Sve više žena u poduzetništvu vidi poslovnu priliku

Poduzetnice su pozvale institucije i poslovni sektor za potporu ženskom poduzetništvu, ali istaknule i vlastitu odgovornost u pomaganju početnicama te pri odgoju vlastitih kćeri

256
uspješne poduzetnice
Ksenija Vrbanić, Blaženka Mičević, Jelena Biluš, Kristina Ukalović, Kata Barišić, Ariana Vela i Maja Mesić

U završnicu ovogodišnjeg izbora za najbolje hrvatske poduzetnice ušle su Ksenija Vrbanić, Milena Mičić, Blaženka Mičević, Jelena Biluš, Ariana Vela, Kristina Ukalović, Maja Mesić i Kata Barišić. Žene su to iza kojih su uspješne poduzetničke priče iz raznih dijelova zemlje – od Čakovca do Pule.

Kako je najavljeno na svečanoj večeri za najbolje hrvatske poduzetnice u organizaciji mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, početkom studenog objavit će se koje su od njih najbolje u kategorijama Start-up potencijal, Mikro poduzetnica, Perspektivna poduzetnica i Inspirativna poduzetnica. Ujedno to je bila i prigoda za osvrt na aktualno stanje u ženskom poduzetništvu. U Hrvatskoj je trenutačno 34 posto obrta i 20 posto tvrtki u vlasništvu žena, a još ih je dio u suvlasništvu s muškarcima.

Uspješne poduzetnice se međusobno trebaju osnažiti

„Taj broj raste, ali polako. Mnoge žene i dalje obrte i poduzeća otvaraju iz nužde, no veseli nas činjenica da sve više žena u poduzetništvu vidi poslovnu priliku ili u to ulaze zbog promjene životnog stila, tj. boljeg usklađivanja poslovnog i privatnog života. Ženska se poduzeća daleko sporije razvijaju od muških, pa odgovarajuću potporu poduzetnicama trebaju dati institucije, poslovni sektor te društvo u cjelini. Na uspješnim poduzetnicama je transfer znanja i iskustva na mlađe generacije“, istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria te dodala da je u tu svrhu utemeljena i dodjela nagrada najboljim hrvatskim poduzetnicama.

Victoria Zinchuk, direktorica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj, naglasila je kako su poduzetnice dužne osnaživati se međusobno. Uz poticanje mladih generacija poduzetnica žene imaju i veliku ulogu u odgoju vlastitih kćeri kako bi one jednoga dana mogle hrabro zakoračiti u poduzetništvo. „Za uspjeh je ključno ono što je u nama – hoćemo li riskirati i pristati na kompromise. Pritom se ne smijemo bojati natjecanja s muškarcima”, poručila je Victoria Zinchuk.

>>Žene u poduzetništvu: Financiranje, edukacija, umrežavanje grade put do uspjeha

Porezno rasterećenje

Ana Zorić, glavna savjetnica ministra financija, kazala je kako će se na sve poduzetnike, pa tako i poduzetnice, pozitivno odraziti novi krug porezne reforme, tj. porezno rasterećenje. Od 1. siječnja 2020. godine planira se da porez na dobit po stopi od 12 posto plaćaju poduzeća s prihodom do sedam milijuna kuna. Sada poduzeća koja imaju prihod veći od tri milijuna kuna plaćaju porez na dobit po stopi od 18 posto. Ako se ostvari ta promjena, čak 93 posto poduzeća u Hrvatskoj plaćat će porez na dobit od 12 posto.

Finalisticama izbora za najbolje poduzetnice sreću su poželjele one koje su nagrade primile proteklih godina. Među njima su bile Ana Lisak, Josipa Maslać-Petričević, Anita Cvetić Oreščanin i Katica Hauptfeld.

>>Kristina Ercegović: Za uspjeh su ključni mentalni sklop i networking

Finalistice

Ove se godine izbor najboljih hrvatskih poduzetnica u organizaciji mreže Women in Adria organizira peti put. Finalistice po kategorijama su:

  • u kategoriji Inspirativna poduzetnica godine: Ksenija Vrbanić, osnivačica modnog brenda Xenia dizajn i Milena Mičić, osnivačica Aquariuma Pula;
  • u kategoriji Perspektivna poduzetnica godine:Jelena Biluš, osnivačica marketinške agencije Brand Karma i Blaženka Mičević, osnivačica tvrtke Agrodet;
  • u kategoriji Mikro poduzetnica godine: Maja Mesić, osnivačica brenda Boye, Kristina Ukalović, vlasnica tvrtke Kris derma d.o.o. i Ariana Vela, vlasnica tvrtke Avelant.
  • u kategoriji Startup Potencijal: Kata Barišić, suosnivačica webshopa Pokloni me i autorica projekta Zagreb Time Travel.

Dodjela nagrada održat će se u utorak 5. studenoga u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.