Spoolio – dodatak koji 3d printer čini IoT uređajem

Spoolio je dodatak 3d printeru koji se sastoji od uređaja koji bilježi postojanje RFID naljepnice na špuli plastičnog materijala koji se koristi za printanje i web aplikacije na kojoj korisnici imaju uvid u stanje samog printera i materijala koji koriste

149
Spoolio
Bojan Spahija, Goran Josipović i Janja Roškar

Tehnologija 3d printanja ušla je u četvrto desetljeće u vrlo izazovnom dobu. Globalne krize potiču industrije da ubrzaju tehnološke inovacije. Tako i kriza potaknuta pandemijom Covida-19 ima ogroman učinak na industriju i tjera sve nas da razmišljamo drugačije, da pomičemo granice inovacija i kreativnosti. Takvo ozračje radikalne reinvencije otvara priliku da tehnologija 3d ispisa preuzme ključnu ulogu u dizajnu i proizvodnji. Tehnologija se sve više prepoznaje u industriji i potražnja raste.

Sve to otvara i nove izazove, poput upravljanja farmama 3d printera. Riječ je o sustavu više printera koji proizvode iste ili komplementarne dijelove. Pri tome broj strojeva nije važan – fokus je na pouzdanosti njihova rada i što većoj proizvodnji. Ako niste oprezni, izazovi mogu postati vrlo složeni. Hoće li biti dovoljno materijala za završiti printanje? Koliko je materijala ostalo? Da li printer još printa? Koji printer je slobodan?…

Goran Josipović i Bojan Spahija razvili su Spoolio, web aplikaciju koji olakšavaju korisnicima vođenje takvih sustava s više 3d printera.

“Svima koji koriste 3d printer, pogotovo farme 3d printera, Spoolio štedi vrijeme i olakšava poslovanje”, rekao je Goran predstavljajući inovaciju. “3d printer je uređaj koji izvlači plastičnu žicu s kalema ili špule (engl. spool), topi je i sloj po sloj stvara sam predmet. Na svijetu postoje milijuni takvih uređaja, ali nitko nema uvid u to koliko mu je materijala na samoj špuli ostalo.”

“Spoolio je”, dodaje, “dodatak koji 3d printer čini IoT uređajem. Sastoji se od samog uređaja koji bilježi postojanje RFID naljepnice i web aplikacije na kojoj korisnici imaju uvid u stanje samog printera i materijala koji koriste.”

“Spoolio daje uvid u stanje rola plastičnog materijala – vrstu materijala, boju, količinu i zauzetost rola – raspoloživost printera i povijesni pregled rada farme. Uređaj pomoću RFID naljepnica na rolama detektira o kojoj se roli radi i koliko metara materijala je ostalo. Te informacije šalje preko lokalne WiFi mreže na naš server gdje korisnici mogu vidjeti trenutačno stanje svojih printera i rola te mogu skinuti informacije važne za poslovanje u obliku Excel tablice”, pojašnjava Bojan.

“Sustav je”, nastavlja, “namijenjen pojedincima i firmama čiji je posao 3d printanje svojih proizvoda ili printanje on-demand za druge. Oni imaju veći broj printera koji su stalno u pogonu i troše velike količine rola materijala. Zbog velikog inventara raznih vrsta materijala te brze i promjenjive potrošnje, vođenje evidencije o inventaru je problematično”.

Ideja je nastala jer su Bojan i Goran na fakultetu imali nekoliko printera i puno se printalo. Suočili su se s navedenim problemima i počeli su razmišljati kako to riješiti.

“Imali smo situacije gdje nismo bili sigurni hoće li biti dosta materijala za neki ispis. Ako bismo krivo procijenili, nakon mnogo sati printanja dobili bismo neupotrebljiv predmet koji smo morali baciti u smeće. Sinula nam je ideja kako to riješiti i krenuli smo razvijati prototipove”, priča Bojan.

Cilj je, kaže, bio razviti sustav koji bi im pomogao, a nakon što su istražili tržište i saznali da ima mnogo ljudi sa sličnim problemima, odlučili su se ozbiljnije pozabaviti s tim.

Na ideji su počeli raditi 2019. u slobodno vrijeme. Goran je radio na uređaju, a Bojan na webu . Pridružila im se i dizajnerica Janja Roškar.

“Trenutno imamo funkcionalnu web stranicu i uređaj. Testiramo ih kod nas, a uskoro i u Mikrotvornici (još jedan startup smješten u ZICER-u koji se bavi tehnologijom 3d ispisa i o kojem je portal tockanai.hr pisao, op. r.). Plan je doraditi funkcionalnost ovisno o rezultatima testiranja te pokrenuti Kickstarter kampanju”, najavio je Bojan.

>>Mikrotvornica za velika djela: Od skulptura do opremanja knjižnica

“Mikrotvornica će nam biti prvi testni korisnik. Iskazali su interes za sustav pa su nam ujedno i pravi potencijalni korisnik. Uz njih imamo popis ostalih potencijalnih korisnika i uskoro ćemo se svima obratiti kako bismo procijenili isplativost ideje.”

Poslovni model temelji se na prodaji uređaja i naljepnica. Na svaki printer će ići jedan uređaj, a naljepnice će koštati oko jednog dolara i morat će se staviti na svaku rolu materijala.

“Tržište workflow rješenja za 3d printanje je jako malo, ali u brzom rastu”, kaže Bojan. “Ne postoje rješenja koja pokrivaju naše funkcionalnosti. Najsličnije rješenje za koje znamo je Octoprint, open-source sustav za upravljanje i monitoring printera na daljinu.”

Kako bi skupili iskustvo u prezentiranju proizvoda i pokušali osvojiti novčanu nagradu s kojom bi ubrzali razvojni proces prijavili su se na Zagreb Connect. Novčana nagrada je izostala, ali iskustvo je bilo “poučno i korisno”.

“Nismo još skupili nikakva dodatna sredstva za financiranje projekta pa na njemu još uvijek radimo u slobodno vrijeme i financiramo ga sami”, kaže Bojan te dodaje kako se za sada ne planiraju prijavljivati na slične natječaje niti za EU sredstva.

“Troškovi proizvodnje nam nisu veliki i skalabilni su, tako da nam je plan čim prije izaći na tržište. Kroz Kickstarter kampanju bismo mogli ostvarili dobar marketing i financiranje od strane budućih korisnika”, zaključio je Bojan u ime tima Spoolio.