Zagreb i Austrija razmijenili iskustva o pametnim gradskim rješenjima

Cilj poslovnog susreta bila je razmjena iskustava i znanja vezanih uz pametna gradska rješenja i urbane tehnologije te povezivanje hrvatskih i austrijskih tvrtki, gradova i institucija

57
Smart Cities
Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher-Ertl

Poslovni susret “Smart Cities & Urban Technologies” održan je u četvrtak u Zagrebačkom inovacijskom centru. Realiziran je u organizaciji ADVANTAGE AUSTRIA – Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Regionalnom energetskom agencijom za sjeverozapadnu Hrvatsku – REGEA te Zagrebačkim inovacijskim centrom (ZICER-om). Cilj ovog poslovnog susreta bila je razmjena iskustava i znanja vezanih uz pametna gradska rješenja i urbane tehnologije te povezivanje hrvatskih i austrijskih tvrtki, gradova i institucija.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher-Ertl istaknula važnost urbanih tehnologija i pametnih gradova te međusobne suradnje Grada Zagreba i Austrije.

“Pametni gradovi i urbane tehnologije u današnje vrijeme su iznimno važne teme. Klimatske promjene i oskudnost resursa zahtijevaju od nas da preispitamo naš način života i razmislimo kako možemo povećati svoj životni standard, a istovremeno smanjiti korištenje prirodnih resursa te, u idealnom slučaju, stvoriti nultu emisiju stakleničkih plinova”, poručila je Holocher-Ertl.

“Jačanje suradnje i partnerstva na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini jedan je od preduvjeta ostvarenja snažnog i održivog gospodarskog rasta i transformacije u smjeru pametnog grada. Ovaj poslovni susret odličan je način promocije pozitivnih primjera poduzetništva te jačanje međunarodne suradnje i gospodarskih veza, zapošljavanja kao i svih čimbenika bitnih za boljitak životnog standarda naših građana”, rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Pročelnica je istaknula kako su ovakvi susreti idealna prilika za umrežavanje i povezivanje gospodarstvenika.

U sklopu konferencije svoja poslovanja predstavile su austrijske tvrtke A&C Automationssysteme & Consulting GmbH, ACECON E.U., ACTES Consultants Technology & Engineering Services GmbH, BLUESAVE Consulting Gmbh, DOCLX City Card Solutions GmbH, GUEP Software Gmbh, KEBA AG, Kapsch TrafficCom AG te inovativna hrvatska poduzeća SightRun, Byte Lab, MyRent te ZEBRA Cross, nakon čega su održani poslovni susreti austrijskih i hrvatskih poduzeća.

>>Kako će Zagreb postati pametan grad

Na konferenciji Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša predstavljena Okvirna strategija “Zagreb Smart City”. Strategija sadrži 27 prioritetnih mjera podijeljenih u šest strateških područja. Također, predstavljen je i SECAP – Akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena.