Zagrebački GUP nije prošao: 31 glas protiv, 18 za

Bandićevi zastupnici glasali su protiv HDZ-ovih amandamana, a zauzvrat su HDZ-ovci glasali protiv Generalnog urbanističkog plana. Protiv prijedloga GUP-a glasao je 31 zastupnik, a prijedlog je podržalo 18 zastupnika

162
zagrebački GUP

Nakon višednevne drame oko amandmana na zagrebački GUP, u utorak se napokon glasovalo. GUP je srušen. Naime, Bandićevi zastupnici glasali su protiv HDZ-ovih amandamana, a zauzvrat su HDZ-ovci glasali protiv Generalnog urbanističkog plana. Protiv prijedloga GUP-a glasao je 31 zastupnik, a prijedlog je podržalo 18 zastupnika.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je u ponedjeljak preostalih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a jer nisu bili u javnoj raspravi.

>>Željka Jurković: Arhitekti se bave prostorom, a prostor je potrošiv resurs

Danas se prvo glasalo o 11 HDZ-ovih amandmana koji su svi  redom odbijeni, a nakon toga se glasalo o prijedlogu GUP-a.

Odbijeni amandmani HDZ-a

“Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane.”, stoji u gradonačelnikovu očitovanju na amandmane.

Da nije bilo prosvjeda građana, GUP bi bio izglasan. Ovo je bio preveliki pritisak na HDZ koji oni nisu mogli podnijeti. Ovo je i prvi veiki poraz Milana Bandića u gradskoj skupštini, Do sada je uvijek uspijevao skupiti svoje žetončiće kako bi se izglasali njegovi prijedlozi. Ishod pokazuje da su mu ovo zadnji dani na vlasti”, rekao je oporbeni gradski vijećnik Tomislav Tomašević.

>>Grad Zagreb traži investitora za projekt vrijedan 500 mil. eura

“Pokazali smo da smo demokratska stranka i pokazali smo svoju vjerodostojnost. To to ne znači da nećemo nastaviti suradnju sa strankom Milan Bandić 365 u smislu boljeg života u Zagrebu”, rekao je predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš.

>>Grad Zagreb traži investitora za Blok Badel, projekt vrijedan 750 mil. kuna

“Ne vidim razloga da ne nastavimo suradnju i na nacionalnoj i na lokalnoj razini s Milanom Bandićem”, reka je Ivan Ćelić, saborski i gradski zastupnik te tajnik Gradske organizacije HDZ-a. “Bandić je mudar političar i sumnjam da će povlačiti neočekivane poteze unutar svog zastupničkog kluba.”

Prijedlog koji je Gradska skupština odbila može se na dnevnom redu naći ponovo nakon tri mjeseca.