Vlada ograničila cijene niza kućnih potrebština

Osim cijena jaja, brašna, mlijeka, šećera, soli, mesa, povrća, ribe, jestivog ulja, vode za piće i drugih živežnih namirnica, ograničene se cijene pelena, deterdženata, dezinfekcijskih sredstava, lijekova, zaštitne odjeće i obuće

118
kontrola cijena
Photo by Oleg Magni from Pexels

Vlada je u subotu, 14. ožujka, održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Odluka je donesena kako bi se spriječili negativni učinci promjene pojedinih cijena proizvoda i monopolističko određivanja cijena proizvoda nakon proglašavanje epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj.

Proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena su: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Odluka se odnosi na subjekte registrirane za proizvodnju i trgovinu koji posluju na području Republike Hrvatske.

>>Osnovnih prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština ima dovoljno

Kontrola cijena znači da cijene navedenih proizvoda ne smiju premašiti maksimalnu cijenu. A najvišom dozvoljenom cijenom, sukladno Zakonu o iznimnim mjerama kontrole cijena, smatra se cijena proizvoda na dan 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS–CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

Također, ovom Odlukom ovlašćuje se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan područja Republike Hrvatske, u skladu s člankom 36. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Za nadzor nad provedbom ove mjere zadužen je Državni inspektorat koji će o provedenom nadzoru redovito obavještavati Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.