HBOR omogućio poduzetnicima povoljno kreditiranje obrtnih sredstava

Osnovne prednosti ove mjere su kamatna stopa već od nula posto na HBOR-ov udio u kreditu te korištenje HBOR-ovog portfeljnog osiguranja kao kolaterala za kredit.

128
kreditiranje obrtnih sredstava

HBOR je, osim moratorija i reprograma obveza, kao novu mjeru poduzetnicima omogućio povoljno kreditiranje obrtnih sredstava u suradnji s poslovnim bankama.

Krediti iz programa Obrtna sredstva odobravat će se u suradnji s poslovnim bankama po modelu podjele rizika – 50 posto iznosa iz izvora HBOR-a po kamatnoj stopi već od nula posto u prvoj godini otplate kredita, a dva posto u drugoj i trećoj godini uz mogućnost da ova kamatna stopa i u sljedećim godinama također bude umanjena (visina kamatne stope ovisi o propisima o dodjeli državnih potpora). Drugu polovica iznosa kredita odobrava se iz izvora poslovne banke.

Krediti se odobravaju na rok do tri godine, a sredstva mogu koristiti poduzetnici koji imaju posljedice uzrokovane pandemijom COVID – 19 za financiranje tekućeg poslovanja i podmirenje kratkoročnih obveza. Kao instrument osiguranja izvoznici (uključujući i turistički sektor) moći će koristiti portfeljno osiguranje kredita HBOR-a.

Poduzetnici se sa zahtjevom za ova sredstva trebaju javiti jednoj od dvanaest banaka s kojima HBOR ima dogovorenu suradnju na ovom programu.

>>Kako će HBOR pomagati poduzetnicima u problemima zbog koronavirusa

Portfeljne police osiguranja

HBOR-ovo portfeljno osiguranje kao jamstvo do 50 posto ukupnog iznosa odobrenog kredita moći će koristiti poduzetnici iz svih gospodarskih sektora, uključujući i turistički, koji su ostvarili 20 posto prihoda od izvoza u prethodnoj poslovnoj godini.

Portfeljno osiguranje omogućit će jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost. Ove pogodnosti uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici (dobavljači izvoznika).

>>HAMAG-BICRO: Niže kamate i duži poček za zajmove za obrtna sredstva

Za više od 1000 klijenata HBOR-a već omogućen moratorij

HBOR je svojim klijentima kojima je kredit odobren izravno već omogućio moratorij u trajanju od 1. travnja 2020. do 30. lipnja 2020., za neplaćene obveze dospjele od 1. užujka 2020. do 30. lipnja 2020.

“Klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren putem poslovnih banaka sa zahtjevom za moratorij trebaju se obratiti svojoj poslovnoj banci. HBOR je spreman podržati svaki zahtjev za moratorij klijenata kojima je kredit iz programa HBOR-a odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika., istaknuli su iz HBOR-a.

U suradnji s poslovnim bankama HBOR dogovara i druge načine financiranja likvidnosti poduzetnika.

>>Banke u Hrvatskoj