Oni koji rade od kuće zarađuju više od onih koji putuju na posao

Medijalna plaća amaeričkih radnika koji su radili od kuće iznosila je u prošloj godini 42.442 američka dolara, što je znatno iznad medijalne plaće svih ostalih radnika koja iznosi oko 38.184 dolara

232
Rad na daljinu

Tehnologija je radikalno promijenila radno okruženje i način rada. Rad na daljinu u Sjedinjenim Državama popularniji je nego ikad prije. Gallupovo istraživanje pokazalo je da 43 posto Amerikanaca povremeno radi od kuće. To je povećanje u usporedbi s 39 posto iz 2012. godine.

Prema podacima američkog ureda za statistiku u 2017. od kuće je u potpunosti radilo 5,2 posto američkih radnika. To je oko 8 milijuna ljudi.

Istraživanja pokazuju da bi još više Amerikanaca voljelo raditi od kuće kada bi to mogli.

Nedavno istraživanje LinkedIna koje je obuhvatilo 2000 profesionalnih radnika i 1000 menadžera iz ljudskih resursa pokazalo je da 82 posto želi raditi od kuće barem jednom tjedno, a 57 posto ih želi raditi od kuće najmanje tri dana u tjednu.

Nije iznenađujuće da bi ljudi radije radili iz udobnosti svog doma umjesto da putuju na posao, ali iznenađenje je da podaci statističkog ureda pokazuju da oni koji rade od kuće zarađuju više.

Prema podacima američkog ureda za statistiku zaposlenici koji su radili od kuće
u 2018. zarađivali su više od onih koji do posla pješačili ili su se vozili biciklom, automobilom, vlakom ili nekim drugim javnim prijevoznim sredstvom.

Medijalna plaća osoba koje su radile od kuće iznosila je u prošloj godini 42.442 američka dolara, što je znatno iznad medijalne plaće svih ostalih radnika koja iznosi oko 38.184 dolara.

Medijalna plaća onih koji su na posao išli pješice u 2018. godini iznosila je 21.752 dolara; medijalna plaća za one koji su na posao išli vlastitim automobilom iznosila je 40.184 dolara, a za omne koji su putovali automobilom zajednički 30.338 dolara; za one koji su koristili javni prijevoz medijalna plaća iznosila je 40.519 dolara.

Glavni razlog većih plaća za radnike na daljinu vjerojatno je povezan s vrstama poslova koji se mogu obavljati na daljinu.

Utjecaj obrazovanja i vrste posla

Fizički i proizvodni poslovi poput građevine, rada u pogonu ili posluživanja brze hrane uglavnom zahtijevaju fizičku prisutnost na poslu. S druge strane, stručni, visokotehnološki, menadžerski ili administrativni poslovi pogodni su za rad od kuće.

>>Kako rad na daljinu može utjecati na vašu karijeru

Razina obrazovanja također ima snažno utječe na vjerojatnost da radnik radi od kuće.

Istraživanje američkog ureda za statistiku rada, koji djeluje u okviru Ministarstva rada, pokazalo je d a je među radnicima starijim od 25 godine vjerojatnije da će od kuće raditi oni s višom razinom obrazovanja. Među onima s višom razinom obrazovanja od kuće je povremeno radnim danom radilo 42 posto ispitanika, dok je takvih među onima sa srednjoškolskom diplomom i bez fakulteta bilo tek 12 posto.
Ironija je u tome što su mnogi zaposlenici spremni prihvatiti nižu plaću kako bi radili od kuće. Studija profesorice ekonomije sa Sveučilišta Princeton Alexandre Mas i profesorice ekonomije s Harvarda Amande Pallais iz 2017. otkrila je da su podnositelji zahtjeva za posao bili spremni prihvatiti 8 posto manju plaću kako bi imali mogućnost rada od kuće.