Za rješenja iz područja zdravlja vida i očiju te upravljanja boli 1,5 mil. eura

Jedan od izazova u ovogodišnjem programu EIT Health je zdravlje očiju i vida, a drugi upravljanje boli. Na kraju natjecanja dva tima dobit će do 1,5 mil. eura non-dilutive financiranja i dvogodišnju potporu organizacije

39
EIT Health Hackathon
[Foto: MichielTon.com]

EIT Health ove godine po četvrti put pokreće program Wild Card s ciljem pronalaska zdravstvenih tvrtki koje će izazvati postojeći status quo u dva područja zdravstva: očiju i njege vida te upravljanju boli. Na kraju natjecanja dva tima dobit će do 1,5 milijuna eura non-dilutive financiranja (odabrani tim dobiva sredstva bez da se odriče kapitala) i dvogodišnju potporu organizacije. Aplikacija je otvorena za one prijavitelje koji mijenjaju pravila igre u zemljama EIT Health InnoStars (Mađarska, Italija, Poljska, Portugal) i EIT Health RIS regijama do 15. ožujka.

Zdravlje očiju i vida

Procjenjuje se da samo u geografskom području Europe ima više od 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba. U prosjeku jedan od 30 Europljana doživi gubitak vida. Ovaj se problem pogoršava kod starijih građana. Naime, svaka treća osoba starija od 65 godina suočava s gubikom vida. Štoviše, prema studiji koja je obuhvatila 11 država članica EU-a, procjenjuje se da su izravni troškovi zdravstvene zaštite očnih bolesti u Europi veći od 18 milijardi eura godišnje.

Kako bi pomogao pronaći rješenje problema s očima i vidom, EIT Health odabrao je zdravlje očiju i vida kao jedan od svojih izazova u ovogodišnjem programu EIT Health Wild Card. EIT Health poziva nadarene inovatore iz cijele Europe da pokušaju pronaći rješenje kako ublažiti, spriječiti i izliječiti stanja oka i oštećenja vida.

Upravljanje boli

Drugi izazov na natjecanju je upravljanje boli (pain management). U ovom slučaju pitanje na koje treba odgovoriti je kako ublažiti akutno i kronično stanje boli. Razumijevanjem kako i zašto se bol stvara u raznim uvjetima, inovativna rješenja za bol imat će doista značajan utjecaj na život pacijenta.

Putovanje odabranih timova započinje hackathonom; prolazeći kroz sve korake, od formiranja timova, kritičkog razmišljanja, potvrđivanja poslovnog modela i predstavljanja. Konačno, sudionici će svoje rješenje predstaviti panelu lidera u industriji kako bi osigurali mjesto u finalu, nakon čega se natječu za investiciju EIT Health-a kako bi svoju tvrtku inkorporirali i predstavili svoje rješenje na tržištu. Kao rezultat postupka odabira, dva tima dobivaju dvogodišnju potporu EIT Health Project Managers – mentora i poslovnih coacheva te pristup mreži partnera Eit Healtha . Svaki od timova dobiva i 750.000 eura financiranja na godinu.

”U savjetovanju s industrijskim stručnjacima odabrali smo oči i njegu vida te liječenje boli kao područja koja trebaju inovacije. Potencijal za poboljšanje života pacijenata i građana širom Europe i šire u rukama je talenata koji bi mogli oblikovati zdravstvenu zaštitu na tim područjima. Radujemo se što ćemo upoznati izumitelje budućnosti i podržati ih da donesu nova rješenja koja mogu promijeniti živote”, rekao je Jorge Juan Fernández García, direktor inovacija, EIT Health.

>>Hrvatski tim razvija beskontaktno sučelje za kiruršku dijagnostiku

>>EIT Health InnoStars podržao hrvatski projekt 3D virtualni navigacijski uređaj za kirurge

>>Potpore Europske inovacijske mreže za dva hrvatska zdravstvena projekta