompromisi, naravno. Fakultet je skup i što više godina provedete stječući diplome, to ćete manje godina raditi i zarađivati. u SAD-u stjecanje diplome prvostupnika ili naprednije diplome također može značiti preuzimanje tisuća dolara studentskog duga, za čiju otplatu bi mogle biti potrebne godine nakon prvog zaposlenja. To pak može utjecati na druge životne odluke, poput kupnje kuće, vjenčanja i osnivanja obitelji. U Hrvatskoj uglavnom nema takvog financijskog pritiska vezanog uz fakultet.

Preferiraju li poslodavci iskustvo ili obrazovanje?

To ovisi o vrsti posla i preferencijama osobe koja zapošljava. Ankete tijekom godina pokazuju da većina poslodavaca cijeni visoko obrazovanje. Međutim, iskustvo može imati ključnu ulogu prilikom donošenja odluke o tome kome dati posao ili koga promaknuti.

Neka zanimanja jednostavno zahtijevaju određenu razinu visokog obrazovanja kao uvjet. Kod drugih, kao što su poslovi u prodaji, više se cijene rezultati i radno iskustvo.

Može li obrazovanje zamijeniti iskustvo?

U nekim slučajevima da. Završetak relevantnog tečaja poslodavci bi mogli smatrati ekvivalentom stvarnom radnom iskustvu. Ako je tečaj visoko cijenjen, mogao bi čak biti vrednovan više od vremena provedenog na terenu.

Je li fakultetska diploma vrijedna novca?

To ovisi o tome što planirate studirati i koji su uvjeti za upis u odabrano zanimanje. U mnogim profesijama diploma dobre škole pomoći će vam da dobijete posao i napredujete na ljestvici. Fakultet je ipak skup i možda nije uvijek potreban.

Zaključak

Dugoročno gledano, krajnju korist visokog obrazovanja teško je osporiti. U studiji AACU-a, 88 posto rukovoditelja i 85 posto anketiranih menadžera za zapošljavanje reklo je da smatraju da se novac i vrijeme uloženi u stjecanje fakultetske diplome definitivno ili vjerojatno isplate.

Idealna kombinacija obrazovanja i iskustva može varirati od područja do područja. Iako je diploma važna za neke poslove, za druge može imati malu vrijednost.

U idealnom slučaju, kao kandidat za posao možete potencijalnim poslodavcima pokazati da imate i obrazovanje i iskustvo koje vam je potrebno da biste se istaknuli u poslu koji ste odabrali. Ta kombinacija može varirati ovisno o području kojim se bavite i možda neće zahtijevati napredniju diplomu od, recimo, prvostupnika.

Naglasci

  • Obrazovna postignuća i prihodi usko su povezani, pri čemu više diplome obično dovode do viših plaća.
  • Među bolje obrazovanim radnicima stope nezaposlenosti su niže.
  • Visoko obrazovanje posebno je važno za ljude na početku njihove karijere. Kako napredujete, radno iskustvo i stjecanje novih vještina vašem obrazovanju mogu dati dodatnu težinu.