Neoinfo razvio sustav za uplatu dobrovoljnih priloga portalima

Sustav PortalPay omogućava portalima naplatu pristupa premium sadržajiu, ali i primanje dobrovoljnih priloga čitatelja koji žele podržati rad portala, bloga i sličnih sadržaja

28
PortalPay

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway, sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja. U sklopu tog projekta započeli su i s pilot projektom PortalPay namijenjenom jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim online mjestima.

Originalno, Mobile Payments Gateway (MPGW) pokrenut je kako bi trgovcima omogućio još jedan kanal naplate na internetu, mobilnom uređaju ili fizičkom prodajnom mjestu, dok je PortalPay razvijen kako bi medijima ponudio dodatni izvor prihoda.

U proteklih nekoliko mjeseci dio hrvatskih medija proširio je poslovne modele ostvarivanjem dodatnih prihoda direktno od čitatelja. Većina se pri tome odlučila za model plaćenog pristupa premium sadržajima, no ima i onih koji su se odlučili za primanje dobrovoljnih priloga čitatelja. PortalPay se može koristiti za obje vrste naplate.

U slučaju prikupljanja dobrovoljnih priloga mediji implementacijom ništa ne gube, a mogu ostvariti dodatne prihode. Implementacija je jednostavna i iziskuje minimalne izmjene, a mjesečni troškovi postoje samo ako postoje i prihodi, navodi u priopćenju Neoinfo.

Ukoliko je medij u vlasništvu udruga, prilozi se računovodstveno tretiraju kao donacije, a u slučaju medija u vlasništvu obrta i tvrtki, sustav može preuzeti teret fiskalizacije i automatskog izdavanja niza računa, dok vlasnik medija treba izdati tek jedan račun mjesečno.

“Prelaskom s tiska na internet mediji su izgubili dio prihoda koji su dobivali od čitatelja, a proizvodnja kvalitetnog sadržaja košta. Vjerujem kako će se kod korisnika s vremenom razvijati svijest o potrebi za plaćanjem kvalitetnim medijima, a PortalPay u tom slučaju nudi relativno jednostavnu proceduru u kojoj nema potrebe za unosom broja bankovne kartice kao kod većine drugih sustava”, tumači Igor Vukmirović, direktor tvrtke Neoinfo. Dodao je kako MPGW i PortalPay koriste sve relevantne sheme mobilnih plaćanja u Hrvatskoj: KEKS Pay, Aircash Pay, Settle te plaćanje kriptovalutama pomoću sustava PayCek i FIMA Pay.

Korisnici koji sadržaj konzumiraju na mobitelu plaćanje će obavit unutar odgovarajuće mobilne aplikacije, dok će korisnici računala skenirati QR kod u željenoj aplikaciji i potom potvrditi plaćanje.

Teoretski, sustav nije ograničen samo na medije: mogu ga koristiti i blogeri, influenceri, YouTuberi i drugi proizvođači sadržaja.

Kad je u pitanju MPGW, ciljana skupina potencijalnih klijenata su internetske trgovine, trgovci s fizičkim prodajnim mjestima, proizvođači fiskalnih blagajni te EFTPOS terminali.