OmoLab i FER unaprijedili aplikaciju Omoguru za disleksičare

Projekt "Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda - 1" je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 107,14 tisuća kuna

321
Omoguru

U utorak 30. lipnja 2020. završena je provedba aktivnosti projekta “Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda – 1”, čiji je korisnik tvrtka OmoLab komunikacije d.o.o.

Projekt je proveden u suradnji sa stručnjacima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju. Usmjeren je na unapređenje najpoznatijeg proizvoda OmoLaba – mobilne aplikacije Omoguru Reader koja je namijenjena olakšavanju čitanja osobama s disleksijom i teškoćama čitanja.

Naime, splitski startup OmoLab razvio je alate za pomoć osobama s disleksijom – obitelj fontova OmoType i mobilnu aplikaciju OmoReader. koja je kasnije zbog prilagodbe engleskom govornom području rebrendirana u Omoguru.

Disleksija je specifično funkcioniranje mozga kod kojeg poteškoće najviše dolaze do izražaja prilikom čitanja. Osobe s disleksijim imaju velike kognitivne sposobnosti. Njihove teškoće s čitanjem se reflektiraju u (ne)razumijevanju pročitanog, usvajanju novih znanja, teškom učenju… Učestalost disleksije u svijetu je 15 do 20 posto, ovisno o zemlji, odnosno o pravopisu i ortografiji nekog jezika.

Projekt “Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda – 1” je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 107,14 tisuća kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 75 tisuća kuna.

>>Grad Split nagradio najinovativnije projekte – OmoLabu još jedna nagrada

>>Splitski startup kreće na američko tržište

“Ovo je već drugi takav projekt u sklopu poziva ‘Inovacijski vaučeri za MSP-ove’ koji je OmoLab dobio i proveo. Upravo ovakvi projekti omogućavaju malim tvrtkama povezivanje sa hrvatskim znanstveno-istraživačkim organizacijama u svrhu razvoja novih proizvoda ili poboljšanjem dosadašnjih. Tako je OmoLab prvi ovakav projekt proveo u suradnji sa stručnjacima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u provedbi je i treći projekt sa stručnjacima Sveučilišta u Rijeci”, rekao je Petar Reić, direktor OmoLaba.

Rješenja koja su rezultat ovih suradnji omogućit će značajna unaprijeđenja i širenje baze korisnika Omoguru alata.