Google Photos ukida neograničenu besplatnu pohranu

Google Photos uskoro će ograničiti mogućnost besplatne pohrane na 15 GB kako bi potaknuo korisnike da se pretplate na Google One - uslugu pohrane podataka u oblaku

109
Google
[Izvor: Google Press]

Google će uskoro ukinuti mogućnost besplatne neograničene pohrane slika i video zapisa unutar usluge Google Photos u takozvanoj visokoj rezoluciji od 16 megapiksela, najavila je u blogu objavljenom 11. studenoga potpredsjednica Google Photosa Shimrit Ben-Yair.

“Visoka rezolucija” zapravo znači pohranu zapisa u nižoj kvaliteti od originalne. Digitalni zapisi u originalnoj rezoluciji pohranjuju se unutar besplatne kvote od 15 GB na koju ima pravo svaki korisnik Googleova računa.

Sve fotografije i videozapisi koji nakon 1. lipnja 2021. budu pohranjeni unutar usluge Google Photos ubrajat će se u besplatnu kvotu od 15 GB prostora. No, fotografije i zapisi pohranjeni prije tog datuma i dalje će biti pohranjeni besplatno, i neće se uračunavati u besplatnu kvotu.

Ovim potezom Google želi potaknuti korisnike da se pretplate na Google One, uslugu pohrane podataka u oblaku. Osnovni paket za dva dolara mjesečno nudi 100 GB prostora za pohranu te neke druge pogodnosti – na primjer, popuste na Google Storeu te pristup naprednoj korisničkoj podršci. Na istoj pretplati može biti aktivno do pet korisnika (na primjer članova obitelji), koji dijele dostupan prostor za pohranu dokumenata unutar Google Drivea, Gmaila i Google Photosa.

>>Google će svima omogućiti besplatan prijelaz s Hangoutsa na Chat u 2021.

>>Od početka svibnja kreće besplatan Google Meet

Usluga Google One dostupna je i u Hrvatskoj: osnovni paket po cijeni od 16 kuna, a prvi veći paket koji nudi 200 GB prostora uz mjesečnu naknadu od 24 kune.

Zapisi pohranjeni do 1. lipnja ne ulaze u kvotu

Preporuka je da svoje postojeće fotografije i videozapise pohranite putem Google Photosa prije lipnja kako biste pri tome bili izuzeti iz buduće ograničene besplatne kvote.

Kvalitetu sigurnosne kopije možete provjeriti u aplikaciji Fotografije odlaskom na Postavke> Izrada sigurnosnih kopija i sinkronizacija.

Kad promjena stupi na snagu, više od 80 posto trenutnih korisnika Google Photosa moći će i dalje pohraniti oko tri godine sadržaja na besplatnih 15 GB. Google će vas obavijestiti u aplikaciji i e-poštom kada se približite ograničenju. Također, možete dobiti i personaliziranu procjenu koliko razdoblje može pokriti vaša besplatna kvota za pohranu, na temelju učestalosti izrade sigurnosnih kopija fotografija i videozapisa na Google računu.
Za pohranu digitalnih zapisa u originalnoj rezoluciji se, naravno, ne mijenja ništa – oni će se i dalje arhivirati u okviru besplatne kvote odnosno pretplate.

Shimrit Ben-Yair u postu navodi kako je u okviru Google Photosa pohranjeno više od 4 bilijuna fotografija, a svakog tjedna pohrani se 28 milijardi novih fotografija i videozapisa.

Također, najavila je da će u lipnju 2021. aplikacija biti osvježena novim besplatnim alatom za upravljanje arhiviranim fotografijama i videozapisima. Novi alat olakšat će korisnicima pregledavanje pohranjenih zapisa te odabir onih koje žele zadržati odnosno onih koje žele obrisati, poput mutnih ili pretamnih fotografija ili velikih videozapisa.