O čemu treba razmišljati kada pregovarate o plaći

Za razliku od jednostavnijih transakcija kod kojih su sve karte otvorene, kod pregovora o plaći mnogo je toga skriveno ili tek naznačeno. Zbog toga je teško procijeniti tko je u prednosti tako da ćete morati biti fleksibilniji nego što biste bili inače

426
pregovaranje o plaći

Kada jednom utvrdite svoju tržišnu vrijednost, kako da budete sigurni kako ćete to doista i dobiti? Veću plaću lakše je dogovoriti kada vam je ponuđen novi posao nego dobiti povišicu pregovorima na trenutnom poslu, ali pregovarački proces u osnovi je isti.

Pregovaranje o plaći na novom poslu

Ako vam se nudi novi posao, nemojte žuriti. Ako se o iznosu razgovara izravno tijekom intervjua,  zatražite vrijeme da razmotrite ponudu koju ste dobili. Ako vas na intervjuu upitaju kolika bi plaća trebala biti, budite spremni uzvratiti pitanjem koliki su raspon imali na umu. Ako očekujete da vam potencijalni novi poslodavac ponudi više od onoga što dobivate na svom trenutnom poslu, svakako navedite sve pogodnosti koje imate, a zatim malo povisite iznos kako biste si stvorili prostor za pregovore.

Ako niste pretjerano zagrijani za novi posao, razmislite o tome da ga odbijete kako biste vidjeli hoćete li dobiti bolju ponudu. No, budite svjesni da je to riskantna strategija.

Pregovaranje o povišici na trenutnom poslu

Ako već imate posao i pokušavate dobiti povišicu, morate se dobro pripremiti. Vaš šef će sigurno pitati zašto mislite da zaslužujete povišicu, stoga budite spremni raspravljati o tome, kako biste jasno  i uvjerljivo, navodeći konkretne primjere, dokazali svoju vrijednost. Pobrinite se da imate dobru predodžbu o tome koliko zarađuju osobe s vašim iskustvom i odgovornostima te budite spremni predočiti dokaze o vašem istraživanju ako to bude potrebno.

Bez obzira na vašu situaciju, evo nekoliko ključnih stvari o kojima biste trebali razmišljati:

Pozicije moći

Tko drži karte? Svaka strana ima nešto što želi ona druga: vi želite posao i plaću, poslodavac želi vaše vještine i iskustvo. Konačni dobitnik pregovora bit će onaj koji ima moćniju poziciju, stoga budite sigurni da ste ih uvjerili koliko možete doprinijeti njihovu poslovanju.

 Alati za pregovaranje

Postoji li nešto dovoljno vrijedno za obje strane što bi jedna ili druga strana tijekom pregovora mogla dodati ili ukloniti iz ponude? Biste li se bili spremni odreći prava na upotrebu kompanijskog automobila ako biste dobili plaću bližu željenom iznosu?

Te stavke možda nemaju veliku vrijednost, kao što je ima na primjer mogućnost rada od kuće, ali mogu biti od velike koristi tijekom pregovora. Dodatne pogodnosti koje vam poslodavac može ponuditi su duži godišnji odmor, uplata doprinosa za mirovinu, dodatno zdravstveno osiguranje, fleksibilno radno vrijeme ili vlastiti ured.  Razmislite što biste vi mogli ponuditi. To mogu biti stečeni poslovni kontakti ili poznavanje konkurencije. Možete predložiti povećanje plaće nakon određenog razdoblja tijekom kojeg biste dokazali svoju vrijednost. To će pokazati poslodavcu da ste spremni uložiti dodatan napor kako biste ostvarili ciljeve i za to bili nagrađeni.

Posljedice izostanka dogovora

Što se događa ako se postignete dogovor? Ako pregovarate o novom poslu, moguće je da postoji drugi, podjednako dobar kandidat koji je spreman prihvatiti posao uz nešto slabije uvjete nego vi.  A možda ste jedini koji odgovara onome što potencijalni poslodavac traži tako da vas očajnički želi pridobiti da prihvatite posao. Ako tražite povišicu, a poslodavac nije spreman na to, možete potražiti drugi posao. To znači da će poslodavac morati uložiti trud, vrijeme i novac  na pronalaženje zamjene.  Tko god odbije odstupiti od početnih stavova tijekom pregovora, na kraju pregovora vjerojatno će biti gubitnik, a ne dobitnik.

Za razliku od jednostavnijih transakcija kod kojih su sve karte otvorene, kod pregovora o plaći mnogo je toga skriveno ili tek naznačeno. Zbog toga je teško procijeniti tko je u prednosti tako da ćete morati biti fleksibilniji nego što biste bili inače.

Ako pristupite pregovorima na pravi način, vaš poslodavac ili potencijalni poslodavac bit će impresioniran, bez obzira na to jeste li na kraju dobili ili izgubili. Vidjet će to kao vašu novu vještinu koju možete primijeniti u poslu.

Što ako je dogovor postignut

Pazite da sporazum bude zapisan na papiru koji su potpisale obje strane. Nema smisla postići pregovore ako date drugoj strani mogućnost da naknadno odbaci dogovoreno.

Ako pregovarate o novom poslu, pripazite da pregovori obuhvate sve što je potrebno. Na primjer, ako novi posao podrazumijeva selidbu, hoće li tvrtka sudjelovati u troškovima?

Ako je riječ o vašem poslu iz snova, možda ćete biti spremni biti još fleksibilniji. Ali ako vam ponude nižu plaću od one koju trenutno imate, dobro provjerite kada možete očekivati redovnu povišicu.