Saznajte tko su finalisti natječaja Pokreni nešto svoje 2020

Ovogodišnji finalisti su 3Dtech, ArboSmart Technologies, Cornuta, Green Tools Tech, Hortiriviera i Miroslav Latal. Ukupan nagradni fond iznosi 444 tisuće kuna, tako da će svaki finalist dobiti potporu od 74 tisuće kuna

252
pokreni nešto svoje 2020

Na natječaj Pokreni nešto svoje 2020 stiglo je 247 prijava iz cijele Hrvatske, a stručna komisija odabrala je za drugi krug devet projekata. Program podržava projekte s pozitivnim društvenim ili ekološkim utjecajem, a šest finalista odabrano je  prema inovaciji koju donose, društevnom utjecaju kojeg će projektimati te prema potencijalu rasta i održivosti projektne ideje.

Natječaj organizira ACT Grupa, zajednica društvenih poduzetnika iz Čakovca, u partnerstvu s tvrtkom Philip Morris Zagreb d.o.o., koja je i ove godine osigurala bespovratne potpore za pobjednike natječaja. Ukupan nagradi fond iznosi 444.000 kuna tako da će svaki pd šest finalista dobiti potporu od  74 tisuće kuna.

Osim financijske potpore odabrani timovi će tijekom sljedećih šest mjeseci dobivati i kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku za razvoj svojih projekata.

>>Pokreni nešto svoje 2019: Sedam pobjednika dobilo po 72.000 kuna

>>Sedam pobjednika natječaja Pokreni nešto svoje 2018

>>Šest pobjednika natječaja Pokreni nešto svoje 2017

Prijave za četvrto izdanje natječaja bile su otvorene od 27. siječnja do 19. veljače, a rezultati su objavljeni početkom travnja. Među 247 prijavljenih projekata njih 109 (44%) prijavile su žene ili poduzeća na čijem su čelu žene, a najviše projekata bilo je u kategoriji softvera (16%), poljoprivrede i hrane (14%) te turizma (12%).

Zbog trenutne situacije nastale uslijed širenja COVID-19, a vodeći računa o zdravlju i sigurnosti, javno predstavljanje pobjedničkih timova i njihovih projekata bit će organizirano naknadno, kada to epidemiološka situacija dozvoli, a tockananai.hr u nastavku kratko predstavlja ovogodišnje finaliste.

3Dtech d.o.o.

Projekt IZZI Walk bavit će se izradom kozmetičkih dodataka na protetska kućišta za osobe amputiranih potkoljenica. Vlastitom 3D print tehnologijom proizvodit će prilagođena kozmetička kućišta sukladna željama kupaca. Inovativnim visokotehnološkim pomagalom u protetici, utjecat će na unaprijeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom te podići brigu i svijest za vlastito zdravlje.

ArboSmart Technologies d.o.o.

ArboSmart Cloud je web sustav namijenjen gradovima i ostalim jedinicama lokalne samouprave kako bi učinkovito upravljali cjelokupnom zelenom infrastrukturom. Time grad profitira jer spuštaju cijenu održavanja, a građani profitiraju zato što učinkovito planiranje i upravljanje zelenom infrastrukturom ima cijeli niz zdravstvenih i socioekonomskih benefita.

Cornuta

Osnivač i vlasnik obrta Cornuta, Josip Popčević, uzgojem solitarnih pčela počeo se u Moslavini baviti 2008. godine, a paralelno je počeo i s izradom nastambi za solitarne pčele. Deset godina kasnije, na temelju znanja stečenog iskustvom i suradnjom s ostalim stručnjacima na tom području, otvorio je obrt . S obzirom na širenje poslovanja, Cornuta se odlučuje na povećanje proizvodnje te automatizaciju pojedinih proizvodnih procesa, a investirati će u proizvodne strojeve, skladišta te optimizaciju operacija.

Green Tools Tech

Tvrtka Green Tools Tech proizvodi i prodaje ručne alate koji olakšavaju regenerativno, ekološko povrćarstvo. Kroz ovaj projekt razvit će novi proizvod “Leafy Greens Harvester”. To je lagani stroj pogonjen baterijskom bušilicom pomoću kojeg poljoprivrednik može deseterostruko ubrzati proces branja zelenog lisnatog povrća u odnosu na ručno branje (koje je danas još uvijek u velikoj mjeri zastupljeno na poljoprivrednim gospodarstvima koja proizvode povrće).

Hortiriviera d.o.o.

Riječka tvrtka proizvodi eko sredstva za čišćenje i pranje rublja pod brendom Pero. Asortiman čini osam proizvoda; višenamjensko sredstvo za čišćenje, sredstvo za čišćenje kupaonice, odmašćivač, wc gel, deterdžent za pranje suđa, sredstvo za pranje podova i deterdžent za pranje rublja. Projektom će se razviti ekološki certificirani proizvod oslobođen od ambalaže, u vidu doze topive u vodi iz slavine. Kao jedini takav na tržištu, omogućit će napuštanje jednokratne plastične ambalaže, lakše transportiranje te smanjenje zagađenja okoliša.

Miroslav Latal (Microsect d.o.o.)

Microsect, poduzeće u nastajanju, specijalizirano je za razvoj i proizvodnju hranjiva za ribe, kućne ljubimce, te perad i te drugih životinja koje se uzgajaju za prehranu ljudi. Hranjivo se dobiva iz brašnara – Yellow Mealworma (lat. Tenebrio Molitor) koji su bogati proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mikronutrijentima. Uzgoj se temelji na supstratu dobivenom iz otpadaka hrane iz trgovina i restorana, poštujući principe kružne ekonomije i održivosti.

Epidemija nema velikog utjecaja na projekte

Igor Roginek iz ACT grupe rekao nam je da, usprkos trenutačnoj situaciji, ne očekuju neke posebne probleme u realizaciji programa.

“Ove godine ima dosta ekoloških projekata i jako smo zadovoljni kvalitetom prijava, raznolikošću projekata i socijalnim inovacijama koje donose. Prije potpisivanja ugovora smo razgovarali s finalistima koliko ova situacija utječe na njih. Nama je u interesu da oni svoje  projekte realiziraju, da ne moraju vraćati novce, tako da smo dosta fleksibilni oko njihovih projektnih rezultata. Svi su rekli da su njihovi projekti takve naravi da ova situacija nema velikog utjecaja na njih.

Svi su počeli raditi na projektima. Optimistični su, a mi im dajemo podršku koliko možemo. Komuniciramo Skypom, mailom, Zoomom, telefonom. Oni nas zovu kad im trebe nekakva podrška, mentorska ili nešto dugo. Ove godine su se angažirali i stručnjaci iz Philip Morrisa za ljudsike resurse, prodaju, marketing i financije kako bi im pomogli u izazovima koje će imati. Nadamo se da će situacija do ljeta malo popustiti te da ćemo tada moći intenzivnije raditi s njima”, rekao je Igor za tockanai.hr.