Zagrebačka Gradska skupština o Bloku Kvatrić i izvršenju proračuna

Oporba upozorava da se za Blok Kvatrić predlaže isti model kao za područje Hipodroma i Velesajma: osniva se poduzeće na koje grad prebacuje svoju imovinu vrijednu 150 mil. kn, a zauzvrat prepušta upravljačka prava privatnom partneru

159
Blok Badel
Blok Badel, izvor: Društvo arhitekata Zagreba

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine zbog epidemiološke situacije održava se putem interneta. Oporbeni vijećnici smatraju da se time želi spriječiti rasprava pa su došli zgradu Skupštine. Na dnevnom redu bilo je izvješće o radu gradonačelnika i stanju gradskih financija te prijedlog zaključaka o osnivanje fonda za sanaciju posljedica potresa. No, najveću pozornost izazvao je projekt Blok Kvatrić vrijedan 155 milijuna kuna, odnosno prijedlog o osnivanju istoimene tvrtke koja bi trebala pokrenuti obnovu Bloka Badel, odnosno prostora bivše Badelove tvornice.

>>Grad Zagreb traži investitora za Blok Badel, projekt vrijedan 750 mil. kuna

Zastupnik Renato Petak upozorava kako će gradonačelnik u sjeni pandemije oštetiti grad za 155 milijuna kuna. “Možete li se u idućih šest mjeseci, na kraju svog mandata, suzdržati od takvih štetnih prijedloga?”, upitao je gradonačelnika, a ovaj mu je odgovorio da “ne može odgovarati čovjeku koji uopće ne zna što je investicija”.

Riječ je o sličnom modelu koji je predlagan za područje Velesajma i Hipodroma koji je odbijen i od struke i od politike. Oporba tvrdi da gradonačelnik prijedlogom pogoduje potencijalnom investitoru koji bi dobio 51 posto upravljačkih prava naprema 49 posto koliko bi ostalo gradu.

Predloženi model sličan prijedlogu za Velesajam i Hipodrom

“To je isti model koji smo vidjeli za područje Hipodroma i Velesajma. Opet se stvara nekakvo poduzeće na koje grad prebacuje svoju odnosno našu imovinu, nekretninu od 150 milijuna kuna, a zauzvrat prepušta upravljačka prava i većinske udjele u tom poduzeću privatnom partneru ne znajući što će privatni partner s time raditi”, rekao je zastupnik Gradske skupštine iz redova platforme “Zagreb je naš!” Tomislav Tomašević.

>>Za Blok Badel zainteresirani Francuzi i Austrijanci

>>Zagrebački GUP nije prošao: 31 glas protiv, 18 za

Model koji je predlagan za Hipodrom i Velesajam odbijen je i od struke i od politike.

“Prateći kako se razvijaju svi europski gradovi vidjeli smo da postoje gradska područja takozvane industrijske arhitekture i dijelovi grada koji bi se trebali revitalizirati, a mišljenja smo da grad Zagreb upravo temeljem tih brownfield investicija može povećati vrijednost svojih nekretnina”, rekla je pak zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

>>Kako će Zagreb postati pametan grad

Bez odgovora na pitanje o sanaciji nakon potresa

Na postavljeno pitanje o sanaciji grada i kako sedam mjeseci nakon potresa još uvijek na građane padaju cigle i žbuka, gradonačelnik Milan Bandić burno je reagirao: “Vama nema pomoći, kao ni zastupniku prije Vas kojeg ste spomenuli. Također ćete dobiti od mene ‘Rat i mir’ pa pročitajte ako budete imali vremena. Hvala Vam lijepa!”.

Oporba je tražila da se skupština umjesto virtualno održi na Zagrebačkom velesajmu gdje se mogu poštivati sve epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite jer ih se ovakvom sjednicom onemogućuje u radu.

“To omogućuje da zadnje točke, koje se sada – kad svi vide da će izgubiti vlast – stavljaju na dnevni red, prođu ispod radara”, upozorava zastupnik Tomašević.

Vladajući pak tvrde kako su učinili sve da se skupština uopće održi “s obzirom na to da je jedan dio zastupnika bio u izolaciji, a jedan dio zastupnika je pozitivan”, rekla je  Ana Stavljenić Rukavina, zamjenica predsjednika Gradske skupštine.

Moguće ponovljeno glasanje o spornim točkama

“Ako vidimo bilo kakav problem, posebice oko nekih kontroverznih točaka, insistirat ćemo na ponovljenom glasanju. Ako to ne bude uvaženo, onda ćemo ići na Upravni sud”, najavio je pak Tomašević.

Tomašević je gradonačelnika upitao i o zapošljavanju u Gradskoj upravi, gdje su unatoč krizi zbog koronavirusa i lošem punjenju proračuna zaposlili 150 novih ljudi.
“Moram Vas razočarati jer ćemo primiti još 800 ljudi do konca godine”, odgovara gradonačelnik Bandić.

Oporba je najavila da će poduprijeti Prijedlog zaključka o sklapanju ugovora s Republikom Hrvatskom o osnivanju Fonda za obnovu nakon potresa, a Izvješće o izvršenju proračuna su ocijenili katastrofalnim.

Proračunska sredstva troše se netransparentno, ne troše se u interesu građana grada Zagreba i zbog toga ne možemo podržati Izvješće”, rekao je Matej Mišić, gradski zastupnik iz redova SDP-a.

Skupština sa zajedanjem nastavlja i u srijedu, 28. listopada.