Objavljen poziv “Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća” od 141,7 mil. kn

Razdoblje zaprimanja prijava je od 12. kolovoza do 12. rujna 2022, a projekte će po zatvaranju poziva, evaluirati HAMAG–BICRO, što će rezultirati sastavljanjem bodovne rang-liste i donošenjem odluka o financiranju.

51
Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća
[Photo by Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-t-shirt-holding-smartphone-in-front-of-laptop-914931/]

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv “Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća” namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, s izmijenjenim modalitetom poziva, nakon što je 31. svibnja 2022. poništen i zatvoren u modalitetu trajno otvorenog poziva.

Poziv objavljen u utorak, 12. srpnja, provodi se kao otvoreni postupak u modalitetu privremenog poziva na dostavu projektnih prijedloga. To znači da je određen krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga, a po njegovom isteku započinje postupak dodjele kojim se omogućava natjecanje između svih podnesenih projektnih prijedloga na temelju kvalitativnih aspekata.

Razdoblje zaprimanja prijava je od 12. kolovoza do 12. rujna 2022, a projekte će po zatvaranju poziva, nakon 12. rujna 2022., evaluirati HAMAG–BICRO, što će rezultirati sastavljanjem bodovne rang-liste i donošenjem odluka o financiranju. Projektni prijedlozi podnose se isključivo putem sustava eNPOO.

Pozivom “Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća” poticat će se investicije novoosnovanih mikro, malih i srednjih poduzeća starosti do 5 godina koja razvijaju inovacije bazirane na znanju ili visokim tehnologijama. Riječ je o projektima čiji se proizvodi i usluge nalaze u predkomercijalnoj fazi i zahtijevaju dodatna financijska ulaganja za dovršetak tehnološke spremnosti. Ukupno je u sklopu poziva dostupno 141,7 milijuna kuna, a iznosi potpore koja se može dodijeliti kreću se između 200 tisuća kuna i milijun kuna.

Prihvatljivi troškovi uključuju kupnju opreme, materijala, zapošljavanje osoblja i ugovaranje vanjskih usluga za razvoj inovacije. Usporedno s financiranjem, korisnici će u svrhu izgradnje kapaciteta i spremnosti za investicije biti obvezni proći osposobljavanje za specifične vještine za startup tvrtke.