IT menadžeri postaju kreatori poslovnih strategija

IT direktori sve više preuzimaju strateške odgovornosti: od njih se traži da uspostave ravnotežu između poslovnih inovacija i operativne izvrsnosti. Kako te ciljeve namjeravaju ostvariti može se otkriti iz toga kako namjeravaju trošiti svoje proračune

128
IT menadžeri
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Uloga informacijskih direktora (CIO – Chief Information Officer) sve više postaje transformacijska. U novom istraživanju portala CIO.com 46 posto američkih IT lidera izjavilo je da je njihov rad prvenstveno usmjeren na transformaciju poslovanja.

No, u novom desetljeću informacijski direktori sve više preuzimaju strateške odgovornosti u širokom rasponu: od njih se traži da uspostave ravnotežu između poslovnih inovacija i operativne izvrsnosti. Prema istraživanju 58 posto anketiranih IT menadžera smatra kako će u idućih tri do pet godina preuzeti ulogu kreatora poslovne strategije.

Više o tome kako će unaprijediti posao i pritom zadržati “ljudsko lice” informacijskog sustava može se otkriti iz načina kako namjeravaju trošiti svoje proračune. A ove godine IT proračuni će rasti – ne pretjerana, ali će rasti – pokazalo je istraživanje.

Prema anketiranim menadžerima 56 posto poduzeća će povećati IT proračune, oko 40 posto će ih zadržati na istoj razini, a oko pet posto će ih smanjiti.

>>Europski IT prioriteti u 2019: Poslovne aplikacije

“Općenito, rast proračuna u 2020. u odnosu na prethodnu bit će skroman, Procjenjujemo da će ukupna godišnja potrošnja rasti za 3,2 posto”, rekao je John McKnight, izvršni potpredsjednik istraživačkog odjela i analitičar u Enterprise Strategy Group.

Za većinu poduzeća ključna je kibernetička sigurnost i u tom pravca usmjeravaju značajne dijelove svojih proračuna, dodaje McKnight. “Jačanje kibernetičke sigurnosti je glavni prioritet koji pokreće IT potrošnju u 2020. Ostali prioriteti su analiza podataka u stvarnom vremenu te poboljšanje korisničkog iskustva. Ta tri trenda će najviše utjecati na IT menadžere u ovoj i nadolazećim godinama.”

Glavni pokretači IT potrošnje

Tri glavna poslovna pokretača IT potrošnje su povećanje operativne učinkovitosti (37% anketiranih), poboljšanje korisničkog iskustva (35%) i jačanje zaštite od kibernetičkih napada (33%). Kao ciljeve u procesu modernizacije poslovanja IT menadžeri navode transformaciju poslovnih procesa (30%), povećanje profitabilnosti (24%), poboljšanje produktivnosti zaposlenika (21%), povećanje prihoda (19%) te uvođenje novih digitalnih izvora prihoda (15%).

Kako bi ispunili te ciljeve, IT direktori su naveli da će ove godine investirati u sljedeće tehnološke inicijative u svojim poduzećima:

1. Podaci / poslovna analitika: 37%
2. Sigurnost / upravljanje rizikom: 34%
3. Kupčevo iskustvo (chatbotovi, mobilne aplikacije, itd.): 28%
4. Strojno učenje / AI / RPA: 24%
5. Modernizacija aplikacija i starijih sustava: 23%
6. Alati za suradnju: 21%
7. oblak (ne-SaaS): 20%
8. migracije (SaaS): 19%
9. Konsolidacija / virtualizacija infrastrukture: 18%
10. Upravljanje poslovnim procesima: 18%
11. Agile / DevOps / DevSecOps procesi: 18%
12. Data centar / infrastruktura: 18%