Kako povezati računalo i televizor

Jedan od načina da se olakša praćenje virtualne nastave je da povežete računalo s televizorom kako bi djeca online nastavu mogla pratiti na većem ekranu. No, povezivanje računala s televizorom nije loša ideja ni za osobe u izolaciji

4026
računalo i televizor

Izvanredne situacije traže izvanredne mjere. Škole i fakulteti su privremeno zatvoreni, a nastava se odvija online ili preko televizije. Jedan od načina da se olakša praćenje virtualne nastave je da povežete računalo s televizorom kako bi djeca online nastavu mogla pratiti na većem ekranu.

Za ljude kojima je određena izolacija povezivanje računala i televizora također bi moglo biti dobro rješenje kako bi radili ili skratili vrijeme u izolaciji gledajući video sadržaje na većem ekranu.

Povezati računalo i televizor možete na nekoliko načina, a često je postupak vrlo jednostavan.

>>Kako očistiti telefon da biste spriječili širenje klica

Jednostavno povezivanje računala i televizora

Najlakši način je povezatin uređaje izravno kabelom. Većina prijenosnih, ali i stolnih računala proizvedenih u posljednjih nekoliko godina ima ugrađen HDMI (High-Definition Multimedia Interface) priključak. HDMI izgleda kao dulja i tanja inačice USB priključka koji ste vjerojatno koristili za priključivanje printera, memorijskih stickova i drugh uređaja.

HDMI kabel dužine jednog metra možete dobiti za manje od dvadeset kuna, a možete kupiti i duže, vjerojatno nešto kvalitetnije kablove za nekoliko stotina kuna. Ako HDMI priključak postoji na televizoru, ne bi ga trebalo biti teško naći pa spajanje dvaju uređaja nije složenije od upotrebe produžnog strujnog kabela.

Podesite na televizoru ulaz na HDMI, a prijenosno računalo bi se trebalo automatski konfigurirati na najbolje postavke.

Ako na ekranu televizora ne dobijete odmah sliku koja se prikazuje na računalu, kliknite desnom tipkom miša na Desktop, idite na Postavke ekrana>Ekran>Prilagodite razlučivost. Isto možete učiniti i preko Control Panela. U padajućem meniju odaberiti TV.

Možete iskoristiti i prečac za Windows 10 (Windows + P.) Pritisnite tipku Windows i pritisnite tipku P nekoliko puta da bi vam se prikazale različite mogućnosti: Samo zaslon prijenosnog računala> Duplikat> Proširi> Samo drugi zaslon. Vjerojatno ćete odabrati dupliciranje sadržaja ili prikaz samo drugog ekrana.

Možete također odabrati i rezuluciju. Pokušajte s preporučenom vrijednošću, a ako vam se prikaz ne sviđa, isprobajte druge postavke.

>>Vlada pokrenula web stranicu koronavirus.hr

Povezivanje starijih računala

Ako koristite starije računalo koje nema HDMI priključak, pokušajte s VGA priključkom.

Riječ je o priključku četverokutnog oblika s 15 pinova, po pet u svakom od tri reda. VGA kablovi prenose samo video signal, pa je za ovu metodu potreban drugi kabel (3,5 mm kabel), kojim se povezuju televizor i priključak za slušalice na vašem računalu.

Iako su HDMI i VGA dvije najčešće vrste kablova kojima možete povezti računalo i TV, ponekad će vam trebati neki drugi kabel. Na primjer, DisplayPort (koji prenosi i video i audio signal) ili Composite Video (koji prenosi samo video tako da vam treba drugi kabel za zvuk).

Moguće je također da vaše računalo i vaš televizor nemaju isti priključak. Na primjer, televizor ima HDMI priključak, a računalo DisplayPort. U tom slučaju morate nabaviti kabel koji na jednom kraju ima DisplayPort, a na drugom HDMI priključak, ili odgovarajući adapter (HDMI – DisplayPort). Postoje adapteri i za većinu drugih kombinacija. Spojite adapter na kabel koji je uključen u računalo, a drugi kraj priključite na telvizor.

Kao i prilikom spajanja s HDMI kabelom, uređaji bi se trebali „prepoznati” i automatski konfiguriraati. Ako se to ne desi, prilagodite postavke kako je opisano za HDMI kabel.

Zrcalna slika na televizoru

Otakako je predstavljen u srpnju 2015., operativni sustav Windows 10 nudi mogućnost zrcalnog prikaza slike s ekrana računala na televizoru, Blue-ray uređaju ili nekom sličnom uređaju koji je kompatibilan sa standardom Miracast. Isti standard podržavaju i neke starije inačice Windowsa.

Miracast postoji od 2013. godine. Može se opisati kao “HDMI preko Wi-Fi-ja” jer radi isto kao HDMI kabel bez kabela – zrcali sadržaj s računala na televizoru na koji je spojen.

Ovakav pristup zahtijeva mali uređaj koji se zove Miracast dongle. Ovisno o proizvođaču, uređaj se pojavljuje u različitim oblicima, ali princip rada je isti. Uređaj se priključuje u HDMI priključak na prijenosnom računalu kako bi omogućio da računalo otkrije drugi uređaj – u ovom slučaju televizor – i izravno se poveže s njim. Za povezivanja nije potrebna Wi-Fi mreža.

Da biste svoje računalo priključili na Miracast prijemnik, otvorite u operativnom sustavu Windows 10 izbornik Start i zatim otvorite aplikaciju “Connect”. Ako ne vidite ovu aplikaciju, nadogradite operativni sustav.


Pogodnosti za vrijeme održavanja nastave na daljinu: besplatni podatkovni promet i dostupni kanali/usluge

  • A1 svim korisnicima TV usluge od ponedjeljka, 16. ožujka, omogućit će gledanje svih 14 TV kanala za djecu iz Osnovnog, Proširenog i Dječjeg paketa. Osim zabavnog sadržaja djeca će moći pratiti i Da Vinci Learning. U A1 Videoteci je dostupna Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja. Sastoji od video lekcija za sva četiri razreda srednjih škola koje prate gimnazijski program matematike. Od 17. ožujka omogućit će svim pretplatnicima, korisnicima bonova te malim, srednjim i velikim poslovnim korisnicima određenu količinu besplatnog podatkovnog prometa. Svim poslovnim korisnicima omogućit će se besplatno korištenje video konferencijskog sustava Eyeson do 30. lipnja.
  • HT je od ponedjeljka, 16.3., svim svojim korisnicima na pretplatu ili bonove, odnosno učenicima koji se koriste programom Škola za život omogućio besplatan pristup. Privatnim pretplatnicima na raspolaganju će biti 15 besplatnih gigabajta prometa u narednih 30 dana, korisnicima na bonove 2 gigabajta, a poslovnim korisnicima omogućeno je dodatnih 50 gigabajta prometa u narednih 7 dana. Hrvatski Telekom nudi i uslugu instrukcije.hr koja učenicima putem video instrukcija pomaže u svladavanju gradiva iz matematike za osnovnu i srednju školu.
  • Iskon internet je svim  Iskon.TV korisnicima od ponedjeljka, 16. ožujka omogućio uključivanje Snimalica 7 dana na kanale HRT3 i Sportska televizija, kako bi učenici nižih razreda mogli uspješno pratiti nastavu tijekom dana i po potrebi više puta pregledati gradivo. Korisnicima Iskon.Mobile tarife aktivirat će se 15 GB prometa besplatno.
  • Tele2 je od ponedjeljka, 16. ožujka, omogućio besplatan pristup preko svoje mobilne mreže svim učenicima osnovnih i srednjih škola s elektroničkim identitetom u CARNetovom sustavu AAI@EduHr, bez obzira radi li se o korisnicima na bonove, pretplatnicima ili korisnicima pokućnog interneta.