Tehnologije, mediji i telekomunikacije u 2020.

Usluge koje smo godinama čekali konačno postaju dostupne, a to je rezultat integracije i konvergencije pet ekosustava koji generiraju najveći dio prihoda u sektoru telekomunikacija, medija i tehnologija

259
Predviđanja u sektoru tehnologije

U najnovijem, već devetnaestom izdanju “Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija” tvrtka Deloitte istaknula je tri prevladavajuće teme.

Prvo, tehnologije – kao što su 5G mreže, umjetna inteligencija, roboti… – su sve više međupovezane, a rezultat toga je njihov sve veći utjecaj na sve aspekte života i poslovanja.

Drugo, najviše novca u industrijama medija, telekomunikacije i tehnologija, dolazi od pametnih mobitela, televizije, softvera, podataka i Interneta stvari.

Treće, usluge koje smo godinama čekali konačno postaju dostupne.

Rezultat je to integracije i konvergencije pet ekosustava koji generiraju najveći dio prihoda u sektoru telekomunikacija, medija i tehnologija.

>>Ericsson: Broj 5G pretplata do kraja 2025. premašit će 2,6 milijardi

Pet ekosustava

Ekosustav pametnih mobitela donosi više od bilijun dolara godišnje. Televizija donosi više od 600 milijardi dolara, prodaja računala i svega što je uz njih vezano stvara godišnje prihode od 400 milijardi dolara, poslovni softver i podaci, kombinirano, donijeti će tvrtkama koje se time bave više od 660 milijardi ove godine, a Internet (koji povezuje sve) stvari u kombinaciji sa širenjem 5G telekomunikacijskih mreža, bit će vrijedan više do pola bilijuna dolara slijedeće 2021. godine.

Kad tome dodamo nove uređaje kao što su pametni satovi, dron-letjelice, kućni 3D pisači, naočale koje proširuju stvarnost dobivamo skicu skore budućnosti koja nas očekuje.

Deloitteov izvještaj “Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija” sastoji se od deset poglavlja i naširoko razmatra integraciju navedenih pet ekosustava s tezom kako sve te tehnologije upravo ove godine dosežu svoju zrelost i stvaraju novu, uzbudljivu, stvarnost.

>>Tvrtke koje koriste UI i Internet stvari pobjeđuju konkurenciju

Kruno Škrinjar, direktor u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja o tome kaže: “Ovogodišnja su predviđanja praktične smjernice za rukovoditelje u sektoru tehnologije, medija i komunikacija te će im olakšati probijanje kroz šumu informacija i razumijevanje sljedećih koraka potrebnih za uspjeh u 2020. godini i dalje.”

Ovdje možete preuzeti izvještaj „Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija”