Fil Rouge Capital ulaže 200.000 eura u startup SpectreXR iz Valpova

Hrvatski start-up će ulaganje iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj alata koji će programerima i korisnicima olakšati razvoj i korištenje Unity 3D platforme u razvoju Augmented, Virtual i Mixed reality aplikacija i iskustava

71
SpectreXR
Stevica Kuharski i Ivan Rajković

SpectreXR, startup tvrtka iz Valpova koja se bavi razvojem softvera i aplikacija u XR (AR-VR-MR) industriji, osigurala je 200.000 eura od fonda Fil Rouge Capital za razvoj jedinstvenog alata za Unity 3D platformu.

Riječ je o alatu OctoXR koji će programerima i korisnicima olakšati razvoj i korištenje Unity 3D platforme u razvoju Augmented, Virtual i Mixed reality aplikacija i iskustava. Hrvatski start-up će najnovije ulaganje u ovoj fazi iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj ovog alata.

OctoXR je dodatak Unity 3D razvojnoj platformi koji je zasnovan na low-code/no-code načinu vizualnog razvoja i upravljanja aplikacijama, a rješava problem potrebe visokog stupnja poznavanja programiranja kod razvoja AR,VR ili MR aplikacija i rješenja.

Razvojem vlastitih modula i tehnologija za fiziku, upravljanje rukama, umrežavanja više korisnika / igrača, in display debug alata, modula za implementaciju strojnog učenja, kretanja u virtualnom prostoru, vizualnog programiranja i brojnih drugih značajki, proizvod će značajno pridonositi bržem i jednostavnijem razvoju XR aplikacija na globalnom tržištu.

Hrvatski start-up će najnovije ulaganje u ovoj fazi iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj OctoXR alata.

“Provodeći brojne vlastite projekte i projekte za naše klijente uvidjeli smo veliku potrebu za ovako disruptivnim rješenjem koje će olakšati i ubrzati razvoj krajnjih proizvoda i omogućiti developerima i manje iskusnim korisnicima koji već razvijaju ili se tek žele početi baviti razvojem u grani XR tehnologija da se fokusiraju na ideje i kreativnost umjesto na tehnički dio poznavanja razvoja aplikacija na području XR tehnologija. Razvojem i dolaskom 5G mreže značaj i važnost XR tehnologija raste nezaustavljivo i vertikalno što znači da smo na pravom putu kada gledamo sadašnjost i budućnost u kojem smjeru želimo razvijati vlastite potencijale”, rekao je Ivan Rajković osnivač i izvršni direktor SpectreXR.

Kao potvrdu uspješnosti u inovacijama tvrtka SpectreXR vidi i u dosadašnjoj suradnji s tvrtkama na EU i globalnom tržištu poput tvrtke Huawei, XR Bootcamp GmbH i Inside360 GmbH.

“Naša mlada ekipa, njihova znanja i kreativnost su najveća vrijednost SpectreXR tvrtke. Kada smo krenuli u potragu što želimo u ovoj fazi razvoja, zaključili smo da je upravo Fil Rouge Capital fond pravi izbor za nas. S obzirom na to da XR tehnologije još uvijek nisu mainstream, tražili smo fond koji će zajedno sa nama hrabro kročiti naprijed, i s toga je ‘Capital for the Bold’ upravo moto koji smo tražili. U Fil Rougeu vidimo pravog partnera s kojim ćemo brže i kvalitetnije rasti i razvijati se”, dodao je Rajković.

“Ivan i SpectreXR rade na proizvodu koji je sam po sebi platforma i omogućuje ostalim razvijateljima XR aplikacija da brže, jednostavnije i bolje razvijaju svoje proizvode. Potencijal takvog pristupa na mladom tržištu je velik i sretni smo što s Ivanom dijelimo jednaku viziju”, poručio je Stevica Kuharski, FRC principal.

U nešto manje od dvije godine operativnog djelovanja ulagački portfelj fonda rizičnog kapitala Fil Rouge Capital premašio je stotinu investicija. Fond je usmjeren na ulaganja u mlade poduzetnike i biznise, startup i scale up tvrtke.