U ponedjeljak novi prosvjed cestovnih prijevoznika u Zagrebu

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika i udruga Glas poduzetnika upozoravaju da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još uvijek nije poduzelo nikakve korake kako bi riješilo zahtjeve cestovnih prijevoznika

2143
prosvjed cestovnih prijevoznika

Cestovni prijevoznici izrazit će u ponedjeljak svoje nezadovoljstvo usporenom vožnjom kroz Zagreb. Vožnja će početi u 7 sati, a konferenciju za medije će održati u 12 sati ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na Prisavlju.

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika i udruga Glas poduzetnika upozoravaju da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još uvijek nije poduzelo nikakve korake kako bi riješilo zahtjeve cestovnih prijevoznika.

“Nezadovoljstvo prijevoznika sve je veće i jedva uspijevaju opstati u ovoj krizi. Međutim, ako nadležno ministarstvo konačno ne napravi ključne korake, cestovni prijevoznici će propasti. Tvrtke će se morati zatvoriti, a tisuće radnika će ostati bez posla”, poručuju cestovni prijevoznici.

Što traže prijevoznici

Glavne odrednice koje prijevoznici zahtijevaju su sljedeće:

  • uređenje prometovanja preko granica sa Slovenijom, zbog čega su prijevoznici sa sjedištem u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji u izuzetno teškom položaju i trpe ogromne gubitke, određeni su im strogo granični prijelazi na koje smiju ići, zbog čega se stvaraju dodatni troškovi i velika gužva.
  • ukidanje obveznog članstva u komorama, a posebno Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori jer nisu konkretno ništa napravile za cestovne prijevoznike.
  • ukidanje parafiskalnih nameta, a posebice obveze plaćanja pristojbe za radiotelevizijsku pretplatu, plaćanje naknade turističkim zajednicama i slično.
  • uključivanje svih hrvatskih cestovnih prijevoznika u krug ovlaštenika na gospodarske mjere pomoći vezano za epidemiju koronavirusa i to po kriteriju pada prometa i/ili prihoda, a ne po dosadašnjem kriteriju šifre djelatnosti.

“Krajnje je vrijeme da Vlada prihvati razumne prijedloge naših prijevoznika artikuliranih kroz Udrugu hrvatskih cestovnih prijevoznika, a koje Udruga Glas poduzetnika u cijelosti podržava. Vlada treba napraviti sve da prijevoznici ne čekaju danima za prijelaz na graničnim prijelazima. Isto tako, naglašavam da je cijeli sustav prereguliran, da je nemoguće plaćati sve nebulozne parafiskalne namete i vrijeme je da se i glas prijevoznika čuje”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Suradnja  Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i UGP-a

Cestovni prijevoznici se u priopćenju unaprijed ispričavaju svim putnicima i vozačima te ih molev za solidarnost i razumijevanje. Također, mole ih da na vrijeme krenu na svoja odredišta.

Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika potpisali su pismo namjere u kojemu su izrazili partnersku suradnju. Cilj suradnje je poticanje istinske promjene u društvu.

“Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika prati rad udruge Glas poduzetnika od samih početaka. Iznimno nam je drago da je inicijativa građana poduzetnika prerasla u organiziranu udrugu koja okuplja ogroman broj članova i kontinuirano vrši pritisak na nadležna tijela i institucije.

Obje udruge dijele iste vrijednosti i načela, te u konačnici teže istom cilju – stvaranju zdrave poslovne klime i jačanju hrvatskog gospodarstva. Prijevoznici kao dio poduzetničkog sektora stavljeni su na margine hrvatskog gospodarstva. Upravo kroz suradnju s Glasom poduzetnika želimo još glasnije i konkretnije izraziti svoje nezadovoljstvo i ponuditi zdrave alternative za rješavanje aktualnih problema”, rekao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.