Zašto je važno zajedno slaviti poslovne uspjehe

Zajednička proslava uspjeha može biti učinkovit način za jačanje morala, timskog povezivanja i poticanje zabave na radnom mjestu. Znanje o tome zašto je važno proslaviti poslovne uspjehe može vam pak pomoći da bolje planirate i potaknete zaposlenike da budu zadovoljniji i produktivniji

84
[Image by Elien Smid from Pixabay]

Mnoge tvrtke promoviraju i organiziraju proslave za svoje timove zbog brojnih prednosti koje proizlaze iz redovitog odavanja priznanja za postignuća na poslu. Zajednička proslava uspjeha može biti učinkovit način za jačanje morala, timskog povezivanja i poticanje zabave na radnom mjestu. Znanje o tome zašto je važno proslaviti poslovne uspjehe može vam pak pomoći da bolje planirate i potaknete zaposlenike da budu zadovoljniji i produktivniji, piše portal Indeed.

Poticaj  izgradnji timskog duha

Zajednička proslava poslovnih uspjeha važna je za razvoj timskog duha i omogućuje članovima organizacije da izgrade prijateljstva i da se jače povežu s članovima svog tima.  Proslave mogu uključivati aktivnosti koje promiču druženje i timski rad među članovima tima, kao što su timske igre. Na primjer, to mogu biti “pub kvizovi” ili neke slične igre u kojima se zaposlenici natječu kao timovi.

Potiče pozitivnost

Slavljenje uspjeha na poslu važno je kako bi se zaposlenici osjećali pozitivno prema organizaciji i svom poslu. Proslave potiču pozitivne osjećaje jer pružaju priliku članovima tima da se odmore od posla i usredotoče na aktivnosti koje ih vesele. To može biti i jednostavno, jednosatno slavlje u obliku marende ili gableca.

Doprinosi jačanju korporativne kulture

Slavljenje uspjeha na poslu važno je za jačanje korporativne kulture i poticanje osjećaja pripadnosti i povezanosti s drugim zaposlenicima. Proslave mogu promovirati kulturu tvrtke dopuštajući članovima tima da se okupe i uživaju u zabavnim aktivnostima te da se osjećaju kao dio “korporativne obitelji”. Na primjer, proslave su prilika da zaposlenici razgovaraju o osobnim temama i da se međusobno povežu na privatnoj razini.

Doprinosi da se zaposlenici osjećaju cijenjenima

Proslava uspjeha važne su jer se njima odaje priznanje zaslužnim zaposlenicima i prilika su da se nagrade zaposlenici na svim razinama. To mogu biti financijske nagrade, darovi, priznanja od strane izvršnog direktora ili vlasnika poduzeća, pohvale upravitelja… Na primjer, u pivovari, cijela organizacija može zajedno proslaviti kada se postigne određeni cilj te nagraditi članove svakog odjela koji su naporno radili da se to dogodi.

Zajedničke proslave povećavaju produktivnost

Češća slavlja zbog poslovnih uspjeha mogu dovesti do povećanja produktivnosti. To je zato što zaposlenici osjećaju da ih organizacija cijeni i treba. Na primjer, tvrtka može organizirati proslavu na koju zaposlenici mogu dovesti svoje prijatelje. Dobra atmosfera na zabavi može motivirati zaposlenike da više rade i povećati moral zbog uspjeha njihovog tima.

Bolja komunikacija

Članovi tima osjećat će se sigurnije i slobodnije u komunikaciji s upravom i drugim članovima tima ako na poslu imaju proslave i dodjele nagrada. Članovi tima koji se zajedno druže i opuštaju bolje se poznaju, imaju veće povjerenje jedni u druge, ali i u vodstvo tima, i zato mogu lakše međusobno komunicirati. A ako izgradite takvo međusobno povjerenje, tim koji se jako dobro poznaje, puno je lakše i ugodnije komunicirati, čak i onda kada ste suočeni s teškim problemima i izazovima.

Doprinosi zadovoljstvu zaposlenika i potiče ih da ostanu u firmi

Proslave uspjeha važne su da kako biste zadržali ključne zaposlenike. Proslave i svečane dodjele nagrada pomažu članovima tima da se dobro osjećaju u svom radnom okruženju i može ih motivirati da ostanu kod sadašnjeg poslodavca. Na primjer, zaposlenik će se vjerojatno osjećati cijenjenim i motiviranim da ostane u svojoj trenutnoj radnoj sredini ako na proslavi dobije javno priznanje za svoj rad od svog nadređenog.

Može potaknuti intrinzičnu motivaciju

Kada zaposlenici imaju podršku na radnom mjestu i osjećaju da se njihov rad cijeni, da im se odaje priznanje za ono što rade, to često potiče njihovu intrinzičnu motivaciju da dovrše svoje zadatke i ciljeve dok su na poslu. Na primjer, ako zaposlenik dobije priliku voditi team building, to može doprinijeti jačanju njegovih osjećaja pripadnosti i uvažavanja u radnom okruženju.

Pridonosi pozitivnoj reputaciji tvrtke

Zajedničke proslave poslovnih uspjeha važne su za izgradnju ugleda tvrtke i njegovo održavanje. Takve proslave, kao što smo spomenuli, pridonose jačanju morala zaposlenika i stvaranju pozitivne kulture tvrtke. Zaposlenici kojima se odaje priznanje i zahvalnost za njihov rad vjerojatno će se više truditi graditi dobre odnose s klijentima i tako podizati reputaciju tvrtke.

Proslave potiču kreativnost i inovativnost

Vrlo je vjerojatno da će se članovi tima koji se osjećaju cijenjenima u radnoj sredini biti kreativniji i inovativniji. Trudit će se da doprinesu boljitku tvrtke i svih zaposlenih. A ponekad i sama proslava može potaknuti razmjenu dobrih i kreativnih ideja.