Cromaris: Kad kompjutori prebrojavaju ribu

Cromaris je razvio informatički sustav za praćenje kaveznog uzgoja ribe jedinstven u svijetu. Podaci se u sustav unose na uzgajalištu, a promjene, odnosno uspješnost procesa,se prate kroz svaku fazu uzgoja

309
Lenko_Kolega_Cromaris
Nikola Cvjetković (AWT International d.o.o.), Mladen Meter (Poslovna učinkovitost d.o.o.), dobitnik nagrade Lenko Kolega (Cromaris d.d.) i Hrvoje Patajac (Adris Grupa d.d.). photo: Mara Bratoš

Lenko Kolega, rukovoditelj računovodstva, kontrolinga i financija tvrtke Cromaris, dobitnik je nagrade za najboljeg kontrolera kao voditelj projekta uvođenja sustava praćenja kaveznog uzgoja morske ribe.

Nagrada najboljem kontroleru dodijeljena je ove godine prvi put, u sklopu konferencije “Najnoviji trendovi u kontrolingu”, u organizaciji tvrtke Poslovna učinkovitost, koja je održana u srijedu, 8. lipnja u hotelu Westin Zagreb.

Prijaviti su se mogli pojedinci koji su u posljednjih 12 mjeseci uspješno završili projekt iz područja kontrolinga ili su ostvarili iznimne rezultate u području kontrolinga koji se vrednuju za dobivanje nagrade. Sve pristigle projekte ocjenjivalo je stručno peteročlano povjerenstvo.

Ocjenjivani su sadržaj, struktura i kvaliteta rješenja, održivost buduće primjene rješenja, njegova inovativnost i posebnost, utjecaj na organizacijsku jedinicu te utjecaj na rezultate poslovanja.

“Poanta je u tome da se prepozna razmišljanje kontrolera kako riješiti poslovni problem. Kvalitetne odluke menadžera ovise o doprinosu kontrolera i o tome kako oni u pojedinoj tvrtki uspiju oformiti kontroling, analizu i izvještavanje. Kontroler mora stvoriti vrijednost kompaniji, a projekt tvrtke Cromaris, prema ocjeni stručnog povjerenstva, u tome je u potpunosti uspio“, kazao je proglašavajući pobjednika predsjednik peteročlanog žirija Nikola Cvjetković, financijski direktor i član Uprave AWT Internationala.

“Projekt koji smo prijavili je uvođenje SAP ERP-a (enterprise resource planning) i SAP Business Intelligencea u poslovanje Cromarisa pri čemu smo pokušali ugraditi neke naše spoznaje u sustavno rješenje. Napravili smo integrirano rješenje za praćenje kaveznog uzgoja ribe kakvo do sada nije postojalo. Implementirali smo standardni SAP-ERP koji smo nadogradili rješenjem koje je sve informacije objedinilo na jednom mjestu”, tumači nagrađeni Lenko Kolega.

“Prvo smo sveli praćenje riba na razinu kaveza. Time smo postigli da se uzgoj može pratiti fazu po fazu, umjesto da, kao do sada, tek nakon godinu ili dvije možete utvrditi jeste li uspješni ili ne. Sada ljudi na uzgajalištima, ovisno o svom poslu, sami unose podatke u sustav, nema više potrebe da računovodstvo prikuplja i knjiži podatke pa da niste sigurni jesu li velike količine podataka ispravno unesene. Pratiti te promjene veliki je izazov, ali s ovim rješenjem uspjeli smo sve staviti pod jedan krov.”

Na SAP ERP, dodaje, nadograđen je izvještajni dio, SAP Business Intelligence, koji je omogućio slijevanje svih tih podataka u prikaz koji je čitak menadžmentu.

“Približili smo biologiju ljudima kojima ona nije specijalnost. Svi pokazatelji uspješnosti su jasno prikazani i može se vidjeti koliko je preživljavanje, koliki su gubici na razini kaveza, uzgajališta, generacije ili cijele tvrtke“, zaključio je Kolega, istaknuvši da mu nagrada puno znači jer je riječ o priznanju struke i nepristranog povjerenstva.

Nagrada za najboljeg kontrolera utemeljena je na inicijativu tvrtke za poslovno savjetovanje Poslovna učinkovitost kako bi se istaknuli primjeri izvrsnosti u kontrolingu te promovirala struka.

„Uloga kontrolera se drastično mijenja. Od njih se očekuje da u još većoj mjeri nego do sada primjenom novih poslovnih modela i naprednih informatičkih tehnologija i alata budu podatkovni znanstvenici. Primjeri dobre prakse u kontrolingu pokazuju na koji način se mogu ostvariti pozitivni učinci primjene koncepata i instrumenata kontrolinga u poslovnoj praksi“, kazao je Mladen Meter, konzultant za kontroling i financije te direktor Poslovne učinkovitosti.

U finalnoj konkurenciji za nagradu bile su Maja Vorkapić iz Compinga i Iva Meštrović iz Hrvatske lutrije za projekte uvođenja kontroling sustava u svojim tvrtkama, Davor Jambrešić iz Croatia osiguranja s projektom proširenja izvještajnog sustava Sektora kontrolinga podacima SAP-a u Croatia osiguranju te Margarita Đurek i Iva Koletić David iz tvornice ulja Zvijezda koje su vodile projekt EBITDA do kupca.

Na konferenciji je također predstavljena knjiga „Kontroling u praksi – najnoviji trendovi u kontrolingu“ te dane praktične preporuke kako poboljšati postojeću razinu poznavanja najnovijih trendova u kontrolingu i kako primijeniti suvremena znanja iz kontrolinga u praksi.