INA s partnerima pokreće startup program ANI

ANI je kratica od "akceleriranje novih ideja“, ali i INA čitana unazad, čime se želi naglasiti namjera Ine da sagleda poslovne izazove iz druge perspektive, sa stajališta novih tehnologija i potencijalno novih načina obavljanja poslova

218
startup program ANI
Marijan Mrkonjić (INA), Frane Šesnić (ZICER), Boris Golob Step RI) i Hrvoje Balen (Algebra); izvor: ZICER, foto Josip Regović (Pixsell)

Svečanim potpisivanjem ugovora INA je pokrenula sveobuhvatan startup program ANI, kojim u suradnji sa ZICER-om, te Ininim partnerima Algebrom i Step RI-jem, privlači i akcelerira inovativne ideje, timove i startupove u skladu s najboljim praksama vodećih kompanija kao i vlastitom razvojnom vizijom.

ANI je kratica od “akceleriranje novih ideja“, ali i INA čitana unazad, čime se želi naglasiti namjera Ine da sagleda poslovne izazove iz druge perspektive, sa stajališta novih tehnologija i potencijalno novih načina obavljanja poslova.

Kroz start-up program i javne pozive INA će pristupiti velikom broju ljudi u Hrvatskoj koji svojim inovativnim rješavanjem različitih problema pokušavaju svoju ideju učiniti poslovno održivom. ANI program uključuje tri partnera, ZICER, Algebra LAB i Step RI, tri start-up inkubacijska programa, dva hackatona i niz manjih događanja.

Povezivanje sa startup zajednicom

“INA je pokrenula sveobuhvatan start-up program za privlačenje inovativnih ideja, timova i start-upova u skladu s vlastitom razvojnom vizijom koja prati promjene na tržištu kako bismo se prilagodili novim navikama kupaca i dugoročno ostali njihov prvi odabir. Projektom ANI povezujemo se sa start-up zajednicom i ulazimo u prostor razvoja novih ideja i poslovnih modela u njihovoj ranoj fazi, stoga ovim putem pozivam sve zainteresirane da nam se jave”, poručio je Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa Ine.

“Startup Factory, prvi javno financiran predakceleracijski program u Zagrebu i šire, pokrenuli smo 2016. godine. Kroz intenzivnu edukaciju, mentorsku i infrastrukturnu podršku tu se razvijalo 39 timova, a najboljih 16 ostvarilo je i bespovratna sredstva Grada Zagreba u iznosu višem od 2 milijuna kuna. Danas oni rade na daljnjem razvoju, privlače investicije i osvajaju strana tržišta. Spremni smo za Startup Factory 2019 kojem partnerstvo s Inom donosi novu širinu te svježe prilike za testiranje i implementaciju ideja”, rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

>>ZICER 1. srpnja otvara prijave za Startup Factory 2019

Partnerstvo s Inom Startup Factory razvojnim timovima i startupovima donosi suradnju s najvećom hrvatskom naftnom kompanijom, testiranje ideja te dodatnu stručnu i financijsku podršku.

Tehnološka reindustrijalizacija Rijeke

Algebra LAB je pravo mjesto za nove, tehnološki napredne ideje i projekte kojima treba mentorska i inženjerska podrška te smo po tome prilično jedinstveni, jer na jednom mjestu osiguravamo podršku kroz obrazovne, istraživačke, tehnološke i logističke kapacitete. U ovaj projekt unosimo iskustvo jedanaest generacija u posljednjih sedam godina, ali i veliku energiju Algebre sa svojih 500 nastavnika, istraživača i znanstvenika“, istaknuo je Hrvoje Balen, član Uprave Algebre.

“INA i prerada nafte je oduvijek u Rijeci sinonim visokotehnološke proizvodnje i industrijske primjene novih znanja. ANI@StepRi Playpark, kao zajednički program inkubacije, otvara novu dimenziju našeg modela podrške start-upovima, no za Step Ri je partnerstvo s Inom silno važno i kao simbol tehnološke reindustrijalizacije Rijeke i stvaranja suvremenog, na inovacijama utemeljenog gospodarstva“, rekao je Boris Golob, direktor Step RI.

Prijave za četvrti ciklus ZICER-ovog predakceleracijskog programa Startup Factory su u tijeku te će biti otvorene do 15. rujna 2019. godine.