Navijači na društvenim mrežama selfije zamijenili video snimkama

Kad se uspoređuje prethodno i aktualno svjetsko nogometno prvenstvo zamjetan je prelazak s fotografiranja na snimanje videa. Svjetsko prvenstvo 2014. godine obilježili su "selfiji“, a 2018. dominira video streaming

u 14:38 Zadnja izmjena: 11.07.2018 u 15:47
51
navijači na društvenim mrežama

Ruski telekomunikacijski operator i pružatelj digitalnih usluga MTS registrirao je na utakmicama svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine 30-postotno povećanje u prometu na društvenim mrežama u odnosu na utakmice 2014. godine.

Kad se uspoređuje prethodno i aktualno svjetsko nogometno prvenstvo zamjetan je prelazak s fotografiranja na snimanje videa. Svjetsko prvenstvo 2014. godine obilježili su “selfiji“ koje su korisnici pametnih telefona dijelili preko društvenih mreža, a 60 posto gledatelja preuzimalo je te fotografije.

U 2018. dominira video streaming što je dovelo do porasta prometa za 2,5 puta u usporedbi s običnim danom u MTS-ovoj mreži. Navijači su na društvenim mrežama objavili više sadržaja nego što je to bio slučaj 2014. kad je upotreba društvenih mreža činila 90 posto prometa.

MTS je prije Svjetskog prvenstva pustio u rad Massive MIMO tehnologiju s Ericssonovim radijskim sustavom AIR 6468. Tehnologija je uvedena u LTE-TDD spektru od 2600 MHz (B38) na više od četrdeset lokacija u sedam od jedanaest gradova u kojima se održava SP, uključujući Moskvu, Petrograd, Kazan, Rostov na Donu, Nižnji Novgorod, Ekaterinburg i Samaru. To je povećalo kapacitet mreže oko stadiona, na željezničkim stanicama, u zračnim lukama, navijačkim i rekreacijskim zonama.

Osim toga, MTS je izgradio telekomunikacijsku infrastrukturu na stadionu Lužnjiki u Moskvi i Rostovskoj Areni u Rostovu na Donu, a drugim telekom operatorima dao je pristup. Prošireni su kapaciteti i dograđene mreže i na svim ostalim stadionima na kojima su održavane utakmice.

Preliminarni rezultati rada Massive MIMO tehnologije predstavljeni su novinarima 9. srpnja na zajedničkom brifingu predstavnika MTS-a i Ericssona. Osim o performansama MTS-ove nadograđene mreže, govorilo se i o primjeni visoke tehnologije u sportu.

Brzina prijenosa podataka povećana pet puta

Mjerenja su pokazala da su Ericssonove Massive MIMO bazne stanice u MTS-ovoj mreži osigurale peterostruko veću brzinu prijenosa podataka u “uplinku” što je nogometnim navijačima omogućilo objavu kvalitetnih videa sa svojih pametnih telefona tijekom nogometnih utakmica. Brzina učitavanja podataka s mreže i efikasnost spektra su se udvostručile, a kapacitet mreže povećao se više od četiri puta.

“Opsežna priprema naše mreže i uvođenje Ericssonovih 5G rješenja za svjetsko nogometno prvenstvo su se očigledno isplatili, jer su MTS-u omogućili da se uspješno nosi s preopterećenjem i da pruža visokokvalitetne komunikacijske usluge desecima tisuća naših pretplatnika”, istaknuo je Andrej Ušackij, potpredsjednik za Tehnologiju i IT u MTS-u.

Mobilni internet velike brzine daje mogućnost da navijači na društvenim mrežama trenutačno dijele najspektakularnije i najuzbudljivije trenutke s drugima. Za vrijeme nekih nogometnih utakmica promet od stavljanja sadržaja na mrežu (uplink) premašio je preuzimanje sadržaja s mreže (downlink) što pokazuje da je našim korisnicima bilo draže stavljati fotografije i video na društvene mreže, streaming utakmica i dijeljenje sadržaja putem servisa za poruke od gledanja videa i pregledavanja Interneta.”

Virtualna stvarnost bit će glavni trend 2022.

Ericsson pak predviđa da će podatkovni promet na svjetskom prvenstvu 2022. biti vođen tehnologijama virtualne i proširene stvarnosti (VS i PS).

“Kroz nove usluge koje će kreirati operatori 5G će navijačima omogućiti da daleko snažnije dožive utakmice. Iznimno velike brzine, kapacitet i niska latencija 5G tehnologije navijačima će omogućiti gledanje utakmica uz proširenu i virtualnu stvarnost, igranja uživo te iskustvo sinkroniziranog igranja. Uz pomoć nosive tehnologije moći će pratiti fizičku spremnost sportaša, njihove statistike u stvarnom vremenu pa čak i gledati utakmicu očima igrača”, poručio je Arun Bansal, viši potpredsjednik i rukovoditelj europskog i latinoameričkog tržišta u Ericssonu.

Ericsson AIR 6468 je prvi radio u industriji osposobljen za New Radio (NR) tehnologiju,  dizajniran da bude kompatibilan s 5G NR standardom, a također podržava i LTE. Ima 64 odašiljačke i 64 prijemne antene što mu omogućuje da podržava Ericssonove plug-inove za Massive MIMO i Multi-user MIMO tehnologiju.

Brifing za medije završio je demonstracijom mogućnosti 5G testne mreže u virtualnoj stvarnosti u sportskoj igri Assetto Corsa. Obožavatelji online sporta organizirali su turnir na dvije igraće konzole povezane putem Ericssonovog 5G testnog okruženja na frekvenciji od 28 GHz. Minimalna latencija između krajnjih uređaja je bila 4 milisekunde, što je najmanje pet puta manje nego u LTE mrežama.

MTS i Ericsson proveli su testove kao dio svojeg strateškog partnerstva u okviru ugovora o suradnji na razvoju i implementaciji 5G u Rusiji potpisanog u prosincu 2015. godine.