Vlada će donijeti zaključak o otpisu troškova grijanja stradalima u potresu

O otpisu troškova grijanja predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s resornim ministrom Tomislavom Ćorićem i predsjednikom Uprave HEP-a Franom Barbarićem

45

Kako bi pomogla stanovništvu na potresom pogođenim područjima Vlada će na sjednici u ponedjeljak prihvatiti zaključak o otpisu režijskih troškova vezanih za energiju.

Ondje je sada jedan od najvažnijih poslova uklanjanje urušenih građevina. S tvrtkama koje će to raditi održan je sastanak u Petrinji, a ondje je, kako bi se ubrzali svi procesi vezani uz obnovu, ured otvorilo i Ministarstvo graditeljstva.

Na razorenom području ljudima će se otpisati režijski troškovi vezani uz energija. Zaključak o tome Vlada će donijeti u ponedjeljak, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić u petak.

O tome je predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao s resornim ministrom Tomislavom Ćorićem i predsjednikom Uprave HEP-a Franom Barbarićem.

Vlada je reagirala nakon što je Sisačko-moslavački žušan Ivo Žinić rekao da nema potvrde da će stradali biti oslobođni od plaćanja režija.

“Premijer i ministarstvo su obećali da će razgovarati s davateljima usluga da se određeni troškovi participiraju iz pomoći koju država daje u postradala podrućja. Ja vjerujem da će tako biti, ali ne bih nikoga pozvao da se ovoga trena ogluši i ne palti nekakve račune. Ovrha neće biti. Ljudi se moraju grijati, ali neka budu racionalni u svemi što budu trošili”, rekao je župan Žinić.

Uklanjanje urušenih zgrada

Ministar graditeljstva Darko Horvat razgovarao je pak s predstavnicima tvrtki koje će uklanjati urušene zgrade,

“Onom dinamikom kojom ćemo dobivati suglasnosti vlasnika određivat ćemo prioritete. Prije nekoliko dana pozvao sam lokalnu i regionalnu samoupravu da nam u prikupljanju tih dokumenata pomognu. Ovisno o dinamici, sve četiri tvrtke spremne su doći na područje Petrinje već sutra”, rekao je ministar Horvat nakon sastanka.