Huawei patentirao detektor bijesa kod vozača

Sustav će automatski usporiti ili zaustaviti vozilo nakon što detektira neprikladno ponašanje. Na primjer, ako vozač steže šaku, pokazuje srednji prst, počne vrijeđati, psovati ili udarati po unutrašnjosti vozila

56
detektor bijesa kod vozača

Huawei je patentirao detektor bijesa kod vozača, odnosno sustav za prepoznavanja i mjerenja razine stresa vozača koji je integriran u unutrašnjost vozila. Sustav je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati razinu krvnog tlaka, kamerom koja pratiti pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji prati ton glasa vozača. Sustav može automatski postupno usporiti ili zaustaviti vozilo nakon što detektira neprikladno ponašanje.

Huawei je spomenutu tehnologiju patentirao u segmentu “budućnost i pametna vozila”, s obzirom na to da takva inovativna rješenja mogu primijeniti u vozilima opremljenima 5G tehnologijom.

Sustav prati i gestikulaciju vozača

Osim fizioloških reakcija na stres koje detektiraju termalne kamere sustav prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa ili korištenje određenih izraza. Na primjer, ako vozač steže šaku ili pokazuje srednji prst, automobil će automatski usporiti. Ista će reakcija biti ako vozač počne psovati, vrijeđati ili prijetiti, ili ako počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Huawei također navodi da volan počinje lagano vibrirati kako bi se vozač opustio.

>>Huawei i Hrvatska počeli suradnju na području digitalne transformacije

>>Huawei i China Telekom razvili 5G Super Uplink tehnologiju

Huawei je detektor bijesa kod vozača razvio zato što frustrirani vozači reagiraju sporije I često pogrešno. Proizvođači automobila već neko vrijeme razvijaju sustave kojima bi se vozače potaknulo na mirniju vožnju i izbjegavanje alkohola. Tako bi se značajno smanji broj nesreća u prometu i stopa smrtnosti u prometnim nesrećama.

Jaguar Land Rover najavio je u srpnju sličnu tehnologiju koja primjenjuje fotoaparate i biometrijske senzore kako bi procijenila raspoloženje vozača.

Sustav također može prepoznati potencijalno umornog vozača koji smanji temperaturu u automobilu ili pokrene reprodukciju određenog popisa pjesama.

Jaguar Land Rover razvio je također sustav kamera u naslonima za glavu koji prate izraze lica putnika na stražnjim sjedalima. Ako kamere detektiraju pospanost, automatski će prigušiti svijetla kako bi putnici lakše zaspali.

Huawei je patent registrirao u trenutku kada je kompanija suočena s pritiskom američkih vlasti zbog veza s kineskim vlastima i sumnji u tehnološku špijunažu. Huawei, naravno, odbacuje optužbe.