Najveća greška koju čine poduzetnici prilikom pokretanja posla

Poduzetnici koji se oslanjaju na vanjske izvore financiranje mogu postati previše ovisni o interesima svojih ulagača, koji mogu imati drugačije ideje o tome kako treba razvijati posao, upozorava američki milijarder i poduzetnik Mark Cuban

342

Gubitak samostalnosti pri donošenju odluka jedna je od najvećih grešaka koje poduzetnik može učiniti prilikom pokretanja novog biznisa, smatra američki milijarder i investitor Mark Cuban, vlasnik NBA košarkaške momčadi Dalla Mavericks i suosnivač tvrtke 2929 Entertainment.

“Mislim da je najveća greška koju čine ljudi koji imaju ideju i pokreću posao to da razmišljaju o tome kako prikupiti novac”, rekao je Cuban u četvrtak u razgovoru za podcast On Air s američkim radijskim i televizijskim voditeljom Ryanom Seacrestom.

“Nakon što prikupite novac od ulagača, to više nije postignuće, nego obveza”, kaže Cuban. “Sada morate izvještavati onoga tko vam je dao novac:”

Cuban tumači kako poduzetnici koji se oslanjaju na vanjske izvore financiranje mogu postati previše ovisni o interesima svojih ulagača, koji mogu imati drugačije ideje o tome kako treba razvijati posao.

Mark Cuban: Učinite to sami

“Ako ikako možete, pokrenite posao sami, nemojte tražiti vanjske ulagače”, poručio je Cuban poduzetnicima koji imaju kreativnu ideju za posao.

Stručnjaci i poduzetnici često raspravljaju o pozitivnim i negativnim stranama vanjskog financiranja prilikom pokretanja posla u usporedbi sa samofinanciranjem (“bootstrapping”). Samofinanciranje često znači posezanje za osobnom ušteđevinom osnivača poduzeća, što može rezultirati usporenim rastom poslovanje koji se temelji na (usporenom) rastu prihoda odnosno prodaje.

Iako prikupljanje sredstava iz vanjskih izvora unosi u startup poduzeće prijeko potreban kapital, vanjski investitori mogu stvoriti pretjerani pritisak zahtijevajući brži rast tvrtke kako bi brže ostvarili povrat ulaganja. A takav pristup dugoročno ne mora biti zdrav za tvrtku.

>>Kako se Bill Gates i Jeff Bezos vikendom pripremaju za ponedjeljak

Cuban je svoj prvi posao pokrenuo nakon što se 1982. preselio u Dallas sa smo 60 dolara u džepu. Pokrenuo je tvrtku za računalno savjetovanje MicroSolutions, a početni kapital prikupio je organizirajući s cimerima “pivske tulume” (keg party) na kojima je gostima za ulaz naplaćivao 20 dolara po osobi.

Kuban je nešto ranije bio otpušten iz trgovine računalnim softverom. Nakon osnivanja tvrtke kontaktirao je svoje bivše klijente i ponudio im je usluge nove tvrtke. Razvio je poslovanje i na kraju je 1990. prodao tvrtku CompuServeu za šest milijuna dolara.

Pa, koji je Cubanov savjet poduzetnicima?

“Pokušajte pronaći nešto što možete napraviti ili kupiti sami. Prodajte to ljudima oko sebe, a zatim zatražite od njih preporuke i razvijate posao. Tako možete izgraditi respektabilan biznis”, poručio je Cuban.