Gospić, Otočac i Plitvička jezera dobivaju brzi internet

Projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području gradova Gospić i Otočac te općine Plitvička jezera vrijedan je 98,2 mil. kuna, a Europska komisija odobrila je maksimalan mogući iznos od 75 mil. kuna

58
Gospić internet

Gradovima Gospiću i Otočcu te Općini Plitvička jezera Europska komisija odobrila je 75 milijuna kuna bespovratih sredstava za razvoj telekomunikacijske infrastrukture. Projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu vrijedan je 98,2 milijuna kuna, a Europska komisija odobrila je maksimalan mogući iznos. Pokriva područje dva grada i jedne općine, a nositelj projekta je Grad Gospić.

Projekt je pokrenut u srpnju 2017. i obuhvaća uvođenje nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA), brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja gradova Gospića i Otočca te općine Plitvička Jezera na kojima trenutno nisu dostupne usluge brzog interneta.

To su područja na kojima operatori u iduće tri godine ne planiraju ulagati u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije Gospića.

>>Širokopojasni internet za ruralna područja Istre, Primorja i Gorskog kotara

>>Kreće izgradnja agregacijske optičke mreže u prigradskim i ruralnim područjima

Riječ je o jednom od najvrjednijih projekata u povijesti Like i jednom od financijski najjačih projekata financiranih sredstvima EU u Gospiću i okolici u posljednjih nekoliko desetljeća. Gospić je i prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu takvog projekta, ističu iz gradskog poglavarstava.

Projekt će značajno doprinijeti i razvoju turizma jer su loša telekomunikacijaks mreža i posljedično spori internet često spominjni u prigovorima turista. Općenito bi implementacija pristupne širokopojasne mreže velike brzine trebala znatno pridonijeti razvoju gospodarstva.