Daljinski upravljani model tenka predstavljat će Hrvatsku na CES-u

Na šestom izdanju natjecanja tehnoloških ideja Idea Knockout pobijedio je tim Iron Bull Tanks koji je tako osvojio nastup na CES-u, najvećem sajmu potrošačke elektronike koji se u siječnju održava u Las Vegasu

606
Iron Bull Tanks
Tim Iron Bull Tanks (izvor: bug.hr)

Na šestom izdanju natjecanja tehnoloških ideja Idea Knockout, održanom u petak u HUB385 u Zagrebu u organizaciji časopisa Bug, pobijedio je tim Iron Bull Tanks koji je žiriju i publici predstavio svoj model daljinski upravljanog tenka po uzoru na računalne igrice.

“Cilj je prenijeti igricu u stvarnost, potaknuti komunikativnost igrača, druženje te nadmudriti protivnika i ostvariti stratešku prednost”, objasnio je član pobjedničkog tima Mario Jukić.

Riječ je o visoko-realističnom robotiziranom modelu tenka s operacijskim mogućnostima stvarnog tenka: od kretanja, ispaljivanja (plastičnih) granata, sustava za detekciju primljenih pogodaka i oštećenja. Tenk je opremljen širokokutnom kamerom i kontroliraju ga dva igrača.

Drugo mjesto osvojio je projekt Organobox, uređaj za uzgajanje konoplje u sobnom ambijentu. Sustav primjenjuje umjetnu inteligenciju kako bi prepoznao bolesti biljke te digitalni sustav za upravljanje staklenicima ili plastenicima.

Na treće mjesto žiri je svrstao tim Mundus koji je predstavio pametnu društvenu igru s edukacijskom komponentom. Mundus je, inače, prošle godine na Idea Knockoutu osvojo drugo mjesto.

Pobjednički tim predstavljat će Hrvatsku na CES-u, najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike koji će se održati od 7. do 10. siječnja u Las Vegasu. Nagradni paket obuhvaća dvije povratne aviokarte do Las Vegasa, hotelski smještaj u Las Vegasu, vožnje Uberom po gradu i izlagački štand na Eureka Parku, dijelu CES-a posvećenom startupovima.

>>Startup Orqa iz Osijeka na Idea Knockoutu osvojio nastup na CES-u u Las Vegasu

U žiriju su ove godine bili Iva Barbarić iz Zagrebačke banke, Tanja Ivančić iz Večernjeg lista, Doris Vukšić iz HAMAG-BICRO-a, Davor Simičić iz Varionice, Davor Tremac iz Ubera, Hrvoje Balen iz Algebre, Ivan Brezak Brkan iz Netokracije, Srđan Kovačević i Vlatko Matijević iz Orqe (prošlogodišnji pobjednici), Dragan Petric iz Buga te predsjednik žirija Bojan Mušćet iz Hrvatskog Telekoma.

Fil Rouge Capital ponudio investiciju timu Cricky

Partner ovogodišnjeg Idea Knockouta Fil Rouge Capital investiciju od 10.000 eura ponudio je timu Cricky koji je predstavio projekt farme insekata koje imaju potencijal opskrbljivati hranom i proteinima za jelo velik dio svijeta.

Na dodatne razgovore o mogućim investicijama pozvat će timove Copperpot interactive, Computer Vision, Duart, Flow Design Team, Inferno i Tatesoft.

Na ovogodišnjem Idea Knockoutu nastupio je 21 natjecateljski tim iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

U proteklih pet godina pobjednici Idea Knockout bili su timovi Orqa, MAKERbuino, STEMI, Streaming Solutions i DivIT.