Plenković: Sabor se raspušta najkasnije 22. ožujka

Hrvatski sabor će biti raspušten najkasnije u petak, 22. ožujka. Nakon toga predsjednik Republike raspisuje izbore u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi se izbori trebali održati u travnju ili svibnju

13
Hrvatski sabor [Izvor: Hrvatski sabor]

Izbori za Hrvatski sabor održat će se prije izbora za Europski parlament, potvrdio je nakon sjednica Predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke Andrej Plenković. Hrvatski sabor će biti raspušten najkasnije u petak, 22. ožujka. Nakon toga predsjednik Republike raspisuje izbore u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi se izbori trebali održati u travnju ili svibnju.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj tradicionalni izborni dan nedjelja, a malo je vjerojatno da će se Sabor raspustiti prije Izvještajnog Sabora HDZ-a, mogući datumi održavanja izbora su 21. (ako Sabor bude raspušten 22. ožujka, to je točno 30 dana od raspuštanja) ili 28. travnja te 5., 12. ili 19. svibnja. Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja.

Plenković je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao kako su donijeli tri važne odluke: da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament, da će ovo biti zadnja sjednica Sabora prije njegova raspuštanja te da će se izvještajni Sabor HDZ-a održati 17. ožujka u dvorani Lisinski.

Nositelji HDZ-ovih lista na izborima za Sabor bit će Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Anđelko Stričak, Ivan Anušić, Marin Piletić, Davor Božinović, Tomo Medved, Oleg Butković, Ivan Malenica, Branko Bačić i Zvonko Milas.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić bit će šef izbornog stožera, Nina Obuljen Koržinek će voditi izradu izbornog programa, Vlatko Vuković će brinuti o financijama, a Marko Milić o političko-medijskim komunikacijama.

Do kraja godine trebali bi se održati i izbori za predsjednika Republike.