ComEnergy – hrvatska platforma za optimizaciju energetske potrošnje

Platforma omogućuje precizno praćenje potrošnje energenata, a povezuje različite izvore podataka, integrira ih i obrađuje te omogućuje uvid u stvarno stanje potrošnje, osigurava niže troškove, optimizaciju potrošnje, smanjivanje rizika i kvarova

94
ComEnergy

Combis je s partnerima, ASR Groupom i FER-om (Fakultet elektrotehnike i računarstva) završio razvoj proizvoda ComEnergy koji je sufinanciran od strane Europske unije. Riječ je o platformi za praćenje energetske potrošnje koja se sastoji od napredne analitike za veliku količinu podataka te aplikacije za praćenje energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta.

Ovo rješenje, predstavljeno u četvrtak u Zagrebu, omogućuje precizno praćenje potrošnje energenata, a povezuje različite izvore podataka, integrira ih i obrađuje te omogućuje uvid u stvarno stanje potrošnje, osigurava niže troškove, optimizaciju potrošnje, smanjivanje rizika i kvarova. Praćenjem potrošnje energenata kroz sve dijelove proizvodnog procesa u realnom vremenu moguće je značajno smanjiti troškove proizvodnje i utjecaj na okoliš, a istovremeno povećati proizvodni kapacitet postojećih proizvodnih resursa te se približiti implementaciji ISO 50001 norme.

Projekt ComEnergy objedinio je nekoliko strateških tematskih područja, a to su energetske tehnologije, sustavi i oprema; održiva proizvodnja i prerada hrane; ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i novi materijali.

>>Za projekt ComEnergy 7,3 mil. kuna iz EU fondova

>>Ascalia štedi energiju i resurse industriji i gradovima

“Jedan od temeljnih ciljeva razvoja ovog proizvoda je smanjenje potrošnje energije, što može imati značajan društveno-gospodarski utjecaj na snižavanje troškova poslovanja kao i štetnih emisija što stvara pozitivan ekološki efekt”, istaknuo je Damir Horvat, član Uprave i glavni direktor za prodaju Combisa.

Vrijednost projekta 14,72 mil. kuna

Naziv projekta je ‘Poboljšanje efikasnosti prerađivačke industrije kroz istraživanje i razvoj inovativnih ICT usluga za povećanje energetske učinkovitosti – ComEnergy’, a sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost ComEnergy projekta je 14,72 milijuna kuna, a potpora Europske unije iznosila je 7,33 milijuna kuna.

>>Hrvatski startup u borbi protiv klimatskih promjena

“Iznimno smo zadovoljni rezultatima ove suradnje, zahvaljujući kojoj smo ciljeve projekta postigli gotovo godinu dana prije službenog roka”, izjavio je Robert Rac, direktor u ASR Group, dok je prof. dr. sc. Roman Malarić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) istaknuo kako ComEnergy nosi velik potencijal za proizvodnu industriju, a istodobno je dokaz domaćeg znanja i inovativnosti.